Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagare: Inget brott bakom branden i Notre-Dame

Katedralen Notre-Dame i Paris brann i april.Foto: THIERRY MALLET / AP TT NYHETSBYRÅN

Franska åklagarmyndigheten slog på tisdagen fast att inget brott ligger bakom branden i Notre-Dame i Paris, rapporterar Reuters.

Utredningen har hittills inte kunnat slå fast exakt vad det var som låg bakom eldsvådan. Men åklagaren har två möjliga förklaringar – en cigarettfimp eller ett fel i katedralens elsystem.

Branden som utbröt vid 19-tiden 15 april förstörde en stor del av katedralen Notre-Dames interiör. 

Katedralens spira bröts också av och föll ner bland lågorna. Inga människor skadades dock i branden. 

Kort efter branden gick Frankrikes president Emmanuel Macron ut och lovade att restaureringen av Notre-Dame ska vara klar inom fem år. 

Branden tros ha orsakats av en kortslutning.

På måndagen meddelade franska åklagarmyndigheten att man inte tror att det finns något brott bakom branden, skriver Reuters.

Åklagare Remy Heitz i Paris säger däremot att en utredning har tillsatts för att ta reda på om det kan ha handlat om vårdslöshet med en fläkt, en dåligt släckt fimp eller ett fel i elsystemet som var orsaken till den häftiga branden.

De preliminära slutsatserna om brandkatastrofen bygger på intervjuer med över hundra vittnen.