Den 28-årige flyktingen häktades i oktober förra året vid Södertörns tingsrätt i Stockholm. Foto: Roger Vikström
Den 28-årige flyktingen häktades i oktober förra året vid Södertörns tingsrätt i Stockholm. Foto: Roger Vikström

Åklagaren misstänker: Torterade polisman

Publicerad

En 28-årig flykting åtalas inom kort för tortyrliknande misshandel i Syrien.

Han greps i Stockholm året efter att han fått politisk asyl.

Ett av åklagarens främsta bevis mot mannen är en mobilfilm som visar hur 28-åringen plågar en fastbunden syrisk polisman.

Kammaråklagare Henrik Söderman vid internationella åklagarkammaren i Stockholm bekräftar för Expressen att åtal väcks inom kort.

Åklagaren har valt att använda en relativt ny brottsrubricering som tillkom den 1 juli 2010.

- Mannen är på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov misshandel, säger Henrik Söderman.

28-åringen anklagas för att ha utsatt den fastbundne polismannen för en tortyrliknande misshandel. Den försvarslöse polismannen ska, enligt åklagaren, ha fått livshotande skador, känt långvarig smärta och dödsångest.

Den misstänkte 28-årige mannen är syrisk medborgare och kom till Sverige i september 2013. Fyra månader senare fick han permanent uppehållstillstånd som politisk flykting.

I oktober 2014 fick svenska myndigheter kännedom om filmen och mannens identitet. 28-åringen var då inneboende i en lägenhet i Stockholmsområdet.

- Han greps en vecka senare, säger Henrik Söderman.

Häktades i oktober

28-åringen häktades den 8 oktober förra året vid Södertörns tingsrätt i Stockholm. Han misstänktes först för grov misshandel, men brottsrubriceringen skärptes senare till synnerligen grov misshandel.

Kammaråklagare Henrik Söderman anser att han har ett starkt bevisläge.

- Mannen har medgett att det är han som syns på filmen, men har uppgett att han handlat under tvång, säger Henrik Söderman.

Källor uppger för Expressen att filmen tagits med en mobiltelefon. På filmen syns den syriske polismannen fastbunden vid en stol. 28-åringen filmas medan han utsätter den försvarslöse polismannen för den tortyrliknande misshandeln.

Håller i ett vapen

I förundersökningen ska också finnas bilder som visar hur 28-åringen håller ett vapen.

Mannens försvarare, advokat Magnus Strömberg, vill inte ge några närmare kommentarer om misstankarna mot sin klient.

Han fick nyligen den färdiga förundersökningen och ska gå igenom den innan åklagaren lämnar in åtalet.

- Min klient bestrider straffansvar och kommer att lämna en förklaring under rättegången, säger Magnus Strömbäck.

Varken Magnus Strömbäck eller åklagaren vill svara på frågor om vilken av de stridande fraktionerna i Syrien som 28-åringen tillhör eller har tillhört.

Under förundersökningen har åklagaren begärt så kallad rättshjälp från amerikanska myndigheter. Sådan handlar oftast om en begäran att utländska myndigheter ska hålla förhör för ett annat lands räkning.

Henrik Söderman ville i går inte tala om vad han begärt för uppgifter från USA.

Expressens källor uppger att det inte finns någon känd koppling mellan 28-åringen och terroristorganisationen IS, Islamiska staten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag