L-toppen utelämnade efternamn på hyreskontrakt

Emma Carlsson Löfdahl (L) hyrde en bostad av sin make.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / SCANPIX
Carlsson Löfdahl lät skattebetalarna så för delar av kostnaden.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) hyrde en bostad av sin make – och lät skattebetalarna stå för delar av kostnaden. 

På hyreskontraktet utelämnade L-toppen att hon liksom maken har efternamnet Carlsson.

Nu har åklagare beslutat att öppna en förutredning – och Carlsson Löfdahl säger till Aftonbladet att hon tänker betala tillbaka en del av pengarna.

Liberalernas riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl har fått ersättning från riksdagsförvaltningen för en lägenhet som hon hyr i andrahand av sin make – enligt reglerna för övernattningslägenheter för riksdagsledamöter.

De ledamöter som bor mer än fem mil från Stockholm har rätt att hyra en övernattningslägenhet och får då en ersättning på max 8 600 kronor. Men i måndags avslöjade Aftonbladet att lägenheten som Carlsson Löfdahl har hyrt på Södermalm i Stockholm är en bostadsrätt som ägs av hennes make.

För en mandatperiod innebär det 412 000 kronor för skattebetalarna.

L-toppen uppger att hon och hennes man har ”väldigt separerade ekonomier” och att hon betalar sin make en marknadshyra på 13 000 kronor i månaden – trots att avgiften enligt tidningen egentligen ligger på omkring 2 500 kronor.

På onsdagskvällen säger Carlsson Löfdahl att hon tänker flytta till en lägenhet som ägs av riksdagen – och betala tillbaka en del av pengarna.

I ett mejl till Aftonbladet skriver riksdagsledamoten, som svar på en fråga om hon kommer återbetala de omkring 150 000 kronor som hon under 2017 och 2018 fått och som överstiger månadsavgiften:

”Jag kommer därför att, så fort som bara möjligt, be riksdagsförvaltningen att räkna ut hur mycket jag borde betala om det bara var lägenhetens månadsavgift som skulle betalas och därmed hur mycket jag ska återbetala för att täcka mellanskillnaden från 2013 och fram till nu.”

Utelämnade efternamn

På hyreskontraktet står makens namn i rutan för hyresvärd. Emma Carlsson Löfdahl står som hyresgäst tillsammans med sin mamma.

Men här har hon bara fyllt i sitt efternamn som ogift, och skrivit Emma C Löfdahl, skriver Aftonbladet.

På hyreskontraktet som lämnats in till riksdagen syns därför inte den tydliga kopplingen mellan henne och maken.

På andra handlingar i samma ärende, där inte makens namn finns med, har hon skrivit ut hela sitt namn.

På Aftonbladets fråga varför hon inte skrivit båda sina efternamn svarar hon:

– För att jag slarvar. Emellanåt kallar jag mig bara Löfdahl. Så det är inget konstigt.

Hyrde av maken i Visby

Under Almedalsveckan 2016 hyrde hon ett ”vilorum” för 3 000 kronor och lämnade in ett kvitto till riksdagen. Uthyrare var ett företag där hennes make var delägare. 

Även denna gång utelämnade hon efternamnet Carlsson så att kopplingen till maken inte syntes, uppger Aftonbladet.

Åklagare utreder Emma Carlsson Löfdahls lägenhetsaffär

Nu meddelar vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren att man inleder en så kallad förutredning för att undersöka under vilka förutsättningar som ersättning har betalats ut samt om det varit känt att bostaden hyrts av en nära anhörig.

– Det finns för närvarande ingen misstanke om brott. Beslut om jag ska inleda förundersökning kommer sannolikt att kunna fattas under den närmaste månaden, säger Bengt Åsbäck i ett pressmeddelande.

En förutredning är en inledande utredning som i vissa fall görs innan beslut om en förundersökning, alltså en brottsutredning, ska inledas.

Lovar att sänka ersättning

Efter avslöjandet har Emma Carlsson Löfdahl meddelat i ett inlägg på Facebook att hon ska sänka sin ersättning till en kostnad som motsvarar avgiften till bostadsrättsföreningen.

I en skriftlig kommentar har Johanna Elgenius, chef för Liberalernas riksdagskansli, sagt att man öppnar för att ompröva beslutet om ledamotens boendelösning:

”Riksdagen har redan granskat och godkänt Emma Carlsson Löfdahls lösning på sitt boende. Men för att det inte ska råda några som helst oklarheter har Liberalerna i dag bett riksdagsförvaltningen att genomföra en förnyad granskning av de underlag som Emma Carlsson Löfdahl tidigare lämnat in för utbetalning av ersättning för boendekostnad.”

Expressen har sökt Emma Carlsson Löfdahl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.