Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagare utreder folkrättsbrott i Sudan

Utredningen av misstänkt folkrättsbrott i Sudan när Lundin Oil letade efter olja i landet har gått in i en alltmer intensiv fas.

För andra gången under loppet av två månader har chefsåklagare Krister Peterson och utredare från rikskriminalen varit på plats i Sudan.

Carl Bildt satt i Lundins styrelse när folkrättsbrotten begicks och cirka 12 000 människor dödades.

Krister Peterson ska enligt Expressen.se:s källa har kommit tillbaka från sin resa för några dagar sedan. Att han varit på resa bekräftas från flera håll.

Enligt Expressens källa har han befunnit sig i södra Sudan och då troligast i Sydsudan, den del av landet som blev självständigt 2011.

Det är Krister Petersons andra resa till området sedan februari i år. Han reste även förra gången tillsammans med utredare från rikskriminalen.

Varken Peterson eller hans kollega Magnus Elving ville då ge någon som helst kommentar när Expressen avslöjade den resan.

"Kommenterar inte"

Krister Peterson reagerar på samma sätt när Expressen talade med honom i förmiddags. På en direkt fråga om det stämmer att han nyligen kommit hem från området svarar han så här:

- Vi kommenterar inte vilka utredningsåtgärder som vi vidtar, säger Krister Peterson.

Åklagarna har tidigare bekräftat att de förr eller senare ska förhöra vittnen. Det är troligen det som nu pågår och då har åklagare och utredare sannolikt besökt Sydsudan.

Folkrättsbrotten ska enligt flera rapporter ha inträffat i södra Sudan och det numera beryktade området block 5A. Lundin letade efter olja i området tillsammans med andra företag.

Under de åren pågick ett inbördeskrig när regeringsstyrkor gick in och drev undan 180 000 bofasta. Samtidigt ska 12 000 människor ha dödats.

Internationella åklagarkammaren har sedan 2010 bedrivit en förundersökning som gäller just vad som hände i området mellan åren 1997 och 2003.

Carl Bildt satt i Lundin Oils styrelse mellan år 2000 och 2003.

Bolaget är numera namnändrat till Lundin Petroleum. Bolaget, liksom Carl Bildt, har förnekat all kännedom om att folkrättsbrott skulle ha begåtts i landet.

Åklagarna har drivit utredning sedan 2010 och har inte namngett vare sig Lundin eller någon annan person som misstänkt.

 

Fotnot: Lundin Oil har numera ändrat namn till Lundin Petroleum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.