Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagaren får inte ny telefon som hittats i Fittja-målet

Robin Grönvall försvarar en av de män som friats av tingsrätten i gruppvåldtäktsmålet i Fittja. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den telefon som hittats har inte lämnats in till polis och åklagare, eftersom man befarar att de skulle undersöka innehåll som inte har med våldtäktsmålet att göra. Foto: POLISEN / POLISEN
Åklagare Markus Hankkio. Foto: Nils Petter Nilsson
Elisabeth Massi Fritz.

I gruppvåldtäktsmålet i Fittja har nu en tredje mobiltelefon dykt upp.

En raderad film uppges visa att kvinnan inte blev våldtagen.

Men telefonen har inte lämnats till åklagaren, utan till ett privat företag.

– De misstänkta vill att filmen kommer fram. Däremot kan det finnas annat material på telefonerna som kan vara känsligt, säger Robin Grönvall som försvarar en av de misstänkta.

Den 19 december friade Södertörns tingsrätt fem män som stått åtalade för inblandning i en grov gruppvåldtäkt i Fittja söder om Stockholm sommaren 2016. I domen får polis och åklagare svidande kritik för brister i utredningen.

Åklagare Markus Hankkio har nu överklagat domen till hovrätten. Han begär anstånd med att ange grunder och bevisning eftersom två av de tre mobiltelefoner som finns i beslag sedan tidigare just nu undersöks i Tyskland.

Telefonerna har enligt åklagaren inte kunnat undersökas tidigare eftersom de misstänkta männen inte velat lämna ut pinkoderna. Men i Tyskland finns teknik för att eventuellt komma in i telefonerna även utan pinkoderna, uppger Markus Hankkio.

De frikända männen säger till Dagens Nyheter att de två mobiltelefonerna som skickats till Tyskland inte innehåller någon film från händelsen. De uppger att de själva har hittat en mobiltelefon som använts för att filma händelsen och som ska visa att det inte var någon våldtäkt.

Telefonen har inte överlämnats till åklagaren

Advokat Robin Grönvall försvarar en 24-årig man som stått åtalad för grov våldtäkt men friats av tingsrätten. Han bekräftar för Expressen att telefonen i fråga finns. 

– Vi är flera advokater som har varit inblandade. Jag blev på ett tidigt stadium informerad. När de här personerna släpptes ur sökte de med ljus och lykta efter gamla mobiltelefoner som kan innehålla filmklipp. Och då har man hittat den här telefonen, säger han.

De frikända männen säger till Dagens Nyheter att de två mobiltelefonerna som skickats till Tyskland inte innehåller någon film från händelsen. Foto: POLISEN

Telefonen har dock inte lämnats in till polis och åklagare, eftersom man befarar att de skulle undersöka innehåll som inte har med våldtäktsmålet att göra. I stället har telefonen skickats till ett privat företag som har fått i uppdrag att försöka återskapa den raderade filmen.

– De misstänkta vill att filmen kommer fram. Däremot kan det finnas annat material på telefonerna som kan vara känsligt – vissa av de här personerna förekommer i narkotikasammanhang. Därför har man nu valt att via advokat göra en egen undersökning av telefonen för att se om det går att återskapa något filmmaterial, säger Robin Grönvall.

Advokaten: Filmen visar att min klient är oskyldig

Enligt åklagarens gärningsbeskrivning ska Robin Grönvalls klient ha hållit fast kvinnan och slagit henne samt genomfört oralt och analt samlag med henne.

Själv förnekar mannen allt våld. Han uppger att han visserligen hade oralsex med kvinnan men att det var frivilligt från bådas sida, och att han betalade henne med kokain. Enligt 24-åringen filmades händelsen med en mobiltelefon, och en film har sedan dess cirkulerat i Fittja.

 

LÄS MER: Kvinnan i Fittja-fallet: "Tack till svenska folket" 

 

En 23-årig man, som stått åtalad för medhjälp till grov våldtäkt, har sagt att han var med när kvinnan gav 24-åringen frivilligt oralsex och att han filmade detta med sin mobiltelefon under några sekunder.

Det är denna film som de misstänkta nu hoppas ska hittas på den återfunna mobiltelefonen. Filmen visar enligt Robin Grönvall att kvinnans berättelse inte stämmer. 

– Målsäganden menar ju att hon i princip har blivit nedslagen så fort hon kom till trapphuset och sedan utsattes för flera timmars övergrepp. Så hon beskriver en helt annan sekvens än vad min klient menar framgår av den här filmen.

Hur gör ni om filmen kan återskapas?

– Vi tar en dialog med åklagaren i det läget.

Har åklagaren informerats om att den här telefonen existerar?

– Han läser nog i medierna som alla andra. Jag har inte haft någon dialog med honom.

Expressen har utan framgång sökt åklagare Markus Hankkio.

Professor: Försvaret måste inte lämna in telefonen

Christian Diesen är professor i processrätt. Han säger att försvaret i en rättegång inte har någon skyldighet att lämna över bevismaterial till åklagaren.

– Försvaret är generellt sett fritt att söka efter och åberopa egen bevisning. Man är skyldig att svara på frågor. Men att man måste lämna in grejer finns det ingen bestämmelse om.

Om åklagaren får veta var telefonen finns kan han begära att telefonen beslagtas. I det läget har polisen ingen rätt att söka efter material som inte rör Fittja-målet. Men om utredarna skulle snubbla över uppgifter som rör till exempel narkotikabrott får de inte se mellan fingrarna, enligt Christian Diesen.

– De får inte aktivt leta efter annat, men dyker det på det så är det hänt. Då har de upptäckt en brottsmisstanke och det är deras plikt att utreda det, säger han.

Även målsägandebiträdet överklagar

Kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz kommer att överklaga domen nästa vecka. Hon anser att tingsrätten har gjort en felaktig värdering av bevisningen i målet och av hennes klients uppgifter. 

Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan och välkomnar att de beslagtagna telefonerna nu ska undersökas.

Massi Fritz välkomnar att de beslagtagna telefonerna nu ska undersökas.

"Jag vill dock understryka att jag under en längre tid även innan huvudförhandlingen i tingsrätten begärt att åklagaren ska komplettera utredningen med att tömma de beslagtagna telefonerna som inte tidigare har tömts", skriver hon i ett sms till Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!