Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagare yrkar på fängelse för åtta katalanska politiker

Medlemmar ur den katalanska regionregeringen anlände i dag för att vittna i domstol.Foto: FERNANDO ALVARADO / EPA / TT
Samtidigt som rättegången demonstrerar tusentals i Barcelona för att visa sitt stöd.Foto: MANU FERNANDEZ / AP/ TT

Spaniens riksåklagare yrkar på fängelsestraff för nio medlemmar ur Kataloniens avsatta regionregering respektive att de häktas, rapporterar Reuters.

Domstolen har beslutat om häktning för åtta av de nio personerna, enligt La Vanguardia. 

Åklagaren har även begärt att en europeisk arresteringsorder utfärdas mot avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont och ytterligare fyra ex-ministrar – som håller sig undan i Belgien. 

 

Spaniens riksåklagare har begärt att en europeisk arresteringsorder ska utfärdas mot den tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont och ytterligare fyra ministrar om de inte infinner sig i rätten i dag eller i morgon, skriver The Guardian.

Han och 13 andra medlemmar ur Kataloniens avsatta regionregering har kallats till den nationella domstolen i Madrid, där de kan åtalas för uppror och missbruk av statliga medel. Detta efter att det katalanska parlamentet i fredags beslutade att utropa självständighet.

Puigdemonts advokat, Paul Bekaert, menar dock att den tidigare ledaren planerar att stanna i Bryssel. Mycket tyder på att han även kommer att söka politisk asyl i Belgien.

– Det är inget gott klimat just nu, det är bättre att hålla lite distans. Om de ber om det kommer han att samarbeta med spanskt och belgiskt rättsväsende, säger Bekaert till Reuters.

Mycket tyder på att sparkade Carles Puigdemont kommer att söka politisk asyl i Belgien där han befinner sig just nu.Foto: ISOPIX/IBL / ISOPIX/IBL ISOPIX

Puigdemont kan dömas till 30 år i fängelse

Nio tidigare regionregeringsmedlemmar har anlänt till rätten för att vittna. Åklagaren yrkar på fängelse för åtta av de tidigare medlemmarna och att samtliga häktas. Domstolen beslutade på torsdagseftermiddagen att häkta åtta av dem och beviljade att en släpps mot borgen, rapporterar La Vanguardia.

Kataloniens regionregering avsattes och det katalanska parlamentet upplöstes i slutet av oktober efter beslut från Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.

Han betonade dock att syftet inte är att upphäva den autonoma regionens självstyre, utan att man vill återgå till normalitet så fort som möjligt. Ett nyval i Katalonien ska hållas den 21 december.

Samtidigt förberedde det spanska åklagarämbetet ett åtal mot Carles Puigdemont för uppror. Enligt spansk lag kan en fällande dom leda till uppemot 30 års fängelse.

Det var stor uppslutning i Barcelona under natten för resultatet efter folkomröstningen. Foto: VALERIA FERRARO / POLARIS POLARIS IMAGES

Omstridd folkomröstning i Katalonien

Den omstridda folkomröstningen för självständighet som hölls den första oktober ligger till bakgrund för den senaste tidens turbulenta händelseutveckling i Spanien. 

9 av 10 röstade för självständighet, samtidigt som valdeltagandet motsvarade omkring 42 procent av Kataloniens invånare. Folkomröstningen är dessutom ogiltig enligt spansk lag, och polis från Madrid skickades till regionen för att hindra folk från att rösta. 

Det ledde till ett tumult där över 800 personer skadades, enligt den katalanska regeringen.