Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

New Yorks statsåklagare stämmer Donald Trump

New Yorks statsåklagare åtalar Donald Trump och hans tre äldsta barn. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Statsåklagaren Barbara D. Underwood ansöker på torsdagen om att välgörenhetsorganisationen the Donald J. Trump Foundation ska upplösas. Foto: AP / TT / NTB Scanpix

Delstaten New Yorks statsåklagare åtalar Donald Trump och hans tre äldsta barn.

Åklagaren anklagar Trump för att ha använt pengar från sin välgörenhetsorganisation för att bland annat betala sin valkampanj.

I stämningsansökan som lämnades in på torsdagen ansöker statsåklagaren Barbara Underwood om att välgörenhetsorganisationen the Donald J. Trump Foundation ska upplösas, att dess kvarvarande tillgångar på en miljon dollar ska fördelas till andra välgörenhetsorganisationer och att presidenten tvingas böta 2,8 miljoner dollar, skriver Washington Post.

Barbara Underwood vill också att Trump ska förbjudas från att driva välgörenhetsorganisationer i New York tio års tid.

Donald Trumps barn nämns i stämningsansökan

Enligt henne har Trump upprepade gånger brutit mot lagar som slår fast att de pengar som disponeras av skattebefriade välgörenhetsorganisationer ska användas till just välgörenhet och inte till att berika sina grundare.

Presidentens barn Donald Trump Jr., Ivanka Trump och Eric Trump nämns också i stämningsansökan eftersom de har suttit i styrelsen för the Donald J. Trump Foundation. I den rollen förväntas de ha kunskap om organisationens utgifter och därmed kunna upptäcka att pengar används på ett felaktigt sätt.

Men i verkligheten hade de ingen sådan inblick eftersom styrelsen inte haft något möte sedan 1999, står det i stämningsansökan, enligt Washington Post.

Trumps svar: ”Gör allt de kan för att stämma mig”

Trump svarar på anklagelserna på Twitter. Enligt honom är det Demokraterna i New York som ligger bakom stämningen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1007278788009480192

På papperet har the Donald J. Trump Foundation sett ut som vilken skattebefriad välgörenhetsorganisation som helst, enligt statsåklagaren.

I det fördolda har den fungerat som Trumps privata checkhäfte. Bland annat ska han två gånger ha använt pengar därifrån för att finansiera rättsprocesser som hans företag var inblandade i och diverse inköp – bland annat av ett porträtt på Trump som hängde på hans privata golfklubb.

Pengar ska också ha använts till att finansiera hans valkampanj under 2016. Enligt Barbara Underwood finns bevis för att Trump var medveten om att han använde medlen på ett otillåtet sätt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!