Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagaren om Nord Streams gasledningar: ”Det var sabotage”

Forskaren om hur ledningarna gått sönder: ”Kräver specialutrustning”.
HMS Belos är ett sofistikerat fartyg som kan sättas in för att undersöka både gasledningarna och botten i jakten på spår.
Marinen är hemlighetsfull om var de svenska ubåtarna opererar i Östersjön.
Foto: SVENSKA MARINEN / KVP
Gas bubblar fortfarande upp till ytan.
Foto: Kustbevakningen

Världen kommer få ett svar på vem eller vilka som orsakade de misstänkta sabotagen mot Nord Stream 1 och 2.

Den bedömningen gör kammaråklagare Mats Ljungqvist som leder förundersökningen.

– Jag tror att det finns ganska goda möjligheter trots allt att klara ut det här med tanke på att det här ett område som är en av de mest övervakade platserna i Östersjön, säger han.

Marinen är beredd att bistå med både ubåtar och fartyg i utredningen.

Det finns två gasutsläpp i den svenska ekonomiska zonen. Ett som är större där Nord Stream 1 ligger på botten och ett mindre där Nord Stream 2 finns. Avståndet mellan de två platserna är cirka 1,8 kilometer. Två finns också inom dansk ekonomisk zon. Samtliga i närheten av Bornholm.

Den svenska brottsutredningen omfattar de två läckorna som finns inom den svenska ekonomiska zonen. 

Här är de två läckagen på 90 meter inom den svenska ekonomiska zonen och ett tredje i närheten, men i den danska ekonomiska zonen öster om danska Bornholm.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Brottsplatsen, eller rättare sagt brottsplatserna, ligger 90 meter under vattenytan. Många av spåren är redan bortsköljda.

Sämsta tänkbara förutsättningar? Eller inte?

Kammaråklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål är utsedd till förundersökningsledare och Säkerhetspolisen ansvarar för utredningen. Ljungqvist tror att det kommer att gå att spåra vem eller vilka som ligger bakom..

– Jag ska tillsammans med Säkerhetspolisen försöka hitta den eller de som har genomfört det här.

Han är övertygad om att det rör sig om sabotage.

– Det är utgångspunkten.

Den formella rubriceringen är grovt sabotage.

Hur går arbetet till?

– I och med att det är Säkerhetspolisen som hanterar utredningen så har vi möjligheter och kontakter som den vanliga polisen inte har tillgång till på samma sätt.

I den här utredningen ”förfogar” Säkerhetspolisen över allt från Försvarets Radiosanstalts registreringar och analyser av signaler och andra observationer till Försvarsmaktens enheter med fartyg och ubåtar som kan undersöka botten. Dessutom pågår en febril dialog med olika danska och tyska myndigheter.

Hur ska ni jobba med en sådan här brottsplats som ligger 90 meter under havsytan?

– Det har vi en jättegod uppfattning om. Men det är inget vi berättar om just nu. Vi jobbar på inom ramen för förundersökningen.

Ni är övertygade om att brott har begåtts?

– Det är det vi utreder. Jag tror att det finns ganska goda möjligheter trots allt att klara ut det här med tanke på att det här ett område som är en av de mest övervakade platserna i Östersjön. Jag tror att man på något sätt kan ta reda på vem eller vilka har gjort det här oh vad det är som har hänt.

Även om det har varit en renodlad undervattensoperation?

– Jag tror att möjligheterna kan vara ganska goda att klara upp det här.

Mats Ljungqvist anser att man har alla de resurser som man behöver just nu.

Samarbetar ni också med Danmark?

– Det är inget jag vill kommentera.

Ryssland talar om att det rör sig om internationell terrorism. Är det något du instämmer i?

– Jag har inga som helst kommentar till det.

Åklagarmyndigheten har redan tidigare signalerat att det kan vara brott som delvis är riktat mot svenska intressen. ”Det går inte heller att utesluta att främmande makt ligger bakom”, skrev man i ett pressmeddelande om utredningen.

Mats Ljungqvist är förtegen om man lyckats få någon bilddokumentation på de sprängda rören.

– Vi förstår det stora allmänintresset för frågan. Så fort vi har ytterligare besked att lämna så gör vi det. Vi befinner oss i en intensiv fas.

Marinen beredd att undersöka gasledningarna

På Örlogsbasen i Karlskrona är man beredd att bistå polisutredningen med sin expertkunskap och de fartyg som kan behövas för att genomföra detaljerade undersökningar av gasrören och undersökningar av eventuella spår på botten.

– Vi vet inte vad åklagarmyndigheten efterfrågar. Men vi har en historisk om vad som har rört sig i Östersjön, vilka fartyg det rör sig om och radarekon.  Vi har också naturligtvis förmågan att se saker och ting under ytan, säger kapten Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona.

Ubåtsräddningsfartyget HMS Belos har dykarklockor och flera undervattensfarkoster som kan operera på djup ner till 1 000 m. HMS Belos kan genomföra dykning och undervattensarbeten med våtdykklocka, eller med undervattensfarkoster.

Marinen har också kompetens att sätta in minröjningsfartyg och ubåtsräddningsfartyget HMS Belos som kan ligga ute under en längre tid över ett speciellt sökområde. Dessutom finns flera av de svenska ubåtarna att tillgå.

Om någon av ubåtarna redan fått i uppdrag att försöka hitta pusselbitar är okänt. Ubåtsvapnet är det allra hemligaste inom inom försvaret och ubåtarnas operationer är omgärdad med sträng sekretess.

– Ubåtarnas verksamhet har den högsta sekretessen. Vi kommenterar inte vad våra ubåtar gör eller var de befinner sig, säger Jimmie Adamsson.

Gigantiskt moln över Sverige efter gasläckorna

Forskaren: ”En varningssignal”.

Havet kokar – 20 meter höga kaskader

Nya bilderna visar Nord Stream-läckan från havsnivå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.