Det var i december förra året som polisens säkerhetschef Ari Stenman polisanmälde ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving efter två samtal med Noas underrättelsechef Linda Staaf, som i anmälan angavs som brottsoffer.
Brottsmisstankarna var grov kvinnofridskränkning, olaga förföljelse och ofredande, vilket Expressen avslöjade tidigare i veckan.
Två dagar senare beslutade överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda utredningar att inte inleda någon förundersökning.
– Det fanns ingenting i de handlingarna som jag tyckte kunde ligga till grund för att inleda förundersökning, säger Anders Jakobsson till ”Ekot” och fortsätter:
– Så här i efterhand så kan man ju säga då att det har ju hon bekräftat. Det har ju inte förekommit något brott. Det är så hon har sagt, i varje fall om man ska läsa Expressen.
DETTA HAR HÄNT
1 mars 2015: Linda Staaf anställs som underrättelsechef på Noa. Beslutet tas av Noas dåvarande chef och ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving.
September 2020: Mats Löfving lämnar posten som Noachef och blir regionpolischef i Stockholm.
21 september 2022: Linda Staaf uppger att hon slutar på Noa. Staaf ska under 2023 i stället påbörja en anställning på polisenheten på justitiedepartementet.
5 december 2022: Expressen avslöjar att polisens säkerhetschef Ari Stenman i fjol polisanmälde ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.
Det utpekade brottsoffret var Noas underrättelsechef Linda Staaf.
Några dagar efter polisanmälan lade åklagare Anders Jakobsson ner ärendet och beslutade att inte inleda någon förundersökning.
9 december: Expressen avslöjar att chefen för särskilda utredningar Ebba Sverne Arvill under 2020 lämnade in en polisanmälan om misshandel. Den utpekade personen var Mats Löfving och brottsoffret Linda Staaf.
Åklagare Anders Jakobsson beslutar att inte inleda någon förundersökning.
9 december: Expressen avslöjar att rikspolischef Anders Thornberg kallas till justitieutskottet.
”Hanterar alla på samma sätt”
Beslutet togs efter att han tagit del av underlaget från polisens säkerhetschef, säger Jakobsson till ”Ekot”.
– Hon berättade bara lite allmänt om den relation som hon hade med Löfving. Man kan ju inte inleda förundersökning på ingenting.
Han nekar bestämt till att skulle ha varit ”känsligt” att inleda förundersökning mot en hög polischef.
– Det har ingen betydelse. Hos oss hanterar vi alla individer på samma sätt. Oavsett om man är hög polischef eller om man har en lägre befattning, säger Anders Jakobsson till ”Ekot”.
Flera anmälningar
De senaste åren har det upprättats två polisanmälningar mot den ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving, avslöjade Expressen under fredagen. Det utpekade brottsoffret var i båda fall Noas underrättelsechef Linda Staaf.
Den första gjordes 2020 av chefen för särskilda utredningar. Av anmälan framgick att Mats Löfving kunde ha gjort sig skyldig till misshandel av Linda Staaf.
Även den las ner av överåklagare Anders Jakobsson.
Den 19 januari i år inledde vice överåklagare Bengt Åsbäck på särskilda åklagarkammaren en granskning kopplad till kaoset i polisledningen.
– Det handlade om hur Linda Staaf fick sitt arbete på Noa och om det fanns ett förhållande mellan henne och Noa-chefen Mats Löfving, har han tidigare sagt till Expressen.