Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagare: Bevisen mot Trump starkare än de var mot Nixon

Bevisen mot Trump starkare än de var mot Nixon, menar Nick Akerman som var åklagare efter Watergate-skandalen, i Washington Post.
USA:s president Donald Trump.
Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Richard Nixon avgick 1974.
Foto: AP
Ukrainas president Volodymyr Zelensky.
Foto: SHUTTERSTOCK

Bevisen för att ställa Donald Trump inför riksrätt är starkare än de var mot Richard Nixon.

Det säger Nick Akerman som var åklagare efter Watergate-skandalen till Washington Post.

Riksrättsförhandlingar inleddes mot USA:s dåvarande president Richard Nixon 1974, men han valde att avgå innan processen var klar.

Nick Akerman säger att åklagarna hade stora problem med att sätta fingret på vad Richard Nixons roll i Watergateskandalen som uppdagades 1972 egentligen var.

– Men här är det tydligt att Trump är inblandad, säger Nick Akerman. 

Donald Trump anklagas för att ha försökt pressa Ukrainas president Volodymyr Zelensky att utreda korruptionsmisstankar mot förre vicepresidenten Joe Biden och hans son. Trump anklagas också för att ha dragit in militär hjälp till Ukraina som hot.

Nick Akerman hävdar att bevisen som pekar direkt mot Trump bara växer.

– Alla dessa olika individer som vittnar om vad som har hänt... det är rena kaskaden nu, säger Nick Akerman.

Även The Hill uppmärksammar Nick Akermans påstående om bevisen mot Trump.

https://twitter.com/thehill/status/1185382089383927808
Det demokratiska partiets högkvarter låg i det byggnadskomplex som kallades Watergate.
Foto: AP

Richard Nixon valde att avgå

Bara två gånger i USA:s historia har en sittande amerikansk president ställts inför riksrätt. Andrew Johnson anklagades 1868 för att ha överskridit sina befogenheter och Bill Clinton anklagades 1999 för att ha ljugit för kongressen. I båda fallen friades presidenten. 

I Richard Nixons fall stod han anklagad för medverkan till avlyssning av det demokratiska partiets högkvarter i byggnadskomplexet Watergate i centrala Washington 1972. Två år senare stod riksrättsåtalet mot presidenten för dörren, men Nixon valde att avgå innan processen gick så långt. Han blev den förste presidenten i amerikansk historia som självmant avgick innan hans mandatperiod var över.

110 miljoner människor följde Nixons avskedstal i tv.

– Jag har aldrig varit en sådan som bara lägger av. Att avgå innan mitt mandat är avslutat är motbjudande och strider mot varje instinkt i min kropp. Men i egenskap av president måste jag sätta Amerikas bästa i främsta rummet, sade Nixon under talet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.