Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Akilov IS-rekryterades
efter flytten till Sverige

Uzbekiska myndigheter slog larm om Rakhmat Akilov innan fredagens terrordåd.
Uzbekistans utrikesminister Abdulaziz Kamilov. Foto: Department of Defense
Terrormisstänkte Rakhmat Akilov, 39, har haft kopplingar till IS och utreddes inför attacken i Stockholm i fredags.

Misstänkte terroristen Rakhmat Akilov ska ha rekryterats av IS först efter flytten til Sverige.

Härifrån försökte han att ta sig till Syrien - och arbetade samtidigt med rekrytering av nya IS-medlemmar, enligt Uzbekistans utrikesminister.

– Enligt vår information så uppmanade han aktivt sina kamrater att resa till Syrien för att strida på Islamiska statens sida, säger minister Abdulaziz Kamilov enligt Reuters.

Samtidigt var han enligt utrikesministern efterlyst i hemlandet för brott som enligt uzbekisk lag kan leda till 20 år i fängelse.

Rakhmat Akilov, 39, sitter häktad, på sannolika misstänkt för lastbilsdådet på Drottninggatan som han senare har erkänt. Fyra människor miste livet och ytterligare 15 skadades.

Säpo och polisen har tidigare sagt att Akilov har "visat intresse" för våldsbejakande extremistgrupper, däribland Islamiska staten. Däremot är omständigheterna kring hans radikalisering mycket oklara.

Under fredagen uttalade sig Abdulaziz Kamilov, utrikesminister i Akilovs hemland Uzbekistan, inför en grupp journalister i huvudstaden Tashkent. Han menar att 39-åringen ska ha rekryterats av IS först efter flytten till Sverige. Akilov sökte asyl i Sverige den 10 oktober 2014.

Information om Akilov delades

Akilovs engagemang ska också ha sträckt sig till att rekrytera andra, genom chattjänster på nätet.

– Enligt vår information så uppmanade han aktivt sina kamrater att resa till Syrien för att strida på Islamiska statens sida, säger minister Abdulaziz Kamilov under ett pressmöte i till Reuters.

Enligt ministern slog Uzbekistan larm och meddelade Sverige om Akilov genom en mellanhand.

– Tidigare (innan dådet), delades information om Akilovs kriminella handlingar med säkerhetstjänsten i ett av våra västerländska partnerländer så att den svenska sidan kunde informeras.

Tidigare har Reuters rapporterat att Rakhmat Akilov under 2015 försökte ta sig in i Syrien i syfte för att ansluta sig till IS. Försöket misslyckades när Akilov greps av turkisk polis vid landets gräns mot Syrien, och Akilov ska därefter ha deporterats tillbaka till Sverige, enligt en källa inom den uzbekiska säkerhetstjänsten.

Samma källa har uppgett Uzbekistan i februari i år efterlyste Akilov på misstanke om religiös extremism.

 

LÄS MER: Grannarna i Akilovs hemstad: "Hans barn är i chock"

 

Information som utrikesministern Abdulaziz Kamilov bekräftar under fredagen, enligt journliaster på plats.

Enligt honom är Rakhmat Akilov misstänkt för att ha hanterat allmänfarligt material, för att ha deltagit i religiös extremism och för att ha fått med en minderårig i antisocialt beteende.

Brott som enligt uzbekisk lag kan leda till 3 till 20 års fängelse.

"Uppgifterna inte värda mycket"

Terrorforskaren Magnus Ranstorp menar att man bör ta de uzbekiska uppgifterna med en stor nypa salt och skepsis.

– Kan de inte precisera vad de grundar bedömningen på är de här uppgifterna inte värda mycket, säger Magnus Ranstorp till SvD.

Han menar att det finns flera anledningar för Uzbekistan att göra kopplingar mellan Akilov och IS - bland annat för att ge Sverige en knäpp på näsan samt för att motivera hårdare tag mot islamistiska grupper på hemmaplan.

Rakhmat Akilov har erkänt

39-årige Rakhmat Akilov sitter häktad, på sannolika skäl misstänkt för lastbilsdådet på Drottninggatan, där fyra personer dog och ytterligare 15 skadades. När häktningsförhandling hölls i tisdags erkände Akilov sin skuld i dådet.

Efter att Akilov greps höll polisen och Säpo en gemensam presskonferens där säkerhetspolischefen Anders Thornberg bekräftade att 39-åringen funnits på deras radar - men avfärdats. "Utredningsarbetet har hittills visat att den anhållne mannen inte förekommer i något av Säkerhetspolisens aktuella ärenden", hette det då.

Säpo: "Kan varken bekräfta eller dementera"

– Han har förekommit tidigare i vårt underrättelseflöde. Det rör sig om enstaka uppgifter som Säpo fick förra året i form av underrättelse. Vi arbetade med uppgifterna vi fick, men uppgifterna gick inte att belägga, sa Anders Thornberg då.

På fredagen vill man inte kommentera ministerns uttalanden.

– Vi kan varken bekräfta eller dementera den typen av uppgifter. Rent generellt kan jag säga att vi har en samverkan med en rad olika säkerhetsorganisationer i Europa, framför allt mellan de nordiska länderna, men hur vi byter information kan jag inte gå in på, säger Karl Mellin, pressekreterare på Säpo.

 

LÄS MER: Kamerorna avslöjade Rakhmat Akilovs flykt

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!