Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagare: Uzbekistan låg bakom attentatet

En 37-årig uzbekisk man misstänks för mordförsöket i Strömsund.
Foto: Marcus Ericsson / TT
Chefsåklagare Krister Petersson.
Foto: Emil Nordin

– Jag påstår att Uzbekistan är uppdragsgivare till detta mordförsök.

Så sade åklagaren när en unik rättegång i svensk rättshistoria började i dag. För första gången ställs en person inför rätta i Sverige misstänkt för ett attentat beställt av en utländsk stat.

Kronologi: Detta har hänt

2011. Ledande uzbekiska oppositionella samlas i Berlin för att grunda en ny rörelse, PMU, Uzbekiska folkrörelsen. I september mördas en av grundarna, Fuad Rustamchodzjajev, i Ryssland, där han bor. I november samlas PMU-ledare på nytt, denna gång i Stockholm. Nazarov är där och ger rörelsen sitt stöd.

22 februari 2012. Nazarov skjuts i huvudet i trapphuset utanför sin bostad. I närheten hittas en väska med en revolver med ljuddämpare. Den förmodade skytten flyr till Ryssland. Familjen hade varnat Säpo om en hotbild mot Nazarov men hade inget skydd. Imamen får svåra hjärnskador men överlever.

2012. Ett uzbekiskt par i Sverige grips i maj misstänkta för medhjälp till mordförsöket på Nazarov. De nekar till brott. Paret frias, först i Östersunds tingsrätt och 2013 i hovrätten för nedre Norrland.

10 december 2014. Ytterligare en regimkritisk uzbekisk imam i exil, Mirzagolib Chamidov, mördas i Istanbul. Turkisk polis griper en delvis uzbekisk grupp som påstås ha en dödslista över regimkritiker. På listan står bland andra PMU:s ordförande Muhammad Salih. Även regimkritiker i Sverige fruktar för sina liv.

Januari 2015. Den misstänkte skytten grips i Ryssland på svensk begäran. Kort därefter lämnar det uzbekiska paret Sverige och tycks resa hem till Uzbekistan.

25 augusti 2015. Den misstänkte skytten överlämnas till slut till Sverige från Ryssland.

23 november 2015. Rättegång börjar i Östersunds tingsrätt. Mannen förnekar brott. Nazarov får alltjämt vård på hemlig ort för sina skador.

En 37-årig uzbekisk man misstänks för att 2012 ha försökt mörda den exiluzbekiske regimkritikern och imamen Obid Nazarov vid dennes bostad i jämtländska Strömsund.

Säkerhetspådraget var förstärkt vid Östersunds tingsrätt och intresset stort bland medier och inte minst uzbeker i Sverige, som kom till domstolen.

Chefsåklagare Krister Petersson vid internationella åklagarkammaren i Stockholm inledde sitt anförande med att hävda att den tilltalade den 22 februari 2012 kom till Nazarovs hemadress för att "skjuta målsäganden i huvudet med revolver".

37-åringens advokat Jorge Concha förklarar att hans klient förnekar brott.

Iförd en grå T-tröja följer den lite kortväxte, muskulöse uzbeken, allvarligt och uppmärksamt åklagarens anförande. Bara några meter från honom sitter David Nazarov, imamens son, och följer framställningen koncentrerat.

Internationellt hot

Petersson berättar sedan hur den populäre predikanten Nazarov var en nagel i ögat på regimen i Uzbekistan, förföljdes i sitt hemland, flydde utomlands och 2011 efterlystes via Interpol av myndigheterna för påstått terroristbrott i huvudstaden Tasjkent 1999 – en tidpunkt då Nazarov redan hade flytt till Kazakstan. Åklagaren visade också en film kallad "Blodsutgjutelse" från uzbekisk tv där imamen utmålas som jihadist.

Rättegången blev möjlig sedan Ryssland av något skäl, 3,5 år efter attentatet, överlämnade den misstänkte gärningsmannen i augusti i år.

Petersson beskyller regimen i det centralasiatiska landet för att ha velat undanröja Nazarov. Flera indicier pekar mot Uzbekistan, och mot 37-åringen finns diverse teknisk bevisning.

– Tortyr mot politiska motståndare är vanligt förekommande i Uzbekistan, sade åklagaren med hänvisning till människorättsrapporten, samtidigt som han visade en bild på diktatorn Islam Karimov, som styr landet sedan självständigheten 1991.

Inte minst förföljs religiösa personer, påpekade Petersson. Mordförsöket har sin bakgrund i dessa omständigheter i landet, tillade han.

Den misstänkte medger att han varit i Strömsund men förnekar brottet. Ett uzbekiskt par bosatt i Sverige ställdes 2012–13 inför rätta i svenska domstolar för medhjälp till mordförsöket men friades. Den misstänkte skytten greps i januari i år i Moskva. Paret ska därefter ha lämnat Sverige.

Mord i London

– Det måste skipas rättvisa i det här fallet, för förföljelserna på politisk och religiös grund i Uzbekistan är bortom all kontroll och utgör ett hot innanför och utanför Uzbekistans gränser, säger Steve Swerdlow, Centralasienutredare vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Fallet är exceptionellt på flera sätt och kan internationellt jämföras med mordet på den förre ryske agenten Aleksandr Litvinenko i London 2006.

Att en stat pekas ut av åklagare i en domstol för ett politiskt attentat i Sverige lär vara unikt. Flera utländskt beställda misstänkt politiska attentat har dock begåtts, men inte nått lika långt i rättsväsendet. På 1980-talet misstänks Saddam Husseins regim i Irak ha legat bakom två politiska mord i Sverige. På 1990-talet sker också flera mord och mordförsök på iranska kurder som regimen i Teheran misstänks ligga bakom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.