Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons SD ökar - nu tredje största parti

STÖRRE STÖD. Förtroendet för både Jimmie Åkesson och hans SD har ökat.Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraterna ökar.

I DN/Ipos oktobermätning är partiet tredje störst med 8,5 procent, skriver Dagens Nyheter.

Så gick undersökningen till

FRÅGA: Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på då?

UNDERSÖKNINGSPERIOD: 3-23 oktober 2012.

METOD: Telefonintervjuer.

ANTAL TILLFRÅGADE/SVARSFREKVENS: 2331 personer intervjuades. Andelen osäkra väljare är 20,3 procent.

BESTÄLLARE: Dagens Nyheter.

MÄTINSTITUT: Ipsos.

Utöver Sverigedemokraternas ökning är Miljöpartiets tapp den ända statistiskt säkerställda förändringen denna månad.

Stödet för Sverigedemokraterna fortsätter öka, visar en ny mätning från DN/Ipsos. Jämfört med förra mätningen har partiet ökat med 2,7 ­procentenheter. 8,5 procent svarar att de skulle rösta på SD om det vore riksdagsval i dag, skriver tidningen.

Det är rekordnivåer för ­partiet.

- I januari förra året var SD uppe i 6,3 procent, så det är en rejäl ökning, säger Johanna Laurin Gulled, opinions­analytiker, till DN.

Åkessons förtroende ökar

Även förtroendet för parti­ledaren Jimmie Åkesson, (SD), har ökat visade en ­mätning publicerad av Dagens Nyheter förra veckan. Från 10 till 16 procent.

Den tydligaste ökningen är bland män, enligt Ipsos, men även fler kvinnor och pensionärer lockas av partiet. Även bland tjänstemän och högutbildade uppger en större andel att man stöder SD.

Ökar inte i storstäderna

- Den tydligaste ökningen är bland män. Ser man till ortstyp är ökningen störst i medelstora städer och mindre kommuner. Däremot ser vi ingen ökning i storstäderna, säger Johanna Laurin Gulled till Dagens Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.