Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagaren: Inget brott bakom Sinthus död

Sinthu Selvarajah dog efter polisingripandet på Västmanlands sjukhus. Foto: PRIVAT
Västmanlands sjukhus i Västerås. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sinthu Selvarajah dog efter polisingripandet på Västmanlands sjukhus.

Ingenjören Sinthu Selvarajah, 28, dog efter ett polisingripande på Västmanlands sjukhus i Västerås. 

Nu – efter drygt fyra år – har Riksåklagaren beslutat att lägga ner förundersökningen om vållande till annans död och tjänstefel mot poliserna. 

Åklagaren menar att polisernas våldsanvändning, med pepparsprej, batonger och olika grepp, var försvarlig. 

Efter över fyra års utredning under olika åklagare, med förundersökningar som har öppnats, stängts och överklagats har Riksåklagaren fattat beslut i fallet Sinthu Selvarajah. 

28-åringen dog efter ett polisingripande på Västmanlands sjukhus i Västerås i december 2014. 

 

Västmanlands sjukhus i Västerås. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Därför avslutar Riksåklagaren förundersökningen

Både förundersökningen om vållande till annans död och tjänstefel läggs ner av Riksåklagaren.  

”Som framgått [...] har polisingripandet som sådant varit tillåtet. Vidare har polisernas våldsanvändning inte, vare sig i sin helhet eller till viss del, varit otillåten. Detta innebär att något straffansvar för ingripandet eller någon del av våldsanvändningen inte kan komma i fråga. Förundersökningen ska därför läggas ned även såvitt avser tjänstefel”, skriver Riksåklagaren i beslutet. 

Sinthu Selvarajah avled efter ett polisingripande 2014. Foto: PRIVAT

 

Gick till attack mot en vårdare

2014 tvångsvårdades Sinthu Selvarajah på en psykiatriavdelning på Västmanlands sjukhus. Han hade förts dit efter att ha börjat bete sig märkligt under en arbetsintervju. 

Specialutbildade poliser kallades till avdelningen efter att Sinthu Selvarajah hade gått till attack mot personal och blivit inlåst i ett tomt patientrum.

Sinthu Selvarajah hade gått till våldsam attack mot dörren som bågnade och han var beväpnad med ett föremål som han hade använt för att hugga en vårdare i ena armen. 

Föremålet var en penna men hade uppfattats som ett rakblad.

Med uppgiften om rakbladet och Sinthu Selvarajahs tillstånd så ansåg poliserna att läget var akut då 28-åringen skulle kunna skada sig själv eller, om han lyckades ta sig ut, andra.

Gick in i rummet med skottsäker sköld  

Poliserna låste upp dörren och ropade på Sinthu Selvarajah som hade ställt sig med ryggen mot dörren och dragit upp en huva över huvudet. Utrustad med en ballistisk sköld rusade den första polisen in och tryckte upp Sinthu Selvarajah mot väggen, med hjälp av ytterligare två poliser och en ordningsvakt fick de ner honom på golvet. 

Sinthu Selvarajah lyckades dock ta sig upp på nytt och gjorde huggande utfall med föremålet när poliserna försökte övermanna honom. Två poliser använde pepparsprej på och två andra slog honom med batonger. 

Gnuggade in pepparsprej i Sinthus ansikte

De fick ner Sinthu Selvarajah på mage och en av poliserna slog mot hans bakhuvud. En annan av poliserna försökte använda sin pepparsprej, men den fungerade inte, och hon sprejade därför i sin handske som hon sedan gnuggade i Sinthu Selvarajahs ansikte. 

Poliserna tog sedan grepp som låste Sinthu Selvarajahs armar och ben. När han började spotta mot poliserna tog en av dem en plastpåse över hans mun – och sprejade sedan ytterligare pepparsprej i ansiktet på honom efter att ha tagit bort plastpåsen. 

Två av poliserna tvingades lämna rummet efter att ha fått sprejen på sig. 

Räddades först – men avled senare

När poliserna till slut hade satt hand- och fotfängsel på Sinthu Selvarajah och bar ut honom fanns en pöl med uppkastning på golvet där han haft sitt huvud. 

När poliserna lade Sinthu Selvarajah på bältessängen var han livlös och det genomfördes hjärt- och lungräddning. Efter att ytterligare sjukvårdspersonal fortsatt med hjärtkompressioner så började Sinthu Selvarajahs hjärta att slå på nytt. 

Morgonen därpå dog dock Sinthu Selvarajah.  

Sinthu Selvarajah dog efter att ha drabbats av andnings- och hjärtstillestånd, vilket rättsläkaren ansåg berodde på att han andats in sina uppkastningar.