Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagare begär husrannsakan efter Expressens publicering

I mitten av augusti sattes bilar i brand på flera platser runtom i Västsverige, däribland i Frölunda. Foto: PRIVAT
Närmare hundra bilar sattes i brand i Västsverige. Foto: LÄSARBILD

Åklagare Mats Ihlbom har begärt att göra en husrannsakan för att eftersöka en film som Expressen publicerat.

Det gäller den film som skickades till Expressen en timme före bilbränderna i Frölunda i augusti där en maskerad man skyller det som ska ske på "polisen, politikerna och samhället".

– Som åklagare anser jag att principen för mig att jag ska kunna utreda brottet är starkare än den eventuella förlust som mediehuset kan göra, säger Ihblom. 

På måndagskvällen 13 augusti sattes ett stort antal bilar i brand på flera platser i Västsverige i vad som polisen misstänker var en synkroniserad attack som koordinerats på sociala medier.

Bilbränderna skedde bland annat i Västra Frölunda i Göteborg.

 

LÄS MER: Flera bilbränder i Göteborg och Trollhättan

 

Några dagar senare publicerade Expressen en artikel och i det tillhörande tv-klippet pratar en maskerad man. Videon skickades till Expressen klockan 19.46 på måndagen. I den läser mannen upp ett meddelande och skyller det som skulle komma att ske på "polisen, politikerna och samhället".

– Behandla oss som djur och vi ska bete oss som djur. Detta är inget hot, utan enbart för att väcka samhället, säger den maskerade mannen bland annat i filmen.

Begär husrannsakan

I videon ges inga detaljer om vad som ska hända – eller var. Men drygt en timme efter att videon skickats börjar det alltså brinna på fyra ställen i princip samtidigt.

Sofia Dahlström, chefredaktör GT som är en edition av Expressen i Västsverige, berättar varför det var så viktigt att bevaka alla aspekter av bilbränderna:

– Vi på redaktionen strävar alltid efter att granska och belysa nyhetshändelser som bilbränderna i Frölunda ur alla aspekter. Det som först känns som en självklar förklaring kan visa sig ha flera bottnar.

– Det har brunnit bilar flera gånger förut runtom i Sverige just när sommaren börjar närma sig sitt slut. Forskare har tidigare pekat på att det kan vara en reaktion på att lovet snart är slut, men när det handlar om så många som upp till hundra bilar i vad som verkat vara en koordinerat attack måste vi på redaktionen naturligtvis försöka reda ut vad det är som ligger bakom brotten egentligen.

Har vänt sig till tingsrätten

Nu har kammaråklagare Mats Ihlbom, som leder förundersökningen om bilbränderna i Frölunda, vänt sig till Göteborgs tingsrätt för att få genomföra en husrannsakan, vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera.

 

LÄS MER: Maskerade mannen i video till Expressen: Hämnd mot polisen

 

"Husrannsakan gäller att eftersöka ett föremål som är underkastat beslag nämligen en film som lämnats in till tidningen Expressen och som rör utredningen kring de bilbränder målet handlar om. Det kan på goda grunder antas att den person som medverkar i filmen skäligen kan misstänkas för gärningen och det är av synnerlig vikt för utredningen att filmen kan säkras oredigerad. Ärendet rör mordbrand med högt straffvärde", skriver Mats Ihlbom i sitt yrkande till tingsrätten.

Kammaråklagare Mats Ihlbom vid Göteborgs åklagarkammare. Foto: HENRIK JANSSON

Thomas Mattssons svar

Åklagaren har dessförinnan varit i kontakt med Expressen, som avböjt att lämna ut den film som åsyftas.

– I detta fall har polis och åklagare i Göteborg agerat som man ska: först en artig fråga till en redaktion och sedan, när vi avböjt att lämna ut journalistiskt material, en formell begäran till tingsätten om husrannsakan. Det är viktigt att sådana här processer sköts korrekt och jag utgår nu ifrån att domstolen avslår detta yrkande på grund av att risken för att en uppgiftslämnares identitet annars riskerar att röjas, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, och fortsätter:

– Det här är en förtroendefråga. Tipsare, eller "meddelare" som de kallas, måste kunna vända sig till grundlagsskyddade medier utan att deras material sedan sprids till polis och åklagare. Detta källskydd är en av grundbultarna i världens äldsta tryckfrihetsförordning.

”Det fanns ett nyhetsvärde att publicera”

Expressens ställföreträdande utgivare och kulturchef, Karin Olsson, medverkade i Sveriges Radios ”Medierna” 18 augusti. I programmet får hon frågan om det var rätt av Expressen att publicera filmen, och om tidningen gick de kriminellas ärende.

I programmet säger Karin Olsson bland annat:

– Det är naturligtvis en svår avvägning. Vi bedömde att när vi kunde säkerställa att filmen faktiskt kom från de kriminella nätverk som opererat kring brandattentaten, då tyckte vi att det fanns ett nyhetsvärde att publicera.

Hon menar att kontakta polisen och berätta om innehållet i filmen aldrig var aktuellt.

– Vi kan inte lämna över källskyddat material hursomhelst till polisen. Även kriminella personer omfattas av källskyddet.

Karin Olsson fortsätter:

– Det kan finnas undantagsfall när man överlämnar material till polisen. Det finns fall när Expressen har informerat polisen, vanligt polis och även säkerhetspolis, om information som vi suttit inne med. Men som sagt; detta är ytterst ovanligt. 

– I det här fallet var det ju ett väldigt vagt budskap vi fick. Det fanns inte information att börja överväga om det var någon annan utanför redaktionen som skulle ta del av den.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

”Två principer som står mot varandra”

Kammaråklagare Mats Ihlbom:

– Just ett mediehus är en så pass känslig aktör och då anser jag att den rätta vägen är att begära tingsrättens godkännande av en husrannsakan. Det är två principer som står mot varandra. Som åklagare anser jag att principen för mig att jag ska kunna utreda brottet är starkare än den eventuella förlust som mediehuset kan göra, vad det nu innebär. Samtidigt anser jag att oberoende journalistik är tvärviktigt för ett samhälle och vi vill inte heller stöta oss med er, utan det mest juridiska korrekta är att gå den vägen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!