På onsdagen är det slutpläderingar i åtalet mot Kristoffer Andersson som erkänt att han överfallit och dödat Ida Andersson, 21. Foto: Olle SporrongPå onsdagen är det slutpläderingar i åtalet mot Kristoffer Andersson som erkänt att han överfallit och dödat Ida Andersson, 21. Foto: Olle Sporrong

På onsdagen är det slutpläderingar i åtalet mot Kristoffer Andersson som erkänt att han överfallit och dödat Ida Andersson, 21.

 Foto: Olle Sporrong
Ida dödades när hon var ute och joggade i Upplands Väsby. Foto: PrivatIda dödades när hon var ute och joggade i Upplands Väsby. Foto: Privat
Ida dödades när hon var ute och joggade i Upplands Väsby. Foto: Privat
Jogginspåret där Ida hittades död. Foto: Johan JeppssonJogginspåret där Ida hittades död. Foto: Johan Jeppsson
Jogginspåret där Ida hittades död. Foto: Johan Jeppsson

Åklagaren: Killen talar inte sanning

Publicerad

Åklagaren Robert Näppi är inte nöjd inför den sista dagen av rättegången mot Kristoffer Andersson – 19-åringen som erkänt att han överfallit och dödat Ida Johansson, 21, i joggingspåret i Upplands Väsby.

– Jag tycker inte att sanningen har kommit fram i det här fallet, säger han.

På onsdagen är det slutpläderingar i rättegången i Attunda tingsrätt mot Kristoffer Andersson som erkänt att han överfallit och dödat Ida Johansson i joggingspåret i Upplands Väsby på kvällen den 5 augusti förra året.

– Jag sprang ikapp henne, hon var några meter före mig. Jag angrep direkt mot halsen och tog stryptag, har han berättat.

Inför den sista dagen har överläkaren och rättspsykiatern Eva-Marie Laurén, på uppdrag av Socialstyrelsens rättsliga råd, utrett Kristoffer Anderssons psykiska status på nytt. I yttrandet framgår att de anser att 19-åringen är allvarligt psykiskt störd till skillnad från Rättsmedicinalverket. Därmed kommer tingsrätten med all sannolikhet inte att döma honom till fängelse, utan rättspsykiatrisk vård.

Svag slutsats, enligt åklagaren

– Jag har svårt att plädera emot dem även om jag tycker att deras slutsats är ganska svag, säger kammaråklagare Robert Näppi inför den sista rättegångsdagen. Det är ingen direkt konkret psykisk orsak som de tar fasta på, utan en samlad bedömning.

Är du besviken?

– Hade fängelse funnits som alternativ hade jag fört fram alla omständigheter.

Vad hade du yrkat på om fått möjligheten?

– Det är inte lagfäst egentligen, men det hade väl kunnat bli i alla fall tolv år.

"Killen talar inte sanning"

Skulle du kunna yrka på fängelse trots rättsliga rådets slutsats om hans psykiska status?

– Nej, då gör jag mig till en ganska slät figur, säger Robert Näppi – men tillägger:

– Det konstiga är, som jag har konstaterat tidigare, att den här killen inte talar sanning.

Du känner dig inte helt komfortabel med rättsliga rådets slutsats?

– Nej, man vill gärna att sanningen kommer fram – och det tycker jag inte att den har gjort i det här fallet.

Expressen har förgäves sökt Kristoffer Anderssons försvarare, advokat Sofia Björksten, för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag