Attunda tingsrätt beslutade under fredagen att Rättsmedicinalverket får förlängd psykutredningstid av 19-åringen, som erkänt att han överföll och dödade Ida Johansson i ett joggingspår i Upplands Väsby. Foto: Vilhelm Stokstad / TTAttunda tingsrätt beslutade under fredagen att Rättsmedicinalverket får förlängd psykutredningstid av 19-åringen, som erkänt att han överföll och dödade Ida Johansson i ett joggingspår i Upplands Väsby. Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Attunda tingsrätt beslutade under fredagen att Rättsmedicinalverket får förlängd psykutredningstid av 19-åringen, som erkänt att han överföll och dödade Ida Johansson i ett joggingspår i Upplands Väsby.  Foto: Vilhelm Stokstad / TT
19-åringen är häktad på sannolika skäl, misstänkt för mord. Han genomgår just nu en stor rättspsykiatrisk utredning i Göteborg. Foto: Janerik Henriksson/TT19-åringen är häktad på sannolika skäl, misstänkt för mord. Han genomgår just nu en stor rättspsykiatrisk utredning i Göteborg. Foto: Janerik Henriksson/TT
19-åringen är häktad på sannolika skäl, misstänkt för mord. Han genomgår just nu en stor rättspsykiatrisk utredning i Göteborg. Foto: Janerik Henriksson/TT
Här, i ett skogsområde i Upplands Väsby, hittades Ida Johansson. Foto: Thomas EngstromHär, i ett skogsområde i Upplands Väsby, hittades Ida Johansson. Foto: Thomas Engstrom
Här, i ett skogsområde i Upplands Väsby, hittades Ida Johansson.  Foto: Thomas Engstrom
Under torsdagen meddelande åklagaren att 19-åringen som erkänt att han överfallit och dödat Ida Johansson, 21, även kan komma att åtalas för fler brott än mord. Foto: PrivatUnder torsdagen meddelande åklagaren att 19-åringen som erkänt att han överfallit och dödat Ida Johansson, 21, även kan komma att åtalas för fler brott än mord. Foto: Privat
Under torsdagen meddelande åklagaren att 19-åringen som erkänt att han överfallit och dödat Ida Johansson, 21, även kan komma att åtalas för fler brott än mord. Foto: Privat

Åklagare: Hör honom inför öppna dörrar

Publicerad

Inför åtalet och den kommande rättegången efter mordet på Ida Johansson, 21, i joggingspåret – nu vädjar kammaråklagare Robert Näppi till rätten:

Att den mordmisstänkte 19-åringen hörs – inför öppna dörrar:

– Förhöret med honom bör vara helt offentligt med tanke på den oro hans agerade skapade under en ganska ansenlig tid. Annars kommer man att börja spekulera.

Attunda tingsrätt beslutade under fredagen att Rättsmedicinalverket får förlängd psykutredningstid av 19-åringen, som erkänt att han överföll och dödade Ida Johansson i ett joggingspår i Upplands Väsby. Verket har beskrivit den rättspsykiatriska utredningen av 19-åringen som ett "komplicerat" fall.

Vid två tillfällen har de nu begärt mer tid för undersökningen. På fredagen beslutade tingsrätten att de får ytterligare en tidsfrist – fram till den 1 december.

Troligen inget åtal före den 4 december

19-åringen är häktad på sannolika skäl, misstänkt för mord. Han genomgår just nu en stor rättspsykiatrisk utredning i Göteborg.

Inför mordåtalet, som troligen inte väcks förrän den 4 december, kommer en vädjan från kammaråklagare Robert Näppi: Att förhöret med den misstänkte 19-åringen under rättegången hålla inför öppna dörrar.

– Målsägandesidan har säkert ett visst intresse av att delar av förhandlingen hålls bakom stängda dörrar, säger han.

Det har han också förståelse för, säger han. Däremot tycker han att förhöret med 19-åringen ska hållas inför öppna dörrar.

"Vet inget alls om hans psykiska tillstånd"

Robert menar att det finns ett stort allmänintresse kring åtalet och den kommande rättegången:

– Förhöret med honom bör vara helt offentligt med tanke på den oro hans agerade skapade under en ganska ansenlig tid. Annars kommer man att börja spekulera. Men det är tingsrätten som kommer att få ta ställning till det där. Jag anar att det är en frågeställning som lär uppkomma.

Tror du han klarar av det?

– Jag vet inget alls om hans psykiska tillstånd för närvarande, men det är tydligen ganska svårbedömt eftersom de har begärt ytterligare två veckor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag