Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Akilov byggde bomb av tändargas och skruvar

Från ett tält i Vårby Gård ska Rakhmat Akilov ha planerat och förberett terrordådet.
Fyra personer dödades i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm fredagen den 7 april. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lastbilens färd tog slut då den kraschade in i varuhuset Åhléns. Foto: Anders Wiklund/TT

Rakhmat Akilov ska ha förberett terrordådet från ett tältläger i Vårby gård söder om Stockholm.

I förhör har Akilov berättat hur han inhandlat tändargas från olika butiker och tejpat fast skruvar runt en hemmagjord spränganordning, enligt uppgift till Expressen.

Planen var att skada vuxna - för att sedan själv dö i explosionen och på så vis bli en jihadistisk martyr.

Strax före klockan 15 på eftermiddagen, fredagen den 7 april, vansinneskör en lastbilsförare fram på Drottninggatan i Stockholm. Färden tar slut när lastbilen kraschar in i varuhuset Åhléns.

Senare samma kväll grips Rakhmat Akilov, 39. Under häktningsförhandlingen tre dagar senare erkänner han dådet.

Efter gripandet har Akilov, enligt uppgifter till Expressen, gett utförliga beskrivningar i förhör. Där påstår den misstänkte terroristen att han har bott i ett tältläger i närheten av Vårby gård i Stockholm. I området finns flera tältläger.

Från sitt tält ska Akilov både ha planerat och förberett dådet.

Rakhmat Akilov påstår i förhör att han har bott i ett tältläger i närheten av Vårby gård i Stockholm.

Flera flaskor med tändargas ska ha inhandlats från olika tobaksbutiker någon vecka innan terrorattacken. Akilov hade även aceton. Han ska också ha virat skruvar runt en hemmagjord spränganordning med hjälp av tejp.

Terrordådet i korthet

•• Fredag den 7 april 14.52: De första samtalen om en lastbil som kört in i en folkmassa på Drottninggatan kommer in till SOS Alarm. Fyra människor dödas och 15 skadas efter att en lastbil kapats och kört längs Drottninggatan och kraschat in i Åhléns.

•• Genom att koppla in en särskild utredare lyckas SL och polis spola bland de tusentals övervakningsbilderna och hitta bilden på Rakhmat Akilov, 39, i tunnelbanan. Polisen offentliggör bilden och meddelar att man gärna vill komma i kontakt med mannen.

•• Fredag den 7 april 19.15: Ett vittne känner igen Rakhmat Akilov på bensinstationen Circle K i Märsta. efter att ha fått larmet om en person i Märsta rycker två poliser ut och kan gripa Rakhmat Akilov vid vägkanten.

•• Tisdag 11 april: Häktningsförhandlingar mot Rakhmat Akilov hålls i säkerhetssalen. Tingsrätten beslutar att den misstänkte ska häktas på sannolika skäl för terroristbrott.

Vaknade i tält och bad bön

Sedan tidigare är det också känt att Akilov har tillbringat tid i en lägenhet i Vårberg, där polisen dagarna efter dådet gjorde ett tillslag och omhändertog fyra personer som sedermera har släppts.

Den 7 april ska Akilov ha vaknat i sitt tält i skogen, bett bön och sedan tagit sig till Vårby gård centrum, enligt uppgift till Expressen.

En övervakningsfilm som Aftonbladet tidigare har publicerat visar hur Akilov stannade till i centrum där han både åt pizza och köpte snus. På bilderna ser man att 39-åringen har en väska som han inte längre bär när han fångas på bild nästa gång - strax efter dådet.

Via tunnelbanan tog han sig sedan till T-centralen.

I förhör berättar Akilov att hans mål var att utföra en terrorattack med hjälp av en lastbil. Han sökte efter ett fordon som gick att stjäla eller kapa i centrala Stockholm, både kring Centralstationen och vid Odenplan.

Ville bli martyr

Akilov har berättat att hans plan var att sprängmedlet skulle utlösas i samband med attacken, och att han inte skulle överleva explosionen. Hans plan ska ha varit att bli en jihadistisk martyr, en så kallad “shahid”.

Akilov har berättat att hans mål var att skada vuxna människor. Fyra personer dog i attacken, däribland 11-åriga Ebba Åkerlund. Ytterligare 15 skadades.

Men någon explosion uppstod aldrig när lastbilen kördes in i Åhléns. I stället flydde en blödande Akilov från platsen, brännskadad efter att bland annat ha skvätt aceton över sig själv.

När gärningsmannen flydde ner i tunnelbanan lämnar han ett misstänkt föremål i lastbilens förarhytt. Polisen har bekräftat fyndet - men endast valt att benämna det som “en teknisk anordning” som “inte hör hemma där”.

Rakhmat Akilov har under de senaste åren jobbat som asbestsanerare på olika byggen i Stockholmstrakten. I anställnings­intervjun med företagaren uppgav han att han hade specialkunskaper – sprängämnen.

Företagaren har tidigare pratat med Expressen och minns anställningsintervjun.

– I slutet av intervjun visade han upp ett intyg på att han hade sprängkunskaper och berättade att han kunde spränga också. Vi skrattade mest åt det och förklarade att vi inte höll på med det. Det krävs helt andra tillstånd i Sverige för det."

Har bekräftat fynd i lastbilen

Åklagaren Hans Ihrman vill inte kommentera förhörsuppgifterna. Expressen söker Akilovs advokat Johan Eriksson.

Rikspolischefen Dan Eliasson har tidigare bekräftat att det gjordes ett fynd i lastbilen - men inte kunnat bekräfta att det rörde sig om en bomb.

– Ja, men det är för tidigt att dra slutsatsen att det handlar om en bomb, det kan också vara någon form av brandanordning. Klart är att där fanns en teknisk anordning som inte hörde hemma i lastbilen, sa han på en presskonferens dagen efter terrordådet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!