Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagaren: Ett företag och en person utreds

Statsminister Magdalena Andersson, S.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utredningen kring städskandalen är tvådelad: Städerskan och företaget. 

Enligt kammaråklagare Robert Damberg finns det en misstänkt person. 

– Vilka utredningsåtgärder som görs kommer jag inte kunna kommentera, säger han.

Ett larm utlöstes hos Magdalena Andersson veckan före jul. På plats fanns två personer som skulle städa statsministerns bostad. Den ena kvinnan saknade svenskt uppehållstillstånd och hade ett lagakraftvunnet avvisningsbeslut och var efterlyst.

Efter Expressens avslöjande anmälde polisen brott. Städföretaget som Magdalena Andersson anlitade saknade kollektivavtal och det finns misstankar att företaget utnyttjat illegal arbetskraft. 

Misstänkt person

Kammaråklagare Robert Damberg har nu tagit över ärendet från polisen. 

– Jag kan bekräfta att jag tagit över som förundersökningsledare i ärendet efter att polisen i förra veckan upprättat anmälan och inlett förundersökning om brott, som det har skrivits om, säger han. 

Han vill inte kommentera vad för utredningsåtgärder som har gjorts. Inte heller om det planerar förhör med statsminister Magdalena Andersson. 

Däremot säger han att det finns en misstänkt i ärendet. Personen – städerskan enligt Expressens uppgifter – misstänks ha vistats olovligen i Sverige. 

Förundersökningen som Robert Damberg inlett rör två olika typer av brott. 

– Det ena är ett anställningsförhållande, brott mot utlänningslagen där ett företag och en person utreds, och sen är det då andra spåret där den här personen misstänks ha vistats olovligen i landet, säger han. 

Finns det någon formellt misstänkt?

– Det finns naturligtvis en misstänkt person i det att den här personen eventuellt olovligen vistats i landet. Det finns misstanke om brott mot en person. 

– I den andra delen utreds brottet och där finns det inte någon skäligen misstänkt.

Fått avvisningsbeslut 

Städerskan har tidigare berättat för Expressen hon fått ett avvisningsbeslut, men ändå valt att stanna i Sverige. 

Åren i Sverige beskriver hon som ”den finaste tiden” i hennes liv – även om hon känt en ständig rädsla för att utvisas från Sverige.

– Det är ett fantastiskt land och jag känner mig säker över att jag inte ska hotas och förföljas som jag gjorde i mitt hemland. Men att leva som papperslös är väldigt svårt när man söker jobb och bostad. Det finns de som utnyttjar en.Helena Gissén om statsministerns svar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.