Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkessons prislapp
för att stödja Batra

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Sven Lindwall
Se "Bara politik – med Niklas Svensson" i kväll klockan 19.00 i Expressen TV.
Foto: Olle Sporrong
Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Jimmie Åkesson avslöjar nu prislappen för att stödja en alliansregering och Moderatledaren Anna Kinberg Batra som statsminister.

SD kräver inflytande på fyra områden, enligt SD-ledaren.

– Invandringspolitiken, kriminalpolitiken, hälso- och sjukvården och pensionärerna. Där vill vi ha inflytande, säger han på onsdagskvällen i Expressens tv-program "Bara politik – med Niklas Svensson".

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är tydlig under onsdagens utfrågning hos Expressen.

– Vi tänker inte sälja oss gratis, säger han, och listar de fyra viktigaste politikområdena där partiet kräver inflytande, i utbyte mot stöd för en alliansregering.

– Invandringspolitiken, kriminalpolitiken, hälso- och sjukvården, pensionärerna. Det är de fyra områden som jag ser som viktigast, säger SD-ledaren.

"Vi ringer inte varandra"

Jimmie Åkesson berättar samtidigt att det ännu inte kommit till stånd något möte mellan honom och Anna Kinberg Batra, trots att det nu gått två månader sedan Moderatledaren öppnade för samtal.

– Nej, vi ringer inte varandra. Det gör vi inte, säger han.

Varför då?

– Det är ju väldigt känsligt. Jag hade gärna ringt till henne.

Men du vågar inte?

– Jag tror inte att det finns någon riktig poäng med det faktiskt. Därför att det är fortfarande väldigt känsligt... Det pågår samtal mellan oss och Moderaterna, och det har ju blivit allmänt känt.

Men är det inte rimligt att ni också på partiledarnivå försöker prata ihop er?

– Jo, jag tycker det så klart. Och jag hoppas att man kan ta sådana initiativ. Vi tog ju ett initiativ för ett par månader sedan, där jag ville träffa Anna Kinberg Batra och diskutera. Men de ville hålla det på tjänstemannanivå, och då får det bli så.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Tomas Leprince

LÄS MER: Jimmie Åkesson om Springares utspel


"Det är hyckleri"

I programmet kommenterar SD-ledaren också det faktum att två av fyra allianspartier säger bestämt nej till en gemensam budget.

– Nu är det ju väldigt nära valet, och poängen med en gemensam budget blir allt mindre ju närmare valet vi kommer. Men framför allt tycker jag att det är tråkigt när man å ena sidan säger att den här regeringen är skadlig för Sverige, men man är inte beredd att göra något åt det. Det är hyckleri, faktiskt.

Vad tänker du om att Anna Kinberg Batras opinionssiffror rasat sedan Anna Kinberg Batra sträckte ut handen?

– Jag försöker att inte tänka så mycket på det, för det är väldigt dramatiskt just nu. Jag tycker det är mer intressant att se hur det ser ut om ett halvår när det här har landat litegrann. Är det här en långsiktig effekt? Då kan man analysera vad den beror på.

– Men just nu tror jag att vi har möjlighet att bli det största partiet efter nästa val. Just nu är vi ju större än Moderaterna i de flesta mätningarna.

När tar SD plats i en regering?

– Jag vet inte, och det är inte det viktigaste. Det viktigaste är vilken politik som kommer ut i andra änden, så att säga.

I programmet kommenterar SD-ledaren också bland annat polisutredaren Peter Springares kontroversiella Facebookinlägg, risken för ryska påverkansoperationer och den egna inställningen till ett Nato-medlemskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.