Åklagaren bedömer Hultqvists hyreslägenhet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Peter Hultqvist hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse.
Foto: Sven Lindwall
Åklagaren beslutade att inte inleda en förundersökning.
Foto: Sven Lindwall

Försvarsminister Peter Hultqvists övernattningslägenhet i Stockholm anses inte kunna vara en muta och ingen förundersökning inleds. 

Det beslutade Riksenheten mot korruption under onsdagen. 

- Jag bedömer inte att det föreligger ett sådant särintresse som avses i mutlagstiftningen. Och att det inte finns en sådan agenda från Militärhögskolan som kan tänkas att det är påverkansbart, säger Gunnar Stetler, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Svenska Dagbladet avslöjade på tisdagskvällen att försvarsminister Peter Hultqvist hyr sin lägenhet i Stockholms innerstad av Militärhögskolans bostadsstiftelse MHS -bostäder.

Stiftelsen har enligt Svd.se nära kopplingar till Försvarsmakten och har som uppdrag att fördela bostäder till anställda inom försvaret samt elever vid Försvarshögskolan.

Riksenheten mot korruption intresserade sig för ärendet och gjorde under onsdagen en bedömning men kom snabbt fram till att man inte tänker inleda någon förundersökning.

- Jag bedömer inte att det föreligger ett sådant särintresse som avses i mutlagstiftningen. Och att det inte finns en sådan agenda från Militärhögskolan som kan tänkas att det är påverkansbart, säger Gunnar Stetler, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Men stiftelsen tillsätts ju av överbefälhavaren, då finns det ju en koppling till Försvarsmakten?

- Ja, det finns massor med kopplingar. Men i grundpaketet måste man börja med att fråga vem som kan muta och vem som kan blir mutad. Det ska finnas ett särintresse. I normalfallet blir man inte mutad av någon inom samma organisation. Det står i mitt beslut att det är en statlig institution. Det ligger för nära. Det finns inte ett sånt särintresse och en särskild agenda från den här miltärhögskolan som gör att det kan omfattas av lagstiftningen.

Vad är skillnaden när det gäller Margot Wallström?

- Jag säger till dem som frågar mig att det inte finns något särintresse eller särskild agenda som man kan konkretisera från Militärhögskolans stiftelse. Så får var och en själv dra sina slutsatser.

Förundersökning mot Margot Wallström

Det var samma procedur i samband med att utrikesminister Margot Wallström, S, i januari gick ut och berättade att hon hyrde sin lägenhet av fackförbundet Kommunal. Efter några dagar beslutade Riksenheten mot korruption att inleda en förundersökning - en utredning som fortfarande pågår.

- Det går bra men det finns inget att kommentera, säger Stetler.

Ville inte svara på vem han hyrde av

I samband med nyheten om Wallströms lägenhet kontaktade Expressen andra ministrar om deras boende.

Redan då ville inte Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo svara på vem ministern hyrde av.

"Av säkerhetsskäl så kan jag inte säga vem som är hyresvärd och fastighetsägare för hans övernattningsbostad i Stockholm, men det är inget fackförbund och han har ordnat boendet själv", skrev hon i ett mejl.

Hon sa också att försvarsministern haft övernattningslägenheten i drygt ett år.

- Innan det var han riksdagsledamot och hade en lägenhet via riksdagen, sa hon då.

Peter Hultqvist har dubbelt boende, en övernattningslägenhet i Stockholm och en villa i Borlänge med familjen, dit han pendlar.

Expressen har sökt Peter Hultqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.