Margareta Larsson var tidigare SD-ledamot men lämnade partiet i protest mot dess makstruktur. Foto: OLLE SPORRONGMargareta Larsson var tidigare SD-ledamot men lämnade partiet i protest mot dess makstruktur. Foto: OLLE SPORRONG
Margareta Larsson var tidigare SD-ledamot men lämnade partiet i protest mot dess makstruktur. Foto: OLLE SPORRONG
Efter att Larsson lämnade Sverigedemokratera så har hon kritiserats av sin svärson Jimmie Åkesson för att hon fortsatte att plocka ut sitt riksdagsarvode på 60 000 kronor, trots att hon inte längre deltog i riksdagsarbetet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Efter att Larsson lämnade Sverigedemokratera så har hon kritiserats av sin svärson Jimmie Åkesson för att hon fortsatte att plocka ut sitt riksdagsarvode på 60 000 kronor, trots att hon inte längre deltog i riksdagsarbetet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Efter att Larsson lämnade Sverigedemokratera så har hon kritiserats av sin svärson Jimmie Åkesson för att hon fortsatte att plocka ut sitt riksdagsarvode på 60 000 kronor, trots att hon inte längre deltog i riksdagsarbetet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Åkessons svärmor om konflikten: "Sorgligt"

Publicerad

Före detta SD-ledamoten Margareta Larsson är sedan en tid tillbaka i riksdagen - i korridoren för politiska vildar.  

Men banden till partiet och svärsonen Jimmie Åkesson är kapade.

– Det är sorgligt att det ska vara så här men så är det, säger hon. 

Skylten på väggen säger att det här Folkpartiets lokaler men det är en rest från den tiden Folkpartiet fortfarande hette just så. 

Det är en vårdag i maj och tyst i den här delen av våning tre i riksdagens ledamotshus. Förbi tomma rum och bokhyllor sitter Margareta Larsson. Några enstaka A4-papper och ett SL-kort vittnar om närvaro. 

I korridoren för politiska vildar sitter också förre partikamraten Anna Hagwall. 

 

LÄS MER: Margareta Larsson tillbaka som politisk vilde 

 

Båda kom in i riksdagen på Sverigedemokratiska mandat. 

Hagwall sitter kvar i riksdagen mot partiets vilja efter att hon i en motion om medieägande kritiserades för att ha agerat antisemitiskt. 

Men Margareta Larsson valde frivilligt att lämna hösten 2015 i protest mot partiets maktstruktur. Framför allt pekade hon ut partitopparna Mattias Karlsson, gruppledare och Richard Jomshof, partisekreterare för att styra med järnhand.

 – Man fick välja vartenda ord. Man var på helspänn hela tiden. Synonymer i texter och tal var viktigt för att inte missförstås av etablissemanget. Det ställdes därför hårda krav och man fick ägna sig åt en hel del psykologi i hur ord kan uppfattas. Det här gäller ju alla partiföreträdare, men SD var extra utsatt, säger hon.

"Pratar mycket skit om varandra"

Som exempel tar hon upp de facto att SD anklagats vara ett brunt parti.

– Därför var det psykologiskt viktigt att exempelvis inte klä sig i bruna färger på kläderna. På det sättet blev trycket stort både utifrån och inifrån, och alla klarade inte denna balans. Detta, att alltid vara påpassad både utifrån och inifrån, blir i längden påfrestande. Till sist har man fått en arbetsgrupp där alla går omkring och är rädda för varandra.

I dag kopplar hon en del av stämningen i partiet till synen på Sverigedemokraterna utifrån, att partiföreträdare som själva kritiseras utifrån ofta behandlar varandra på samma sätt. 

– Man pratar väldigt mycket skit om varandra. Det är som att man fortsätter samma beteende inifrån som man varit utsatt för utifrån. Det pratas mycket skit. Jag har hört begrepp som skitmänniskor, muppar och idioter nästan dagligen. 

Du är ju inte längre med i partiet, tror du att det har förändrats?  

– Jag har svårt att tro det. Först måste man bli medveten om att det förekommer strukturfel och ledningsproblem. Vill man inte se det är det svårt med förändring. Jag har också hört av vissa att många mår dåligt i partiet. 

Kritiserades av Åkesson

Larsson fick hård kritik, bland annat från svärsonen, för att hon valde att fortsätta plocka ut sitt riksdagsarvode på 60 000 kronor trots att hon inte deltog i riksdagsarbetet.

– Jag förstår kritiken och jag accepterar att man har den åsikten. Jag förstår fullkomligt Jimmie Åkessons kritik också.

I stället öppnade hon en salong med indisk ayurvedamassage. Ambitionen var att knyta ihop alternativmedicinen med sjukvården, särskilt behandling mot olika typer av missbruk. 

Vad tror du väljarna tycker om att du var borta?

– Vad folk tycker kan jag inte göra något åt. Jag har inte tänkt så mycket på det heller. Jag har bedrivit hälsovård på hemmafronten. Det har gett många insikter, i och med att jag är intresserad av socialpolitik och folkhälsofrågor. Jag har sett vad sådana här behandlingar kan göra. Jag försökte också öppna ett samarbete med 12-stegsvården och erbjöd volontärarbete för att komplettera KBT med ayurvediska behandlingar. De var öppna för det och de skickade vissa till mig som ville prova. Det har varit intressant och uppskattat. De erfarenheterna tar jag med mig till riksdagen.

"Det är sorgligt"

Hon har lämnat Stockholm för Sölvesborg för att kunna träffa dottern Louise Erixon, som är förtroendevald för SD i Sölvesborgs kommunfullmäktige, och sitt barnbarn så mycket som möjligt. 

Men svärsonen möter hon aldrig.

– Jag har en god relation med Louise men jag inte ingen relation med Jimmie. Det funkar. Det är sorgligt att det ska vara så här men så är det. 

Vissa gamla partikolleger hälsar när de möts i korridoren. Andra inte.

Efter ett samtal med talmannen Urban Ahlin är hon tillbaka i riksdagen. Men vad som sades under samtalet vill hon hålla där.  

Margareta Larsson tänker sikta in sitt riksdagsarbete på just folkhälso- och socialfrågor. Det var inte politiken som fick henne att lämna Sverigedemokraterna och hon tror att hon kommer att rösta med partiet i många frågor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag