Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Akilov var vän med känd IS-rekryterare

Rakhmat Akilov greps senare samma dag som dådet genomfördes.
Fem personer dödades i dådet, klassat som ett terrordåd. Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov var Facebookvän med en känd IS-rekryterare som riktade in sig på uzbeker.

Via det nu stängda kontot hyllade han IS och delade deras propagandavideor.

– Nu, efter Drottninggatandådet, kan man ångra det, säger en poliskälla till TV4:s "Kalla fakta" om att Akilov inte utreddes riktigt när tipsen kom in – långt innan dådet på Drottninggatan.

Det har gått strax över än en månad sen den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov – enligt misstankarna och sitt eget erkännande – kapade en lastbil för att sen meja ner fotgängare på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fem personer dödades i dådet, klassat som ett terrordåd.

Rakhmat Akilov greps senare samma dag som dådet genomfördes, den 7 april. Sen dess har han erkänt och anhållits, misstänkt som islamistisk terrorist. I tisdagens "Kalla fakta" i TV4 gås Rakhmat Akilovs väg till Sverige – och radikaliseringen – igenom. Bland annat nämns en profil på Facebook, under Rakhmat Akilovs namn, där IS-sympatier öppet visats.

 

LÄS MER: Grannarna i Rakhmat Akilovs hemstad: Hans barn är i chock

 

Extrem islamism

Expressen har tidigare kunnat berätta att Akilov ska ha visat sitt stöd för både terrorsekten IS och islamistiska Hizb ut-Tahrir via sociala medier. "Kalla faktas" kartläggning visar också att Akilov främst hade tre typer av vänner på sitt – nu nedstängda – Facebookkonto: Manliga arbetskamrater, ett stort antal kvinnor – och personer och organisationer kopplade till extrem islamism.

Bland annat ska Akilov ha delat filmer från IS och gillat en bild från terrordådet i Boston 2013. En av Akilovs Facebookkontakter sticker ut: Personen, en man, beskrivs som den största värvaren av uzbeker till terrorsekten IS. Enligt "Kalla fakta" propagerar mannen öppet om båld mot västerlänningar. Han ska, enligt "Kalla fakta" ha varit inriktad på just uzbeker.

 

LÄS MER: Rakhmat Akilovs bror greps i Uzbekistan

 

Källarmoské i Stockholmsförort

Expressen har tidigare kunnat berätta att Rakhmat Akilov ska ha varit vän med en känd IS-rekryterare, en jämnårig man från Uzbekistan som stämt träffar med Akilov i en källarmoské i en av Stockholms förorter.

Säkerhetspolisen, Säpo, fick uppgifter om Rakhmat Akilov redan 2016. De började titta på dem, men la snabbt ner utredningen: Det verkade inte finnas belägg för vad underrättelserna pekade mot. Enligt Expressens uppgifter hade Säpo Akilov på sin "radar" bland annat för att han hyllat IS. Säpo har tidigare sagt att det handlar om "enstaka" uppgifter i deras "underrättelseflöde".

 

LÄS MER: Rakhmat Akilov får ännu en försvarsadvokat – anses för tidskrävande

 

"Kan ångra det"

2015 utredde Säpo också en stor härva kopplad till uzbeker där pengar från omfattande ekobrottslighet misstänktes gå till terrorfinansiering. I utredningen fanns adresskopplingar till den nu anhållne Akilov.

Källor som är insatta i den pågående terrorutredningen säger anonymt till "Kalla fakta" att de är missnöjda med att utredningen lades ner:

– Vi gick aldrig riktigt till botten med tipset om terrorfinansiering. Vi utgick från att de så att säga bara höll på med ekonomisk brottslighet. Nu, efter Drottninggatandådet, kan man ångra det, säger en källa till "Kalla fakta" i TV4.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!