Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peterson kritiseras: Brister när Palmeutredningen lades ner

Palmeutredningen: Såhär lät det i juni när åklagare Krister Petersson pekade ut ”Skandiamannen” Stig Engström.
Stig ”Skandiamannen” Engström var 66 år gammal när an avled i sitt hem år 2000.
Foto: Jan Arvidson
Stig Engström ställde åtskilliga gånger upp i media och berättade vad han ansett sig ha sett efter mordet på Olof Palme.
Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK
Statsminister Olof Palme mördades på kvällen den 28 februari 1986 i hörnet Tunnelgatan - Sveavägen i Stockholm.
Foto: TONI SICA / STELLA PICTURES
Det är chefsåklagare Krister Petersons uttalande om Stig Engström som misstänkt för mordet Olof Palme som utreds av JO.
Foto: POLISEN / BILDBYRÅN

Chefsåklagare Krister Petersson får kritik från den egna myndigheten när det gäller dokumentationen av beslutet att lägga ned förundersökningen om mordet på Olof Palme.

Det framgår i ett yttrande undertecknat av vice riksåklagare Katarina Johansson Welin.

När mordutredningen las ned sa Krister Petersson att det inte ”går att komma runt” den så kallade Skandiamannen Stig Engström.

Kritiken ingår i det svar som åklagarmyndigheten lämnat till Justitieombudsmannen, JO, i den pågående granskningen av chefsåklagare Krister Peterssons presskonferens från den 10 juni förra året. Petersson pekade då ut ”Skandiamannen” Stig Engström som misstänkt i förundersökningen kring mordet på Olof Palme, men förklarade samtidigt att utredningen skulle läggas ned eftersom Engström var avliden sedan år 2000.

De som väntade sig konkreta bevis för utpekandet av Stig Engström, blev rejält besvikna och Leif GW Persson beskrev presskonferensen som ”ett magplask”.

I september beslöt justitieombudsmannen Per Lennerbrant att inleda en granskning av vad Krister Petersson sa på presskonferensen och vad han tidigare uppgett i SVT:s ”Veckans Brott” i februari förra året. JO:s beslut var mycket ovanligt.

– Åklagarens uttalanden reser frågor om den misstänktes intressen togs till vara vid pressträffen och om omständigheter som talade till den misstänktes fördel lyftes fram på ett tillräckligt sätt. Jag har gjort tydliga avgränsningar för min utredning och det är inte fråga om en genomlysning av hela förundersökningen, sa justitieombudsmannen Per Lennerbrant.

Stig Engström som misstänkt

Den centrala frågan för JO har ända sedan han beslöt inleda granskningen varit om Krister Petersson passerade en gräns och uttalade sig i skuldfrågan när Stig Engström pekades ut som misstänkt. Eller höll han sig på rätt sida av lagen utan juridiskt övertramp? Och var det fel att peka ut honom med namn?

Stig Engström på Sveavägen några meter från platsen där Olof Palme mördades.
Foto: WEINE LEXIUS

JO har sin granskning begärt svar på fyra frågor från åklagarmyndigheten.

Expressen har tagit del av åklagarmyndighetens svar. På nästan samtliga punkter backar man upp Palme-åklagaren Krister Petersson, både när det gäller utpekandet av Stig Engström som misstänkt, trots att han var död, och även namngivandet på presskonferensen av andra personer kopplade till utredningen.

Kritiken

Men vice riksåklagare Katarina Johansson Welin och kammaråklagare Anna Bengtsson, som undertecknat yttrandet till JO, medger att den skriftliga dokumentationen till det historiska nedläggningsbeslutet av mordutredningen kunde ha varit mer omfattande.

”Det hade t ex kunnat ske genom en sammanfattning eller att det material som genomgicks vid pressträffen lades som en bilaga till beslutet. Allt för att den som tar del av det skriftliga beslutet ska kunna förstå varför förundersökningen lades ned även om det förflutit lång tid sedan beslutet”, skriver de i yttrandet till JO.

Vice riksåklagare Katarina Johansson Welin, anser att Palme-åklagaren Krister Petersson handlade korrekt, men ger honom kritik för den skriftliga dokumentationen kring nedläggningsbeslutet.
Foto: Thomas Carlgren

Stig Engström, som jobbade i Skandiahuset på Sveavägen, var vittnet som flera år efter sin död pekades ut som Olof Palmes mördare. Efter mordet ställde Engström upp i flera intervjuer och berättade att han kom till mordplatsen direkt efter mordet och gav en målande beskrivning av vad han sett. Engström förhördes av polisen, men avfärdades som ointressant.  

Leif GW Persson: ”Saknar samtliga svar”

– Kan inte utesluta att Stig Engström sköt Olof Palme, säger Leif GW Persson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.