Under fredagen skickade överåklagare Marianne Ny en förfrågan till Julian Assanges försvarsadvokater om samtycke till förhör och DNA-testning, så kallad topsning, på plats i London.
Samtidigt säger en taleskvinna vid det brittiska utrikesdepartementet till Expressen:
– Storbritannien är fortsatt redo att bistå den svenska åklagaren vid behov.
Storbritannien är "fortsatt hängivna att nå en diplomatisk lösning på situationen":
– Vi är tydliga med att våra lagar måste följas och att Mr Assange ska överlämnas till Sverige. Liksom tidigare vänder vi oss till Ecuador för att få ett slut på den här svåra och kostsamma situationen, säger talespersonen.
Om Julian Assange ger sitt samtycke kommer begäran att skickas ut till både myndigheterna i Storbritannien och den ecuadorianska ambassaden för att få till stånd mötet.
– Min inställning har varit att formerna för ett förhör med honom på ambassaden i London är sådana att kvaliteten i förhöret skulle bli bristfällig och att han behöver vara närvarande i Sverige vid en eventuell rättegång. Den bedömningen kvarstår. Nu håller tiden på att rinna ut och jag bedömer därför att jag måste acceptera en kvalitetsförlust i utredningen och ta risken att förhöret inte för utredningen framåt, eftersom ingen annan åtgärd står till buds så länge Assange inte gör sig tillgänglig i Sverige, säger Marianne Ny.
Misstänkt för våldtäkt
Enligt brittiska UD är det upp till den svenska åklagarsidan, Julian Assange och den ecuadorianska ambassaden att besluta kring förhör.
– Så länge Mr Assange fortsätter att vara utom räckhåll för de brittiska myndigheterna, är frågor kring frivilliga uttalanden och deltagande i förhör något den svenska åklagaren, Mr Assange och den ecuadorianska ambassaden ska komma överens om, säger taleskvinnan vid departementet.
Julian Assange är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, mindre grovt brott, olaga tvång samt två fall av sexuellt ofredande.
Anledningen till att åklagaren lämnar in sin begäran nu är för att flera av brottsmisstankarna preskriberas i augusti 2015.
Ecuador kritiska
Nu uppger Ecuadors ambassad i London, där Assange suttit i snart tre år, att de välkomnar Marianne Nys begäran om förhör.
– Det här är en kränkning av hans mänskliga rättigheter, till en stor personlig bekostnad för honom och hans familj, heter det i uttalandet.
De är samtidigt mycket kritiska till att det dröjt så länge och skriver att det kunde ha skett redan då Ecuador gav Assange asyl år 2012. Enligt ambassaden har de erbjudit möjligheter till förhör vid flera tillfällen.
– Inte bara när det handlar om att fallet är på väg att preskriberas. Det är djupt orättvist att mr Assange, på grund av åklagarens misslyckande att utföra sin plikt, har berövats sin frihet utan åtal i Storbritannien och varit instängd på vår ambassad i nära tusen dagar, skriver ambassaden.
De uppger samtidigt att de inte mottagit någon officiell begäran, men att de är fortsatt beredda att underlätta för förhör med Julian Assange, "förutsatt att han erbjuds rättmätigt juridiskt skydd".
Landets utrikesminister Ricardo Patiño kritiserade tidigare under dagen Sverige på sin Twitter.
"Om de hade accepterat Ecuadors erbjudande att inhämta redogörelser för 1000 dagar sedan, skulle det ha sparat mycket pengar och besvär för alla", skrev Patiño.
https://twitter.com/RicardoPatinoEC/status/576346000912154624
https://twitter.com/RicardoPatinoEC/status/576351227396620288
https://twitter.com/RicardoPatinoEC/status/576354921664131073
I juni 2012 beslutade Storbritanniens högsta domstol att Julian Assange skulle utlämnas till Sverige. Men utelämningen uteblev när Assange tog sin tillflykt på Ecuadors ambassad i London.
Påtryckning från hovrätten
Där har han suttit sedan dess, och därmed vägrat att inställa sig hos det svenska rättssystemet. Samtidigt har Assange uttryckt att han gärna samarbetar i utredningen mot honom, så länge som mötena sker på ambassaden i London.
Senast i november 2014 beslutade Svea hovrätt att Julian Assange fortsatt skulle vara häktad i sin frånvaro. Hovrätten konstaterade samtidigt att utredningen stannat upp och menade att åklagarna inte gjort sitt yttersta för att driva förundersökningen framåt.
– Vi har noga övervägt de synpunkter som hovrätten framfört och vi har under de två senaste månaderna gjort nya överväganden om hur förundersökningen bäst ska bedrivas. Detta har resulterat i det beslut som jag nu fattat, nämligen att försöka få tillstånd ett förhör i London. Det finns, som sagt, en osäkerhet i vart det kan leda, men jag har beslutat att ändå försöka genomföra förhöret eftersom preskriptionen närmar sig, säger Marianne Ny.
Om Assange ger sitt samtycke kommer fortsatta utredningsåtgärder att genomföras av chefsåklagare Ingrid Isgren, samt en utredare från polisen.
– Jag kan inte lämna någon mer information om de kommande utredningsåtgärderna; inte om när de kommer att äga rum eller andra praktiska detaljer, säger Marianne Ny.
Talat med Assange i dag
Högsta domstolen begärde i tisdags att Riksåklagaren skyndsamt skulle förklara hur förundersökningen skulle gå vidare. Julian Assanges advokat, Per E Samuelsson, menar att det var detta som drev på åklagaren.
– Vi är glada att det här äntligen kommer. Vi har krävt i fyra år att Assange ska bli förhörd och att han ska få berätta sin version om vad som hänt – och på det sättet bli rentvådd. Vi är samtidigt irriterade över att inget hänt på fyra år.
Tillsammans med advokat Thomas Olsson kommer han så snart som möjligt att åka över till London för att tala med Julian Assange.
– Jag har precis pratat med Assange på morgonen och han är glad att det äntligen händer något, men samtidigt irriterad över att ha suttit på ambassaden i två år utan att något har hänt. Hans korta kommentar var att vi måste träffas för att diskutera det här, säger Per E Samuelsson som när Expressen talar med honom är på väg till kontoret för att kolla flygresor till London.
Samtidigt har väl ingen tvingat honom att stanna på ambassaden?
– Om han lämnar ambassaden så har det priset av att han tappar sin politiska asyl och därmed exponeras för risken att hamna i amerikanskt fängelse i resten av sitt liv för Wikileaks avslöjanden.
Det råder delade meningar om Julian Assange verkligen riskerar att utvisas till USA om han inställer sig för rättsprocessen i Sverige.
– Risken finns men hur stor den är vet ingen, säger Per E Samuelsson.
Kan ta tid
Enligt Per E Samuelsson kommer Julian Assange att samarbeta om åklagaren kommer till London.
– Han kommer att samarbeta fullt ut och ser fram emot att ges möjligheten att kunna bli rentvådd.
Kommer han även att gå med på att DNA-testas?
– Jag har inte talat med honom om detta men eftersom han har gått med på att topsas tidigare så förutsätter jag det.
Enligt Per E Samuelsson har åklagare Marianne Ny ställt upp diverse villkor för förhöret som nu måste prövas av både Storbritannien och Ecuador.
– Hon har bland annat krävt att bara svensk polis och vi försvarare ska vara närvarande. Jag är inte säker på att Ecuador kan ställa upp på en sådan sak, men det återstår att se. Länderna måste kontaktas, men de ha tidigare ställt sig positiva till att hjälpa till. Men de här kraven kan göra att det tar lite tid att få formaliteterna på plats, säger han.