Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren överklagar friande Estonia-domen

Tingsrätten friade de två män i filmteamet som åtalats för brott mot lagen om gravfrid vid färjan Estonias vrak.
Estonia.
Foto: Estlands regering
Dokumentärfilmaren Henrik Evertsson.
Foto: LOVISA WALDECK

Åklagaren överklagar tingsrättens friande dom mot de två män som åtalats för brott mot Estonialagen.

”Till skillnad från tingsrätten så anser jag att Estonialagen är tillämplig i detta fall, oavsett om de åtalade personerna befunnit sig ombord på en svensk eller tysk båt. Lagen står inte i strid med folkrätten utan kan tillämpas mot svenskarna som fanns ombord”, säger åklagaren Helene Gestrini ett pressmeddelande.

Dykningarna gjordes i september 2019 vid den plats i Östersjön där Estonia gick under 25 år tidigare. Filmteamet, som leddes av journalisten Henrik Evertsson, sänkte ner en dykrobot till vraket. Bilderna som dykroboten fångade visade ett tidigare okänt hål i Estonias vrak – och användes senare i Dplay-dokumentären för vilken Evertsson fick stora Journalistpriset 2020.

”Internationell rätt vinner över svenska lagen”

För dykningen åtalades dock Henrik Evertsson och hans kollega, vrakexperten Linus Andersson. De var de enda svenskarna ombord på fartyget som roboten utgick från.

De åtalade har nekat till brott och bland annat pekat på att de färdades från Tyskland, med en tysk båt, och därmed ansåg sig stå under tysk lag. Den särskilda lagen om gravfrid vid Estonia har undertecknats av en rad länder runt Östersjön, men inte av Tyskland.

Göteborgs tingsrätt gjorde samma bedömning som filmteamet om detta. Den svenska lagen om gravfrid vid Estonia strider ”mot folkrättens principer om att stater inte kan utöva makt över andra staters fartyg som befinner sig på öppet hav”, skrev domstolen i ett pressmeddelande.

– Internationell rätt vinner över den svenska lagen, sade Robert Eneljung, rådman i Göteborgs tingsrätt, till TT efter tingsrättsdomen.

Se tidigare inslaget:

Filmare inför rätta efter dokumentär om Estonia

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.