Rakhmat Akilov greps senare samma dag som dådet genomfördes.Rakhmat Akilov greps senare samma dag som dådet genomfördes.
Rakhmat Akilov greps senare samma dag som dådet genomfördes.
Fem personer dödades i dådet, klassat som ett terrordåd. Foto: Rob Schoenbaum / POLARISFem personer dödades i dådet, klassat som ett terrordåd. Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS
Fem personer dödades i dådet, klassat som ett terrordåd. Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS

Akilov var vän med känd IS-rekryterare

Publicerad

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov var Facebookvän med en känd IS-rekryterare som riktade in sig på uzbeker.

Via det nu stängda kontot hyllade han IS och delade deras propagandavideor.

– Nu, efter Drottninggatandådet, kan man ångra det, säger en poliskälla till TV4:s "Kalla fakta" om att Akilov inte utreddes riktigt när tipsen kom in – långt innan dådet på Drottninggatan.

Det har gått strax över än en månad sen den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov – enligt misstankarna och sitt eget erkännande – kapade en lastbil för att sen meja ner fotgängare på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fem personer dödades i dådet, klassat som ett terrordåd.

Rakhmat Akilov greps senare samma dag som dådet genomfördes, den 7 april. Sen dess har han erkänt och anhållits, misstänkt som islamistisk terrorist. I tisdagens "Kalla fakta" i TV4 gås Rakhmat Akilovs väg till Sverige – och radikaliseringen – igenom. Bland annat nämns en profil på Facebook, under Rakhmat Akilovs namn, där IS-sympatier öppet visats.

 

LÄS MER: Grannarna i Rakhmat Akilovs hemstad: Hans barn är i chock

 

Extrem islamism

Expressen har tidigare kunnat berätta att Akilov ska ha visat sitt stöd för både terrorsekten IS och islamistiska Hizb ut-Tahrir via sociala medier. "Kalla faktas" kartläggning visar också att Akilov främst hade tre typer av vänner på sitt – nu nedstängda – Facebookkonto: Manliga arbetskamrater, ett stort antal kvinnor – och personer och organisationer kopplade till extrem islamism.

Bland annat ska Akilov ha delat filmer från IS och gillat en bild från terrordådet i Boston 2013. En av Akilovs Facebookkontakter sticker ut: Personen, en man, beskrivs som den största värvaren av uzbeker till terrorsekten IS. Enligt "Kalla fakta" propagerar mannen öppet om båld mot västerlänningar. Han ska, enligt "Kalla fakta" ha varit inriktad på just uzbeker.

 

LÄS MER: Rakhmat Akilovs bror greps i Uzbekistan

 

Källarmoské i Stockholmsförort

Expressen har tidigare kunnat berätta att Rakhmat Akilov ska ha varit vän med en känd IS-rekryterare, en jämnårig man från Uzbekistan som stämt träffar med Akilov i en källarmoské i en av Stockholms förorter.

Säkerhetspolisen, Säpo, fick uppgifter om Rakhmat Akilov redan 2016. De började titta på dem, men la snabbt ner utredningen: Det verkade inte finnas belägg för vad underrättelserna pekade mot. Enligt Expressens uppgifter hade Säpo Akilov på sin "radar" bland annat för att han hyllat IS. Säpo har tidigare sagt att det handlar om "enstaka" uppgifter i deras "underrättelseflöde".

 

LÄS MER: Rakhmat Akilov får ännu en försvarsadvokat – anses för tidskrävande

 

"Kan ångra det"

2015 utredde Säpo också en stor härva kopplad till uzbeker där pengar från omfattande ekobrottslighet misstänktes gå till terrorfinansiering. I utredningen fanns adresskopplingar till den nu anhållne Akilov.

Källor som är insatta i den pågående terrorutredningen säger anonymt till "Kalla fakta" att de är missnöjda med att utredningen lades ner:

– Vi gick aldrig riktigt till botten med tipset om terrorfinansiering. Vi utgick från att de så att säga bara höll på med ekonomisk brottslighet. Nu, efter Drottninggatandådet, kan man ångra det, säger en källa till "Kalla fakta" i TV4.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag