Åklagaren: Hårdare straff än Siba-fallet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Polisen

Fabian Bengtssons kidnappare dömdes till tio års fängelse.

I kidnappningsdramat i Uppsala vill åklagaren att de tre personer som misstänks för kidnappningen av den 25-årige miljonärssonen ska dömas till längre fängelsestraff än så - 14 år för två av dem.

- I det här fallet har de rövat bort hans frihet under resten av hans liv, säger åklagare Lars Hedvall i Uppsala tingsrätt.

Under onsdagen hålls slutpläderingar i fallet med den kidnappade 25-årige Uppsalastudenten. Åklagare Lars Hedvall framförde då vilka straff han anser att de tre åtalade personerna bör få.

- Det har varit professionellt med lång planering. Men det har brustit i genomförandet och det påminner lite om "Jönsson-ligan", säger Hedvall.

Han menar också att de tre misstänkta varit "väldigt, väldigt vårdslösa".

- I det här fallet har de rövat bort hans frihet under resten av hans liv. Varje dag kommer han att titta sig över axeln, säger han.

Jämförde med Bengtsson

De åtalade sitter på samma platser i rättssalen som vid de tidigare förhandlingsdagarna. "Fångvaktaren", iklädd svart fleecetröja, och den 26-årige läkarstudenten, med vit skjorta och för dagen med skäggstubb, sitter på raden framför den 23-åriga kvinnan. Hon grät till en början. En anhörig bland de tjugotal åhörarna i salen visade upp en lapp med ett meddelande till henne, men fick en skarp tillsägelse.

Åklagaren valde att jämföra fallet med när Sibas vd Fabian Bengtsson kidnappades i Göteborg för flera år sedan. Åklagaren anser att Fabian Bengtsson hade en betydligt bättre komfort än den 25-årige Uppsalastudenten, som tillbringade en vecka i ett hus utan el och vatten i Västerbotten.

- Han (Fabian Bengtsson) satt i och för sig längre tid och i en låda. Men han fick frukost, hade det varmt, kunde duscha och han fick mat som hamburgare och choklad. Det påminde mer om hotelliknande förhållanden, säger åklagaren.

"Paret bör få hårdare straff"

Det innebär också att två av de åtalade, den 26-årige läkarstudenten och hans 23-åriga exflickvän, bör dömas till hårdare straff, menar åklagaren.

Enligt honom går det knappast att "lägga sig under 14 år" för paret. Den så kallade fångvaktaren bör inte få mindre än tio års fängelse, enligt Hedvall.

- Rätten får titta på vad som hade hänt om Uppsalastudenten dött. Då hade han åtalat för mord, säger Hedvall.

Den 23-åriga kvinnan tittade ner i bordet när åklagaren gick igenom sina straffyrkanden.

Det åtalade paret nekar till brott och läkarstudenten har dels sagt att det var en svensexa och dels att det var ett pr-trick. Orsaken till att 26-åringen ändrade sin berättelse var att han till en början ville vara lojal med sin "uppdragsgivare", den kidnappade studenten, säger hans advokat Bengt-Göran Hugoson, som förkastar åklagaren straffyrkanden.

- Normalstraffet för mord i Sverige är tio års fängelse och då pratar vi om överlagt dödande. Straffvärdet på det här brottet måste vara avsevärt lägre, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.