Chefsåklagare omplaceras – beslutet kritiseras internt

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Chefsåklagare Lise Tamm omplaceras vid årsskiftet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksåklagare Petra Lundh pekas ut som ansvarig för omplaceringsbeslutet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: Thomas Carlgren

Chefsåklagare Lise Tamm, 60, har omplacerats.

Det rapporterar SVT som har källor på att beslutet möts av hård intern kritik.

– Vi är chockade över arbetsgivares agerande, säger en åklagarkälla till Expressen.

Den direkt utlösande faktorn var en tjänstetillsättning där hon gick emot ledningen. Uppgiften bekräftas av Lise Tamm.

– Vi hade olika uppfattningar, säger hon till Expressen.

Lise Tamm, chef för riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, RIO, kommer från 1 januari få nya arbetsuppgifter. RIO tillhör de tyngsta enheterna inom åklagarmyndigheten där man förutom gränsöverskrivande internationell brottslighet även handlägger brott som gäller krigsförbrytelser.

Den svenska polisens framgångar med Encrochat, som byggde på att fransk polis lyckades knäcka den organiserade brottslighetens kodtelefoner, har till stor del skett genom RIO:s och Lise Tamms franska kontaktnät. Knäckandet av koderna har förhindrat mord och varit direkt avgörande att flera uppmärksammade fall klarats upp.

– Jag är oerhört stolt och nöjd med det vi har åstadkommit under de här åren. Nu går jag vidare till nya spännande uppdrag, säger Lise Tamm när vi når henne.

Chefsåklagare Lise Tamm är ute i kylan - hos riksåklagaren.
Foto: ANNA SVANBERG / BILDBYRÅN

Bland annat ska Lise Tamm med sin kompetens hjälpa till inför det svenska EU-ordförandeskapet 2023.

Arbetsgivaren är fåordig om omplaceringen som presenterades för medarbetarna via ett Skypemöte av hennes chef, överåklagare Thomas Häggström. Budskapet var dock dunkelt och det var ingen av de åklagare som lyssnade på mötet som förstod vad som hänt.

– Hon kommer lämna posten från den 1 januari, säger Tamms chef, Thomas Häggström till SVT.

Från och med årsskiftet kommer hon att jobba med utvecklingsarbete, upplyser Häggström. Varför man valt att omplacera åklagarchefen vill han inte kommentera.

– Vi uttalar oss inte om personalfrågor. Vi har kommit överens om den här lösningen, säger Häggström.

”Hon är frispråkig”

Men i bakgrunden skymtar en långvarig konflikt mellan riksåklagare Petra Lundh och ledningsgruppen kring henne på ena sidan och chefsåklagare Lise Tamm och kretsen kring henne på den andra sidan, uppger flera åklagarkällor för Expressen.

- Hon är frispråkig på ett sätt som står i kontrast med den svenska tjänstemannatraditionen, säger en åklagare som jobbar på den aktuella enheten.

En del av Expressens åklagarkällor tror att det är hennes franska kynne som legat henne till last i det svenska åklagarväsendet. Hennes pappa är fransman, hon pratar franska flytande och har ett omfattande kontaktnät i Frankrike.

– De har svårt att hantera hennes uppriktighet, säger en åklagare som hyllar henne.

”Man är obekväm. Dom tycker att man är för brutalt uppriktig. Man värdesätter mer att folk är mer diplomatiska”. sa Lise Tamm själv i en podd-intervju med tidskriften Kvartal 2018.

Lise Tamm har tidigare mötts av kritik för ett uttalande där hon liknade Rinkeby vid en krigszon. Men att tidigare kontroverser skulle legat till grund för omplaceringen förnekas, enligt SVT, av Thomas Häggström.

Kritik mot beslutet

Beslutet om omplacering har mötts av skarp kritik inom åklagarmyndigheten, detta enligt två personer med insyn som SVT talat med. 

– Ledningen har inte gett någon begriplig förklaring, säger den ena källan.

Den andre tycker att tajmingen var dålig.

Bilden bekräftas av andra åklagare som Expressen talat med.

– Det är ingen överdrift att påstå att vi är chockade. Hon är extremt kompetent och har drivit upp enheten till det vi har i dag.

Tvingas annonsera igen

Den direkta utlösande faktorn bakom omplaceringen är tillsättandet av två tjänster, en ordinarie som vice chefsåklagare och ett vikariat där Lise Tamm ska ha gått emot ledningen när det gäller vilka som skulle få tjänsterna.

– Hon tittade mer på de sökandes kompetens än meriterna i handlingarna. Sedan hände något ytterligare som gjorde att ledningen såg sin chans att göra sig av med henne, säger en källa som inte vill bli citerad med namn.

Det utannonserade åklagarejobbet som det blev bråk om och ledde till att chefsåklagare Lise Tamm tvingades bort.

En annan åklagarkälla på enheten säger att stämningen är mycket dålig på grund av att chefen skickades iväg.

– Helt klart att de såg sin chans när det blev oenighet om chefstillsättningen.

Hela anställningsprocessen avbröts efter bråket och tjänsterna har nu på nytt annonserats ut.

Ingen av Expressens källor vill framträda med namn eftersom de tycker hela situationen är olustig.

Johan Forssell (M): ”Det är många föräldrar som inte tar sitt ansvar”. Debatt om gängkriminalitet mellan Linda Westerlund Snecker (V) och Johan Forssell (M)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.