Wikileaksgrundaren Julian Assange. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP TT NYHETSBYRÅNWikileaksgrundaren Julian Assange. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP TT NYHETSBYRÅN
Wikileaksgrundaren Julian Assange. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP TT NYHETSBYRÅN
Assange förhördes av en åklagare från Ecuador på landets ambassad i London i november förra året. Närvarande vid förhöret var också den svenska biträdande åklagaren Ingrid Isgren (bilden), Foto: Matt Dunham / AP TT NYHETSBYRÅNAssange förhördes av en åklagare från Ecuador på landets ambassad i London i november förra året. Närvarande vid förhöret var också den svenska biträdande åklagaren Ingrid Isgren (bilden), Foto: Matt Dunham / AP TT NYHETSBYRÅN
Assange förhördes av en åklagare från Ecuador på landets ambassad i London i november förra året. Närvarande vid förhöret var också den svenska biträdande åklagaren Ingrid Isgren (bilden), Foto: Matt Dunham / AP TT NYHETSBYRÅN
Ecuadors ambassad i London. Foto: Foto: Nina Eirin Rangøy / NINA E. RANGOYEcuadors ambassad i London. Foto: Foto: Nina Eirin Rangøy / NINA E. RANGOY
Ecuadors ambassad i London. Foto: Foto: Nina Eirin Rangøy / NINA E. RANGOY

Åklagare fick utskrift av Assange-förhör

Publicerad

LONDON. Åklagare har nu tagit emot utskrifter efter förhören av Julian Assange i London.

Dokumenten som skickats till Stockholm är dock på spanska, uppger Buzzfeed.

Wikileaksgrundaren Julian Assange förhördes av en åklagare från Ecuador på landets ambassad i London i november förra året. Närvarande vid förhöret var också den svenska biträdande åklagaren Ingrid Isgren.

Den svenska åklagarmyndigheten har nu, sex veckor efter förhöret, fått ta emot utskrifterna efter förhören på ambassaden. Enligt Buzzfeed hade de förväntat sig att ta del av materialet flera veckor tidigare. Förseningen ska ha berott på att förhören genomfördes med hjälp av tolk som översatte från spanska till engelska – och de flera hundra sidorna har nu återigen översatts till spanska.

– Det är lite speciellt, säger en källa vid åklagarmyndigheten till Buzzfeed.

Assange släppte utskrift

Redan tidigare har Julian Assange släppt utskrifter från förhöret, som rör det uttalande han själv gjorde. Han angrep då bland annat den svenska åklagaren samt klargjorde sina argument för att han riskerar dödsstraff om han vid ett senare tillfälle skulle utlämnas till USA.

– Anledningen är enkel. Jag vill att människor ska veta sanningen om kring hur kränkande den här processen har varit, sa Assange då enligt The Guardian.

Julian Assange blev under sitt besök i Sverige 2010 misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor och han häktades i november 2010 i sin utevaro. Han greps av polis i London, men tog efter att ha släppts mot borgen sig till Ecuadors ambassad där han ansökte om asyl. Han har sedan 2012 inte lämnat ambassaden av rädsla för att gripas och överlämnas av Storbritannien till Sverige. Assange har hävdat att han då löper risk att senare utlämnas till USA, där han själv menar att han riskerar dödsstraff.

Ska fatta beslut

"Resultatet av förhöret med Julian Assange i London i november har överlämnats till Sverige. Materialet är i huvudsak på spanska och omfattar flera hundra sidor, som nu ska lämnas för översättning. Översättningen beräknas ta i vart fall flera veckor. Därefter ska åklagarna ta ställning till den fortsatta förundersökningen", skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på torsdagen.

Tomas Kvarnkullen
Tomas Kvarnkullen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag