Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Sven LindwallSverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Sven Lindwall
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Sven Lindwall
Se "Bara politik – med Niklas Svensson" i kväll klockan 19.00 i Expressen TV. Foto: Olle SporrongSe "Bara politik – med Niklas Svensson" i kväll klockan 19.00 i Expressen TV. Foto: Olle Sporrong
Se "Bara politik – med Niklas Svensson" i kväll klockan 19.00 i Expressen TV. Foto: Olle Sporrong
Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅNModeratledaren Anna Kinberg Batra. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

 Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Åkessons prislapp
för att stödja Batra

Publicerad

Jimmie Åkesson avslöjar nu prislappen för att stödja en alliansregering och Moderatledaren Anna Kinberg Batra som statsminister.

SD kräver inflytande på fyra områden, enligt SD-ledaren.

– Invandringspolitiken, kriminalpolitiken, hälso- och sjukvården och pensionärerna. Där vill vi ha inflytande, säger han på onsdagskvällen i Expressens tv-program "Bara politik – med Niklas Svensson".

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är tydlig under onsdagens utfrågning hos Expressen.

– Vi tänker inte sälja oss gratis, säger han, och listar de fyra viktigaste politikområdena där partiet kräver inflytande, i utbyte mot stöd för en alliansregering.

– Invandringspolitiken, kriminalpolitiken, hälso- och sjukvården, pensionärerna. Det är de fyra områden som jag ser som viktigast, säger SD-ledaren.

"Vi ringer inte varandra"

Jimmie Åkesson berättar samtidigt att det ännu inte kommit till stånd något möte mellan honom och Anna Kinberg Batra, trots att det nu gått två månader sedan Moderatledaren öppnade för samtal.

– Nej, vi ringer inte varandra. Det gör vi inte, säger han.

Varför då?

– Det är ju väldigt känsligt. Jag hade gärna ringt till henne.

Men du vågar inte?

– Jag tror inte att det finns någon riktig poäng med det faktiskt. Därför att det är fortfarande väldigt känsligt... Det pågår samtal mellan oss och Moderaterna, och det har ju blivit allmänt känt.

Men är det inte rimligt att ni också på partiledarnivå försöker prata ihop er?

– Jo, jag tycker det så klart. Och jag hoppas att man kan ta sådana initiativ. Vi tog ju ett initiativ för ett par månader sedan, där jag ville träffa Anna Kinberg Batra och diskutera. Men de ville hålla det på tjänstemannanivå, och då får det bli så.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra.Foto: Tomas Leprince

 

LÄS MER: Jimmie Åkesson om Springares utspel

 

"Det är hyckleri"

I programmet kommenterar SD-ledaren också det faktum att två av fyra allianspartier säger bestämt nej till en gemensam budget.

– Nu är det ju väldigt nära valet, och poängen med en gemensam budget blir allt mindre ju närmare valet vi kommer. Men framför allt tycker jag att det är tråkigt när man å ena sidan säger att den här regeringen är skadlig för Sverige, men man är inte beredd att göra något åt det. Det är hyckleri, faktiskt.

Vad tänker du om att Anna Kinberg Batras opinionssiffror rasat sedan Anna Kinberg Batra sträckte ut handen?

– Jag försöker att inte tänka så mycket på det, för det är väldigt dramatiskt just nu. Jag tycker det är mer intressant att se hur det ser ut om ett halvår när det här har landat litegrann. Är det här en långsiktig effekt? Då kan man analysera vad den beror på.

– Men just nu tror jag att vi har möjlighet att bli det största partiet efter nästa val. Just nu är vi ju större än Moderaterna i de flesta mätningarna.

När tar SD plats i en regering?

– Jag vet inte, och det är inte det viktigaste. Det viktigaste är vilken politik som kommer ut i andra änden, så att säga.

I programmet kommenterar SD-ledaren också bland annat polisutredaren Peter Springares kontroversiella Facebookinlägg, risken för ryska påverkansoperationer och den egna inställningen till ett Nato-medlemskap.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag