Peter Hultqvist hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse. Foto: Sven LindwallPeter Hultqvist hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse. Foto: Sven Lindwall
Peter Hultqvist hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse. Foto: Sven Lindwall
Åklagaren beslutade att inte inleda en förundersökning. Foto: Sven LindwallÅklagaren beslutade att inte inleda en förundersökning. Foto: Sven Lindwall
Åklagaren beslutade att inte inleda en förundersökning. Foto: Sven Lindwall

Åklagaren bedömer Hultqvists hyreslägenhet

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvists övernattningslägenhet i Stockholm anses inte kunna vara en muta och ingen förundersökning inleds.

Det beslutade Riksenheten mot korruption under onsdagen.

- Jag bedömer inte att det föreligger ett sådant särintresse som avses i mutlagstiftningen. Och att det inte finns en sådan agenda från Militärhögskolan som kan tänkas att det är påverkansbart, säger Gunnar Stetler, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Svenska Dagbladet avslöjade på tisdagskvällen att försvarsminister Peter Hultqvist hyr sin lägenhet i Stockholms innerstad av Militärhögskolans bostadsstiftelse MHS -bostäder.

Stiftelsen har enligt Svd.se nära kopplingar till Försvarsmakten och har som uppdrag att fördela bostäder till anställda inom försvaret samt elever vid Försvarshögskolan.

Riksenheten mot korruption intresserade sig för ärendet och gjorde under onsdagen en bedömning men kom snabbt fram till att man inte tänker inleda någon förundersökning.

- Jag bedömer inte att det föreligger ett sådant särintresse som avses i mutlagstiftningen. Och att det inte finns en sådan agenda från Militärhögskolan som kan tänkas att det är påverkansbart, säger Gunnar Stetler, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Men stiftelsen tillsätts ju av överbefälhavaren, då finns det ju en koppling till Försvarsmakten?

- Ja, det finns massor med kopplingar. Men i grundpaketet måste man börja med att fråga vem som kan muta och vem som kan blir mutad. Det ska finnas ett särintresse. I normalfallet blir man inte mutad av någon inom samma organisation. Det står i mitt beslut att det är en statlig institution. Det ligger för nära. Det finns inte ett sånt särintresse och en särskild agenda från den här miltärhögskolan som gör att det kan omfattas av lagstiftningen.

Vad är skillnaden när det gäller Margot Wallström?

- Jag säger till dem som frågar mig att det inte finns något särintresse eller särskild agenda som man kan konkretisera från Militärhögskolans stiftelse. Så får var och en själv dra sina slutsatser.

Förundersökning mot Margot Wallström

Det var samma procedur i samband med att utrikesminister Margot Wallström, S, i januari gick ut och berättade att hon hyrde sin lägenhet av fackförbundet Kommunal. Efter några dagar beslutade Riksenheten mot korruption att inleda en förundersökning - en utredning som fortfarande pågår.

- Det går bra men det finns inget att kommentera, säger Stetler.

Ville inte svara på vem han hyrde av

I samband med nyheten om Wallströms lägenhet kontaktade Expressen andra ministrar om deras boende.

Redan då ville inte Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo svara på vem ministern hyrde av.

"Av säkerhetsskäl så kan jag inte säga vem som är hyresvärd och fastighetsägare för hans övernattningsbostad i Stockholm, men det är inget fackförbund och han har ordnat boendet själv", skrev hon i ett mejl.

Hon sa också att försvarsministern haft övernattningslägenheten i drygt ett år.

- Innan det var han riksdagsledamot och hade en lägenhet via riksdagen, sa hon då.

Peter Hultqvist har dubbelt boende, en övernattningslägenhet i Stockholm och en villa i Borlänge med familjen, dit han pendlar.

Expressen har sökt Peter Hultqvist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag