Rakhmat Akilov sitter häktad misstänkt för terrorbrott som kostade fem människor livet.Rakhmat Akilov sitter häktad misstänkt för terrorbrott som kostade fem människor livet.
Rakhmat Akilov sitter häktad misstänkt för terrorbrott som kostade fem människor livet.
Attacken på Drottninggatan skedde den 7 april 2017. Foto: ROB SCHOENBAUM / POLARIS POLARIS IMAGESAttacken på Drottninggatan skedde den 7 april 2017. Foto: ROB SCHOENBAUM / POLARIS POLARIS IMAGES
Attacken på Drottninggatan skedde den 7 april 2017. Foto: ROB SCHOENBAUM / POLARIS POLARIS IMAGES
Lappar sattes upp för att hedra offren. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅNLappar sattes upp för att hedra offren. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Lappar sattes upp för att hedra offren. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Akilov får spela schack – men inte gå till tandläkare

Publicerad

Den terrormisstänkte Rakhmat Akilov får tillstånd att spela schack i häktet enligt uppgift till Aftonbladet.

Däremot blir det inget besök hos tandläkaren.

– Min klient sitter under väldigt stränga restriktioner och lever under extrema förhållanden, säger Akilovs advokat Johan Eriksson till tidningen.

Rakhmat Akilov, 39, sitter häktad misstänkt för terrorbrott genom mord den 7 april då en lastbil mejade ner personer på Drottninggatan i Stockholm. Fem personer dog och många skadades.

I avvaktan på åtal och rättegång är Akilov belagd med stränga restriktioner i Kronobergshäktet.

Har fått avslag på det mesta

 

Stockholm var i chock efter terrordådet på Drottninggatan den 7 april.Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han har begärt att restriktionerna ska lindras och har bland annat ställt krav på tillgång till nyhetsmedier och snus. Detta har dock avslagits.

Enligt uppgift till Aftonbladet har Akilov däremot beviljats tillstånd till att ha en schackdator i cellen. Han vill ha något att fördriva tiden med.

Akilovs advokat Johan Eriksson menar att det är bra om klienten kan få något att skingra tankarna kring inne i häktet.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Akilovs advokat Johan Eriksson vill inte bekräfta uppgiften om schackdatorn men säger till tidningen:

– Min klient sitter under väldigt stränga restriktioner och lever under extrema förhållanden. Om det är så så skulle det kunna förhöja min klients levnadsstandard. Allt som gör att du kan tänka på något annat en stund där inne är bra och det behövs inte mycket när man är isolerad.

Får vänta med tandläkarbesöket

Akilov ska dock inte ha fått gehör för sin begäran att träffa tandläkare för behandling, utan detta får vänta tills efter kommande rättegång.

Den 39-årige uzbeken har erkänt att det var han som stal och körde lastbilen på Drottninggatan i Stockholm.

Flera incidenter

Tiden i häktet har innehållit flera incidenter, trots att Akilov hårdbevakas dygnet runt.  Häktespersonalen har påträffat honom med ett vasst föremål. Han har visat aggressiva tendenser och även gjort så kallade Hitlerhälsningar mot häktespersonalen.

Rakhmat Akilov har genomgått en liten sinnesundersökning under sin tid i häktet. Enligt rättsläkaren lider han inte av någon allvarlig psykisk störning.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag