Åklagaren: Mördaren styckade sin hund

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kristoffer Johansson, 22, dömdes i tingsrätten för att ha mördat Vatchareeya Bangsuan.
Foto: Christer Nyström

Kristoffer Johansson, som dömdes i tingsrätten till 14 års fängelse för styckmordet på studenten Vatchareeya Bangsuan, dödade och styckade sin egen hund.

Det hävdade åklagaren när hovrättsförhandlingarna i dag inleddes.

Men advokat Thomas Olsson dömer ut åklagarens utläggning om hunden.

– Det finns ingenting som talar för att det har hänt och det är bara rena gissningar, säger Thomas Olsson till  Norbottens-Kuriren.

Domen mot Kristoffer Johansson har överklagats av både Vatchareeya Bangsuans familj, åklagaren och Johansson själv.

22-åringens försvar har åberopat ny teknisk bevisning och vittnesmål som syftar till att försöka ge mannen alibi och bevisa han inte har placerat den mördade kvinnans kroppsdelar i det hus där frivilligorganisationen Missing people fann dem.

Kristoffer Johansson har hela tiden nekat till att ha mördat sin tidigare flickvän Vatchareeya Bangsuan. Inför hovrättsförhandlingarna har han anlitat stjärnadvokaten Thomas Olsson. Olsson, som bland annat företrätt Sture Bergwall, kräver nu att Johanssons inloggningstider till tv-spel ska undersökas. Han vill också att Johansson mamma och pappa ska förhöras och några av hans vänner.

Vatchareeya hittades med huggskador

Vittnena och tv-spelet syftar till att ge Kristoffer Johansson alibi för perioden 18-20 maj då kvarlevorna efter Vatchareeya hittades i ett ödehus utanför Boden.

Vatchareeya Bangsuan hittades med minst elva huggskador. Ett av huggen träffade hjärtat och kan ha varit det dödande. Något mordvapen har dock inte hittats.

Under hovrättsförhandlingarna på fredagen var en viktig del i åklagarens sakframställning att peka på uppgifterna som en vän till Kristoffer Johansson berättat i tingsrätten – att han sett ett stämjärnsliknande verktyg i hans lägenhet, skriver Norrbottens-Kuriren.

Åklagaren hänvisade till rättsläkarprotokollet som visar att Vatchareeya Bangsuans kropp perforerats med ett vågformat skär.

Sedan valde åklagarna att noggrant gå igenom för hur Kristoffer Johansson ska ha dödat sin egen hund. Åklagarna hänvisade till grannars vittnesmål och spår av sökningar på anatomi i Johanssons dator för att bevisa att Kristoffer Johansson tidigare kan ha bragt sin egen hund om livet och därefter styckat och dumpat kroppen, skriver NSD.se. 

Det fick stjärnadvokaten Thomas Olsson att reagera.

–  Om man har så stora resurser så borde man kanske utreda andra saker i stället. Det finns ingenting som talar för att det har hänt och det är bara rena gissningar, säger Thomas Olsson till Norrbottens-Kuriren.

Detta har hänt

2013

4 maj

Vatchareeya Bangsuan, 20 år gammal, från Boden försvinner spårlöst efter att hon besökt en vän på kvällen den 4 maj.

10 maj

Sökandet efter Vatchareeya Bangsuan avbryts. Polisen misstänker att hon utsatts för brott och inleder en förundersökning om människorov.

21 maj

Frivilliga från organisationen "Missing people" hittar kroppsdelar från en människokropp i en öde försvarsbyggnad i skogen.

23 maj

Fler kroppsdelar har hittats och allt pekar på att de tillhör den saknade kvinnan. Kristoffer Johansson anhålls skäligen misstänkt för mord.

31 maj

Kristoffer Johansson häktas på sannolika skäl misstänkt för mord

18 juni

Blod från Vatchareeya Bangsuan hittas i den misstänkte mördarens bil.

17 oktober

Åtal mot Kristoffer Johansson väcks

31 oktober

Rättegången mot Kristoffer Johansson inleds i Luleå tingsrätt.

18 november

Luleå tingsrätt anser att bevisningen är tillräcklig för att döma Kristoffer Johansson för mordet på Bodenkvinnan Vatchareeya Bangsuan.

2014

7 januari

Svaret från den rättspsykiatriska undersökningen visar att Kristoffer Johansson inte är allvarligt psykiskt störd.

22 januari

Kristoffer Johansson döms i tingsrätten till 14 års fängelse för mordet på Vatchareeya Bangsuan.

25 januari

Kristoffer Johansson byter advokat till stjärnadvokaten Thomas Olsson.

12 februari

Åklagaren, Kristoffer Johansson och anhöriga överklagar tingsrättsdomen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.