Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagare efter avslöjade Estoniahålet: ”Förbjudet”

Bilder ur dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt” som hade premiär 28 september på Dplay.
När den nya dokumentären filmades upptäcktes det tidigare okända hålet i fartygets skrov.Foto: DPLAY/TT / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Åklagare Helene Gestrin.Foto: Thomas Carlgren / Copyright Fotografen Thomas Carlgren AB All Righ
I dokumentären visas en datorsimulering av hålet i fartygets skrov.

Åklagare Helene Gestrin varnar nu från att göra nya dykningar vid M/S Estonias vrak. 

Två av personerna som i en dokumentär avslöjade hålet i fartygets skrov har hon redan åtalat. 

– Ingen får komma i närheten av vraket, säger Helene Gestrin till SVT Nyheter.  

I en ny dokumentärfilm ”Estonia – fyndet som ändrar allt” visas avslöjandet under de nya dykningarna vid M/S Estonia som sjönk i östersjön 1994 och – och släckte 852 människoliv: Ett fyra meter högt och 1,2 meter brett hål i styrbordssidan av skrovet. 

Avslöjandet har dock inte belönats – i stället åtalades två av personerna som var inblandade i dokumentärfilmen vid Göteborgs tingsrätt i juni. 

All undervattensverksamhet förbjuden

– All undervattensverksamhet i området är förbjuden, förutom de två uttryckliga undantagen, säger åklagare Helene Gestrin till SVT. 

Åtalet gäller brott mot lagen om skydd för gravfriden vid vraket efter passagerarfartyget Estonia, en specialinstiftad lag som slöts mellan Sverige, Finland och Estland efter katastrofen. 

En lag som måste rivas upp om det ska kunna arrangeras nya, utredande dykningar vid vraket. 

– Det finns ingen legal möjlighet för någon enligt den här lagen att vidta åtgärder därnere, så länge det inte handlar om att täcka över och skydda vraket eller för att förhindra föroreningar av den marina miljön, säger Helene Gestrin till SVT

Estlands premiärminister har krävt nya undersökningar vid fartyget och statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att man inte utesluter nya dykningar. 

Statens haverikommission undersöker de nya uppgifterna kring förlisningen av M/S Estonia, men har inte inlett någon formell granskning, enligt SR Ekot

Moderaterna kräver att regeringen lämnar besked

Under onsdagen krävde Moderaterna att regeringen sätter ner foten i hur de ser på kraven kring en ny utredning av Estoniakatastrofen. 

– De fakta som finns är att de här nya medieuppgifterna befinns väldigt intressanta både i Finland och Estland, två väldigt viktiga grannländer till Sverige. Då har vi också en utrikesfråga att hantera utifrån det. Och då är det så att regeringen ansvarar för utrikespolitiken. Men har också, tycker jag, en skyldighet att berätta vilka mått och steg som man vidtar till riksdagen, säger Hans Wallmark (M ) ordförande i riksdagens inrikesutskott till Sveriges radio, SR. 

Liberalerna kräver att inrikesminister Mikael Damberg (S) och infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) ska svara på frågor angående Estonia i riksdagen. 

I Estland har tonläget varit högt och Margus Kurm, före detta statsåklagare och Estonia-utredare, anklagat Sverige för att mörka att en svensk u-båt kolliderade med Estonia och orsakade hålet. 

– Sverige ljuger ju inte om Estonias förlisning, vi vill inte bidra till någon ökad konflikt här, utan jag har bra dialog med min motsvarighet i Estland, Juri Ratas, sa Stefan Löfven till SR tidigare under onsdagen. 

 

Bekräftelse och chock – Kent Härstedt, överlevande Estonia, om den nya upptäckten kring fartyget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.