Nikolas Cruz sköt ihjäl 17 personer i skolskjutningen i Florida 14 februari. Foto: MIKE STOCKER / AP TT NYHETSBYRÅNNikolas Cruz sköt ihjäl 17 personer i skolskjutningen i Florida 14 februari. Foto: MIKE STOCKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Nikolas Cruz sköt ihjäl 17 personer i skolskjutningen i Florida 14 februari. Foto: MIKE STOCKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Studenter på skolan håller hand, när de evakueras efter skjutningen. Foto: MIKE STOCKER / AP TT NYHETSBYRÅNStudenter på skolan håller hand, när de evakueras efter skjutningen. Foto: MIKE STOCKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Studenter på skolan håller hand, när de evakueras efter skjutningen. Foto: MIKE STOCKER / AP TT NYHETSBYRÅN

Åklagaren: Dödsstraff för skolskytten Nikolas Cruz

Publicerad

Åklagare kräver dödsstraff för Parkland-skytten Nikolas Cruz, skriver AP.

Detta efter massmordet i Florida den 14 februari, där 17 elever och anställda dödades.

Nikolas Cruz, som sköt 17 elever och anställda till döds på en skola i Florida på alla hjärtans dag, åtalas nu för 17 fall av överlagt mord och 17 fall av försök till mord.

Nu kräver åklagaren dödsstraff.

 

LÄS MER: Fotbollstränare blev hjälte i skolskjutning i Florida

 

Cruz genomförde massmordet den 14 februari på Stoneman Douglas High School i Parkland i utkanten av Fort Lauderdale i södra Florida. 19-åringen kunde gripas några timmar senare av polis när han gick på en gata några kilometer från skolan.

Efter skjutningen beskrev elever på Cruz som en person med stora problem, och som ibland gick omkring beväpnad.

– Ärligt talat, många förutsåg det här. Vi skojade om att han en dag skulle skjuta på skolan. Han var förberedd för det här, sade då en person News4jax.

Nikolas Cruz, som sköt 17 elever och anställda till döds på en skola i Florida på alla hjärtans dag, åtalas nu för 17 fall av överlagt mord och 17 fall av försök till mord.Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES

Matteläraren Jim Gard berättade för tidningen Miami Herald att Cruz var förbjuden att bära ryggsäck på skolområdet:

– Det var problem förra året med att han hotade elever, sade han då.

Oro för skolskytten

Skolledningen skickade, enligt Jim Gard, ut ett mejl till lärarna med instruktioner om att avvisa 19-åringen om han inte skötte sig.

Den före detta klasskamraten Joshua Charo sade då också att en av anledningarna till att Cruz stängdes av från skolan var att ammunition hittats i hans ryggsäck.

 

LÄS MER: Skolskjutningar – 6 av de värsta genom tiderna 

 

Enligt CNN ska han även ha sagt på sociala medier, bland annat Youtube, att han velat döda.

”Jag vill skjuta människor med min AR-15” samt ”Jag vill dö i strid, medan jag dödar massa folk.”

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag