Det är Expressens reporter Tomas Nordenskiöld och fotograf Anna-Karin Nilsson som står bakom den uppmärksammade intervjun med finansminister Magdalena Andersson (S).
I intervjun ger hon bland annat sin syn på behovet av en fortsatt stram migrationslagstiftning i Sverige, och säger att alliansregeringen var ansvarig för en uppluckring i migrationspolitiken när de ingick en överenskommelse med Miljöpartiet 2011.
– Sedan kan man fundera på om vi skulle ha protesterat mer då, säger Magdalena Andersson.
Uttalandet har väckt reaktioner bland moderater som tycker att hon gör sig skyldig till ”historierevisionism”, eftersom Socialdemokraterna ofta kritiserade den förda politiken, bland annat alliansregeringens förslag om skärpt försörjningskrav vid anhöriginvandring.
Billström: ”White-wash”
Tobias Billström (M) som var migrationsminister på den tiden kommenterar på Twitter att intervjun är ”full av direkta lögner om migrationspolitiken”:
”S motsatte sig konsekvent varje restriktiv åtgärd som föreslogs av regeringen 2006-2014. Mona Sahlin och Veronica Palm hade ett extremt synsätt. Att försöka sig på en white-wash av den perioden är inte lönt”, skriver han på Twitter.
SD-ledaren Jimmie Åkesson är också upprörd, på grund av Magdalena Anderssons uttalanden om att Sverigedemokraterna gått till höger i den ekonomiska politiken, bland annat i frågan om vinster i välfärden.
– I den ekonomiska politiken har Sverigedemokraterna helt lämnat Sölvesborg och i stället placerat sig mitt på Stureplan, säger hon i intervjun.
Åkesson: ”Propaganda”
Åkesson skriver i ett långt inlägg på Twitter att Socialdemokraterna är desperata eftersom Sverigedemokraterna ”äter upp dem inifrån”, med hänvisning till att allt fler LO-väljare överger S för SD.
”Jag börjar faktiskt bli innerligt trött på Socialdemokraternas fantasier. Det kan ju inte finnas någon väljare som går på Magdalenas och andra sossars lögner och propaganda-myter. Men jag kan samtidigt förstå desperationen. Bit för bit drar vi sverigevänner undan mattan för de maktfullkomliga sossepamparna. Mängder av LO-väljare har förstått vilka som står för ett tryggt Sverige, såväl på arbetsmarknaden som på gator och torg, och bytt de gamla trötta sossarna mot framtidens trygghets- och välfärdsparti”, skriver han.
Inlägget fortsätter:
”Till skillnad från Magdalena Andersson och hennes socialdemokrater kommer vi varken att lämna eller överge våra rötter.”
Hyllas av S-profiler
Uttalandet om att SD inte kommer överge sina rötter har i sin tur fått många att reagera i sociala medier, eftersom Sverigedemokraterna har nazistiska rötter.
”Och vi vet ju alla vilka era rötter är”, skriver S-profilen Annika Strandhäll intill en bild av boken ”Utan ånger. Gustaf Ekström – SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna”. SD avfärdar att han var med och grundade partiet.
Intervjun har även fått positiva reaktioner, inte minst från socialdemokratiskt håll.
”Sverige i allmänhet, och socialdemokraterna i synnerhet, ska vara glada över att vi har Magdalena Andersson. Intellektuellt nyfiken, påläst och handlingskraftig”, skriver Payam Moula, chefredaktör på den socialdemokratiska tidskriften Tiden.
”Den här sortens Socialdemokrati är jag villig att knacka dörr för 2022”, skriver SSU-ordföranden Philip Botström.