Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akilov bodde 30 meter från Spendrups chaufför

När Expressens reporter Josephine Freje träffar Spendrupschauffören i en Stockholmsförort förklarar han att de senaste dygnen varit fasansfulla.
Foto: Lisa Mattisson
"Chauffören ställde sig framför lastbilen för att stoppa den maskerade mannen. Både han och hans anhöriga är i chock", förklarar Mårten Lyth, kommunikationsdirektör på Spendrups.
Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN

Spendrupschauffören som fick lastbilen kapad av terroristen på Drottninggatan beskriver dagarna som följt därefter som en mardröm.

Han säger att han inte kände igen den misstänkte terroristen – samtidigt kan Expressen berätta att de i fyra månader varit skrivna på adresser som ligger bara 30 meter från varandra.

Men chauffören säger att det var något bekant över terroristen:

– På något sätt, ja. Jag vet inte om han väntade på mig, säger chauffören.

39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan sitter häktad, på sannolika skäl misstänkt för att ha utfört fredagens attack där fyra människor kördes ihjäl och ytterligare 15 skadades på Drottninggatan i Stockholm.

Spendrupschauffören, som körde lastbilen innan dådet och fick den kapad, har via bolagets kommunikationsavdelning berättat om hur han höll på att lasta av öl vid en restaurang på Adolf Fredriks kyrkogata när den misstänkte terroristen plötsligt hoppade in i lastbilen och körde i väg.

När Expressens reporter Josephine Freje träffar Spendrupschauffören i en Stockholmsförort förklarar han att de senaste dygnen varit fasansfulla.
Foto: Lisa Mattisson

– Chauffören ställde sig framför lastbilen för att stoppa den maskerade mannen. Både han och hans anhöriga är i chock, förklarar Mårten Lyth, kommunikationsdirektör på Spendrups.

Kastade sig åt sidan

Mårten Lyth förklarar att chauffören reagerade instinktivt för att hindra lastbilen att köra i väg.

– Vi vet inte så mycket mer än så. Vi har varit i kontakt med vår chaufför som har berättat hur han upplevde situationen och han säger att han ställde sig framför lastbilen, som körde mot honom. Han lyckades kasta sig åt sidan, men blev lindrigt skadad då han blev påkörd, säger Mårten Lyth, och fortsätter:

– Vi försöker stödja både honom och hans anhöriga i den här situationen. Han har berättat att han sprang efter lastbilen längs Drottninggatan och att han larmade polisen samt försökte hjälpa andra som hade skadat sig.

Hemska dagar

När Expressen träffar Spendrupschauffören i en Stockholmsförort förklarar han att de senaste dygnen varit fasansfulla:

– De här dagarna har varit hemska, jag var i chock dagen det hände och är det fortfarande, säger lastbilschauffören.

2015 var Spendrupschauffören skriven på samma innergård som terrormisstänkte Rakhmat Akilov i fyra månader.

Han vill inte svara på detaljer runt hur kapningen egentligen gick till, han menar att han måste tänka på sin familj och att inte förstöra polisens arbete.

– Efter den dagen har jag inte kunnat sova bra, jag har haft kontakt med polisen hela tiden, säger chauffören.

Han berättar att han har hållit sig undan i några vänners lägenhet, i samma område som han bor.

Bodde granne med Akilov

Expressen har via folkbokföringen kunnat konstatera att Spendrupschauffören tidigare var granne med den misstänkte för attentatet på Drottninggatan, Rakhmat Akilov. 2015 var de skrivna på samma innergård i ett förortsområde i fyra månader. Dörren till lägenheten där Rakhmat Akilov var skriven, och som polisen slog till mot med insatsstyrka i fredags kväll, ligger bara 30 meter från chaufförens dåvarande trappingång.

Chauffören berättar att han inte har kunnat sova bra sedan den dagen lastbilen kapades.
Foto: Odd Andersen / AFP

Ni har bott grannar?

– Nej, nej det var inte så länge, svarar chauffören.

Han säger att han aldrig sett den nu terrormisstänkte mannen där.

– Nej, nej, nej, jag har aldrig sett honom där, säger Spendrupschauffören.

Något bekant

Samtidigt säger Spendrupschauffören att även om han inte kände igen den misstänkte terroristen så var det något bekant över hans gestalt.

– På något sätt, ja. Jag vet inte om han väntade på mig, säger chauffören.

Misstänkte Rakhmat Akilov, som erkänt att han körde lastbilen, har i förhör sagt att han rekat på platsen innan terrordådet och att det inte var någon slump att dådet genomfördes där och då, enligt Expressens uppgifter.

Petter Liljeblad, pressekreterare vid nationellt mediecenter på polisen, säger:

– Vi har inga kommentarer till uppgifterna.

Advokaten: Säger inte

Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson säger att han inte känner till uppgifterna.

– Ingen aning, Och jag skulle inte kunna säga det heller, men jag har ingen aning.

Rakhmat Akilov har, enligt våra uppgifter, sagt att han rekade innan dådet. Vad innebär det att han rekade?

– Jag kommenterar överhuvudtaget inte läckor om uppgifterna. Jag säger inte om de är rätt eller om de är fel, säger Eriksson.

Spendrupschauffören säger att han är trött efter allt som har hänt:

– Sedan den dagen har jag inte kunnat sova bra. Jag har haft kontakt med polisen hela tiden. Det har hänt så mycket grejer, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.