Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkessons saga: Statsministern har förstört landet

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa Mattisson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar i Almedalen – och inledde med en saga om statsministern.

– Hon hade ägnat de senaste åtta åren åt att avsiktligen förstöra ett land, säger Jimmie Åkesson.

Onsdagsförmiddagen är Sverigedemokraternas på Almedalen och vid klockan 11 går partiledaren Jimmie Åkesson upp för sitt tal.

Han inleder med att berätta en saga om Magdalena Andersson på arbetsintervju för jobbet som statsminister. Där fick hon frågan vad hon gjort de senaste åren.

– Magdalena svarade, efter stor vånda och med blicken sänkt i bordet, att hon hade ägnat de senaste åtta åren åt att avsiktligen förstöra ett land, säger Jimmie Åkesson.

”Hur skulle han då ha tid att twittra oförskämdheter?”

Sverige mår inte bra, menar SD-ledaren.

– På gatorna pågår en våldsam, blodig strid mellan kriminella gäng. Vi ser upplopp på gatorna, klanstyre i stadsdelar, självutnämnda härskare i kvarteren, säger han.

Mitt i allt står ”världens kanske minst lyckade justitieministern Morgan Johansson”. SD-ledaren hänvisar till ett uttalande från justitieministern gällande att åkeriföretag som drabbats av dieselstölder också har ett eget ansvar att skydda sig.

– Det är alltså inte justitieministern ansvar, nej det är klart, hur skulle han då ha tid att twittra alla oförskämdheter som han ägnar sig åt.

Magdalena Andersson skyller på Putin

Socialdemokraterna är förmodligen världsmästare på att skylla ifrån sig säger Jimmie Åkesson.

– Samtidigt som ni och jag får betala hutlösa priser för bränslet, för elen, för maten, så står Magdalena Andersson där och skyller ifrån sig. Allt hade fungerat jättebra i Sverige om det inte vore för Putins fega, brutala, oprovocerade anfallskrig mot Ukraina.

Det spelar in – säger Jimmie Åkesson – men menar att Sverige inte är en ”vindflöjel” som inte kan påverka sitt eget öde.

”Klanvälde, skuggsamhälle, muslimska kravaller”

Han refererar till att Magdalena Andersson sa att hon ”älskar Sverige” under sitt tal.

– 700 000 invandrare i arbetsför ålder som inte kan försörja sig själva, klanvälde, skuggsamhälle, muslimska kravaller på gatorna. Magdalena Andersson verkar onekligen ha inspirerats av det gamla talesättet ”den man älskar, agar man”.

Åkesson avslutar sitt tal med några hälsningar till människor han stött på i politiken – och en hälsning till hela folket.

– Tycker du att Sverige mår bra? Rösta då på sossarna eller något annat av de gamla partierna. Ge oss en chans så byter vi ut den här regeringen så att Sverige kan bli bra igen och så att sagan kan få ett lyckligt slut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.