Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagare misstänkt
för sexuellt ofredande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Åklagaren i Mellansverige har anhållits misstänkt för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.

En åklagare i Mellansverige har anhållits misstänkt för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Offren är två barn, som bara var 13-14 år vid de misstänkta sexövergreppen.

Utredningen har pågått under en längre tid och under tisdagen begärdes mannen häktad.

– Utredningen är inne i ett känsligt läge, säger chefsåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren.

Expressen erfar att mannen fått kontakt med flickorna via nätchatt, stämt träff – och sedan utsatt dem för övergrepp.

Åklagaren som är verksam i Mellansverige är misstänkt för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Brotten ska ha ägt rum någon gång mellan januari och oktober 2009, samt under sista halvåret 2012. Målsägarna är två flickor, som bara var 13-14 år gamla.

Expressen erfar att den brottsmisstänkte åklagaren fått kontakt med flickorna via chatt på nätet, stämt träff – och sedan utsatt dem för sexuella övergrepp.

– Det är flera misstankar men jag vill inte uttala mig om det i dagsläget. Vi är bara i inledningsskedet av den här utredningen, säger Anders Jakobsson, åklagare vid särskilda åklagarkammaren som utreder ärenden som gäller bland annat poliser och åklagare.

Mannen anhölls klockan 12.35 under tisdagen.

Nya förhör under dagen

Utredningen har pågått under en längre tid och det har hållits ett antal förhör, enligt Anders Jakobsson. Hittills har mannen haft en privat försvarare som ombud.

– Jag utgår från att tingsrätten kommer förordna en offentlig försvarare åt honom. Han anhölls i går och det pågår förhör. Sen får vi se hur det blir, säger Anders Jakobsson.

Senare under onsdagen tilldelades mannen advokat Per Borgblad som offentlig försvarare.

Hur ställer han sig till misstankarna?

– Inte mer än att han förnekar brott.

Per Borgblad har fått ett förhandsbesked från åklagaren att hans klient kommer att begäras häktad.

– Det är vad han har sagt i alla fall. I så fall blir det häktningsförhandling under torsdagen eller fredagen. Då får vi bemöta det som åklagaren lägger fram, säger Per Borgblad.

Hur mår din klient?

– Ja, det kan du föreställa dig själv. Jag vill inte diskutera hans mående.

Kommer begäras häktad

Per Borgblad säger också:

– Jag vill inte kommentera någonting, inga kommenterar alls, hörrudu. Jag vill alltså inte gå in och diskutera de misstankar som finns. Det är lite för tidigt för det.

Chefsåklagaren Anders Jakobsson begärde mannen häktad under onsdagseftermiddagen – misstänkt för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Anders Jakobsson begär även att mannen ska häktas med restriktioner eftersom det annars finns risk för att den misstänkte undanröjer bevis eller försvårar utredningen.

Den misstänkta åklagaren ska höras igen senare under onsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.