Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren: Inget åtal om gruppvåldtäkten

<p>Det blir inget åtal om den misstänkta gruppvåldtäkten på den rörelsehindrade kvinnan på Gotland. Det har åklagaren beslutat.<br></p>
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Efter den uppmärksammade händelsen hölls demonstrationer, som handlade både om nazistiska grupperingar, och personer som demonstrerade mot våld och övergrepp.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Förundersökningen efter den misstänkta gruppvåldtäkten på Gotland läggs ner.

Nu kommenterar kvinnans målsägandebiträde, advokat Staffan Fredriksson, åklagarbeslutet i ett sms:

"Jag kommer att gå igenom detta med min klient för att ta ställning till en eventuell begäran om överprövning."

Expressen kunde under natten mot onsdagen berätta att Gotland, ännu en gång, får polisförstärkning från fastlandet, och att det beror på att förundersökningen efter den misstänkta gruppvåldtäkten läggs ner.

Tidigt på onsdagsmorgonen ville inte vice chefsåklagare bekräfta uppgifterna – men sa då:

– Det kanske är på det sättet att jag kommer att fatta ett beslut under dagen. Det är inte riktigt hugget i sten än, men det är möjligt att det kommer ett beslut under dagen.

Bara några timmar senare kom beskedet att utredningen läggs ner:

"Utredningen har inte visat att någon av de misstänkta genom våld eller hot tvingat målsäganden till att utföra eller tåla en sexuell handling", står det i ett pressmeddelande.

Brott kan inte styrkas

På morgonen den 2 oktober förra året polisanmälde en rörelsehindrad kvinna att hon utsatts för våldtäkt i en bostad på Gotland. Samma dag greps sex män i tjugoårsåldern, som uppgavs vara asylsökande, som misstänkta.

Senare samma dag försattes en av de gripna på fri fot.

Den 5 oktober släpptes de övriga fem fria.

Sedan dess har polisutredningen pågått.

Fram till i dag:

"Utredningen mot återstående fem män har i dag lagts ned med motiveringen att brott inte kan styrkas", står det i pressmeddelandet från åklagarmyndigheten, som släpptes under onsdagsförmiddagen.

"Det finns inga vittnen som varit på plats där de brottsliga gärningarna ska ha utförts. De vittnen som hörts är personer som träffat målsäganden (kvinnan, red:s anm.) innan och efter händelsen", skriver åklagarmyndigheten.

Enligt åklagarmyndigheten har det hållits ett flertal förhör med de misstänkta männen – men även med kvinnan. Man har dessutom pratat med vittnen.

Åklagaren: Vidtagit alla rimliga utredningsåtgärder

Polisen har genomfört en brottsplatsundersökning. Dessutom har det gjorts beslag som har analyserats. Prover har även tagits från kvinnans och de misstänkta männens kroppar, som har analyserats.

"Det har gått att bringa klarhet i vissa delar av förloppet, som pågick under cirka en timmes tid", skriver åklagarmyndigheten.

Vidare framgår att det "inte gått att visa att målsäganden på grund av medvetslöshet, sömn, allvarlig rädsla, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada eller psykisk störning eller på något annat sätt befunnit sig i en sådan särskilt utsatt situation", som det uttrycks i pressmeddelandet. Det står också att "en funktionsnedsättning innebär inte automatiskt att målsäganden befunnit sig i en sådan utsatt situation som kan vara grund för straffansvar."

"Mycket allvarliga brott"

Åklagaren Åke Olsson säger:

– Utredningen avser mycket allvarliga brott. Jag har varit angelägen om att vidta alla rimliga utredningsåtgärder som finns i syfte att utreda vad som inträffat. Det är skälet till att utredningen dragit ut på tiden,

Expressen har sökt kvinnans målsägandebiträde, advokat Staffan Fredriksson, för en kommentar efter åklagarbeslutet. I ett sms skriver han kortfattat:

"Jag kommer att gå igenom detta med min klient för att ta ställning till en eventuell begäran om överprövning."

Situationen lugn på Gotland

I samband med att brottet först blev känt skedde flera demonstrationer mot de misstänkta gärningsmännen, och det riktades även hot mot den förre förundersökningsledaren.

Polisen har därför valt att förstärka sin beredskap på Gotland uti fall liknande protester skulle uppstå nu när förundersökningen lagts ned. Men på onsdagseftermiddagen fanns inget som tydde på några demonstrationer.

– Vi har inte fått in någon ansökan om allmän sammankomst och har inte heller uppgift om att det skulle ske någon icke tillståndsgiven demonstration, säger Camilla Skagerlind vid polisen i region Stockholm och Gotland.

Hon fortsätter:

– Vi har en bild över vad som sker och agerar utifrån det. Vi är väl förberedda och försöker ha koll på situationen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.