Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren kan yrka på livstid för Vårbyledaren

Gängens hemliga chattar avslöjades: ”Vi får fortfarande material från Frankrike”.
Åklagaren överväger att yrka på livstids fängelse för 32-åringen som misstänks ha styrt Vårbynätverket via Encrochat.
Sedan i fjol har 32-åringen varit baserad i Spanien.

Via Encrochat styrde 32-åringen Vårbynätverket, enligt polisen.

Nu öppnar åklagaren Anna Stråth för att yrka på ett ovanligt hårt straff.

Trots att inget dödligt våld har begåtts kan det bli aktuellt att kräva livstid, uppger hon för Ekot.

Ett 30-tal personer är inblandade i det stora åtal som lämnades in till tingsrätten i tisdags. Bland dem finns den utpekade ledaren – en 32-årig man som enligt polisen har styrt nätverket.

Sedan i fjol har han varit baserad i Spanien. Därifrån har han, under namnet ”Mujaheed”, basat över grupperingens brottsliga verksamhet, enligt polisen. Detta via den krypterade tjänsten Encrochat.

Han greps i höstas i Madrid och åtalas nu för bland annat mordförsök, stämpling till mord, människorov och synnerligen grovt vapenbrott.

Det är ovanligt att någon döms till livstids fängelse när det inte varit fråga om dödligt våld, enligt Ekot. Men den omfattande och grova brottsligheten gör att åklagaren kan komma att kräva just det.

– Livstid ingår i straffskalan för flera av de åtalade brotten. Tillsammans är det många grova brott med högt straffvärde, som kommer bli aktuellt för flera personer. Då bland annat ledaren, säger Anna Stråth till Ekot.

Själv nekar den utpekade ledaren till anklagelserna. Han har inte ens deltagit i nätverket enligt hans advokat Filip Rydin, som också avfärdar att mannen skulle kunna dömas till livstid.

– Det anser jag bör vara helt utsiktslöst, säger han till Ekot.


TV: Senaste nytt i Expressen TV

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.