Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagare: Hör honom inför öppna dörrar

Attunda tingsrätt beslutade under fredagen att Rättsmedicinalverket får förlängd psykutredningstid av 19-åringen, som erkänt att han överföll och dödade Ida Johansson i ett joggingspår i Upplands Väsby. Foto: Vilhelm Stokstad / TT
19-åringen är häktad på sannolika skäl, misstänkt för mord. Han genomgår just nu en stor rättspsykiatrisk utredning i Göteborg. Foto: Janerik Henriksson/TT
Här, i ett skogsområde i Upplands Väsby, hittades Ida Johansson. Foto: Thomas Engstrom
Under torsdagen meddelande åklagaren att 19-åringen som erkänt att han överfallit och dödat Ida Johansson, 21, även kan komma att åtalas för fler brott än mord. Foto: Privat

Inför åtalet och den kommande rättegången efter mordet på Ida Johansson, 21, i joggingspåret – nu vädjar kammaråklagare Robert Näppi till rätten:

Att den mordmisstänkte 19-åringen hörs – inför öppna dörrar:

– Förhöret med honom bör vara helt offentligt med tanke på den oro hans agerade skapade under en ganska ansenlig tid. Annars kommer man att börja spekulera.

Attunda tingsrätt beslutade under fredagen att Rättsmedicinalverket får förlängd psykutredningstid av 19-åringen, som erkänt att han överföll och dödade Ida Johansson i ett joggingspår i Upplands Väsby. Verket har beskrivit den rättspsykiatriska utredningen av 19-åringen som ett "komplicerat" fall.

Vid två tillfällen har de nu begärt mer tid för undersökningen. På fredagen beslutade tingsrätten att de får ytterligare en tidsfrist – fram till den 1 december.

Troligen inget åtal före den 4 december

19-åringen är häktad på sannolika skäl, misstänkt för mord. Han genomgår just nu en stor rättspsykiatrisk utredning i Göteborg.

Inför mordåtalet, som troligen inte väcks förrän den 4 december, kommer en vädjan från kammaråklagare Robert Näppi: Att förhöret med den misstänkte 19-åringen under rättegången hålla inför öppna dörrar.

– Målsägandesidan har säkert ett visst intresse av att delar av förhandlingen hålls bakom stängda dörrar, säger han.

Det har han också förståelse för, säger han. Däremot tycker han att förhöret med 19-åringen ska hållas inför öppna dörrar.

"Vet inget alls om hans psykiska tillstånd"

Robert menar att det finns ett stort allmänintresse kring åtalet och den kommande rättegången:

– Förhöret med honom bör vara helt offentligt med tanke på den oro hans agerade skapade under en ganska ansenlig tid. Annars kommer man att börja spekulera. Men det är tingsrätten som kommer att få ta ställning till det där. Jag anar att det är en frågeställning som lär uppkomma.

Tror du han klarar av det?

– Jag vet inget alls om hans psykiska tillstånd för närvarande, men det är tydligen ganska svårbedömt eftersom de har begärt ytterligare två veckor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!