Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagare fick utskrift av Assange-förhör

Wikileaksgrundaren Julian Assange. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP TT NYHETSBYRÅN
Assange förhördes av en åklagare från Ecuador på landets ambassad i London i november förra året. Närvarande vid förhöret var också den svenska biträdande åklagaren Ingrid Isgren (bilden), Foto: Matt Dunham / AP TT NYHETSBYRÅN
Ecuadors ambassad i London. Foto: Foto: Nina Eirin Rangøy / NINA E. RANGOY

LONDON. Åklagare har nu tagit emot utskrifter efter förhören av Julian Assange i London.

Dokumenten som skickats till Stockholm är dock på spanska, uppger Buzzfeed.

Wikileaksgrundaren Julian Assange förhördes av en åklagare från Ecuador på landets ambassad i London i november förra året. Närvarande vid förhöret var också den svenska biträdande åklagaren Ingrid Isgren.

Den svenska åklagarmyndigheten har nu, sex veckor efter förhöret, fått ta emot utskrifterna efter förhören på ambassaden. Enligt Buzzfeed hade de förväntat sig att ta del av materialet flera veckor tidigare. Förseningen ska ha berott på att förhören genomfördes med hjälp av tolk som översatte från spanska till engelska – och de flera hundra sidorna har nu återigen översatts till spanska.

– Det är lite speciellt, säger en källa vid åklagarmyndigheten till Buzzfeed.

Assange släppte utskrift

Redan tidigare har Julian Assange släppt utskrifter från förhöret, som rör det uttalande han själv gjorde. Han angrep då bland annat den svenska åklagaren samt klargjorde sina argument för att han riskerar dödsstraff om han vid ett senare tillfälle skulle utlämnas till USA.

– Anledningen är enkel. Jag vill att människor ska veta sanningen om kring hur kränkande den här processen har varit, sa Assange då enligt The Guardian.

Julian Assange blev under sitt besök i Sverige 2010 misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor och han häktades i november 2010 i sin utevaro. Han greps av polis i London, men tog efter att ha släppts mot borgen sig till Ecuadors ambassad där han ansökte om asyl. Han har sedan 2012 inte lämnat ambassaden av rädsla för att gripas och överlämnas av Storbritannien till Sverige. Assange har hävdat att han då löper risk att senare utlämnas till USA, där han själv menar att han riskerar dödsstraff.

Ska fatta beslut

"Resultatet av förhöret med Julian Assange i London i november har överlämnats till Sverige. Materialet är i huvudsak på spanska och omfattar flera hundra sidor, som nu ska lämnas för översättning. Översättningen beräknas ta i vart fall flera veckor. Därefter ska åklagarna ta ställning till den fortsatta förundersökningen", skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på torsdagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!