Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akilov var vän med känd IS-rekryterare

Rakhmat Akilov, som misstänks för terrordådet, har erkänt.
Rakhmat Akilov har erkänt att han körde lastbilen som dödade fyra personer.
Foto: Markus Schreiber / AP / TT
11-åriga Ebba Åkerlund var en av personerna som dog i attacken.
Foto: PRIVAT

Redan 2015 blev den misstänkta terroristen Rakhmat Akilov vän med jämnårig uzbekisk man som bodde i en av Stockholms förorter – och var känd i muslimska kretsar för att rekrytera till IS.

Det berättar Expressens källor.

Det två männen brukade träffas i en källarmoské i en av Stockholms förorter men även i rekryterarens tillfälliga bostad, som användes som mötesplats för radikalisering av män och kvinnor från Uzbekistan och andra länder.

En av de som höll på att bli rekryterad av 39-åringen sa i en tidigare intervju med Expressen:

– Efter vi var klara med offerhögtidens bön på morgonen kom han fram till mig och frågade om jag ville åka till Syrien. Han sa att jag kunde få lön, vapen och jag även kunde gifta mig. Min pappa såg honom stå och prata med mig.

– Pappa bad honom att sticka och lämna mig ifred.

Samma 39-åring ska vara vän med den jämngamle Rakhmat Akilov. De bodde relativt nära varandra.

För det mesta ska männen ha träffats i rekryterarens tillfälliga bostad, uppger Expressens källor.

Flyttade hit med sin fru

Mannen flyttade från Uzbekistan till Sverige i början av 2008. Han och hans 37-åriga hustru beviljades uppehållstillstånd och flyttade till en av Stockholms förorter.

Han bodde i andra hand och jobbade inom byggbranschen. Under den här tiden tog mannen nära 300 000 i lån från bland annat SE-banken innan han lämnade landet. I början av 2016 avregistrerades 39-åringen från Sverige utan att lämna någon adress.


LÄS MER: Poliserna Emma och Alex grep Akilov


– Till oss sa han att han skulle till Turkiet. Strax efter att han försvann dök det upp två civilklädda poliser här i lägenheten och ställde frågor om honom. Vi förklarade att vi inte visste var han var och att hans post ligger här på hög, säger den nuvarande lägenhetsinnehavaren till Expressen.

En manifestation hölls på Sergels torg för att hedra offren för terrordådet.
Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN

Tog sig till IS i Syrien

Men i själva verket flyttade 39-åringen inte till Turkiet utan tog sig till terrorgruppen Islamiska Statens kalifat i Syrien, berättar Expressens källor.

Sedan Syrienkriget startade visade han engagemang för jihad. Det dröjde till slutet av 2014 tills han började rekrytera medlemmar till IS helt öppet.

– Han lyckades att rekrytera flera från förorterna. Två av våra vänner – en man och hans son rekryterades och dödades i en vägbomb i Syrien, säger en ung man som var nära att bli rekryterad av 39-åringen.

"Får konstiga sms hela tiden"

39-åringens gamla mobiltelefon är fortfarande registrerad på honom.

– Vi får konstiga sms hela tiden. Det mesta handlar om skulder men det har kommit andra konstiga sms, till exempel från en person som talade dålig svenska. Han lämnade meddelande och ville att han skulle höra av sig för att det hade hänt något, säger personen som har 39-åringens gamla telefonnummer till Expressen.

Rakhmat Akilov var vän med en uzbekisk man som var känd för att rekrytera IS-medlemmar.
Foto: AP / TT

LÄS MER: Skarp kritik mot turkisk tidning efter dådet


Enligt uppgifter till Reuters och ryska Interfax stoppades den terrormisstänkte Rakhmat Akilov i Turkiet när han under 2015 försökte ta sig till Syrien och ansluta sig till IS.

Lejonsuggorna som saktade ner lastbilen har ersatts med nya.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Rekryteraren var aktiv

Men han ska ha skickats tillbaka till Sverige och inte till Uzbekistan eftersom att han hade sökt asyl i Sverige.

Akilovs påstådda resa till Turkiet och försöket att ta sig in i Syrien ska ha skett under samma period som när 39-årige rekryteraren var mycket aktiv i förorterna och åkte runt i olika moskéer för att spana in nya rekryter till IS.

– 39-åringen rekryterade både män och kvinnor. Han kan ha rekryterat Rakhmat Akilov också, säger Expressens källa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.