Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkessons pik till SVT: ”Vet inte om man får säga det här”

Jimmie Åkesson pikade SVT under dagens debatt. Foto: OLLE SPORRONG
Partiledardebatten i Agenda. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

I den första partiledardebatten i SVT sedan regeringsbildningen – och därmed också den första sedan SVT två dagar innan riksdagsvalet tog avstånd från Jimmie Åkessons uttalande – passade han på att pika SVT.

SD-ledaren anser att kanalen ägnade sig åt valpåverkan.

– Det är en jättestor skandal som inte är utredd än, säger Åkesson till Expressen.

Den första tv-sända partiledardebatten sedan regeringsbildningen hölls i SVT:s ”Agenda” och inleddes med att statsminister Stefan Löfven (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) duellerade på ämnet lag och ordning. 

När de andra partiledarna släpptes in i debatten passade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på att pika SVT sedan de i den senaste partiledardebatten, som hölls två dagar innan riksdagsvalet, tog avstånd från Jimmie Åkessons uttalande.

– Det var grovt generaliserande och SVT tar avstånd från det, sade programledaren då.

Avståndstagandet handlade om att Åkesson bland annat sagt:

Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. De passar inte in i Sverige”. 

SVT fälldes sedan i Granskningsnämnden för att ha tagit avstånd. 

– Vi har förstått att metoden med vårt avståndstagande inte fungerade. Vi har tidigare blivit fällda för att inte tillräckligt ta avstånd från liknande uttalade, men nu blir vi alltså fällda för att vi gör det, sade programdirektör Jan Helin då.

Åkesson: ”Får väl ta avstånd sen”

Piken under söndagens debatt kom efter att programledaren Anna Hedenmo bjöd in Jimmie Åkesson i debatten genom att fråga om regeringen och de fyra budgetpartierna är på rätt spår när de gäller brottligheten. 

Han svarade att det ”naturligt vis inte är det” och pekade på att det är både nuvarande regering och den tidigare, moderatledda regeringens fel. 

Sedan fortsatte Jimmie Åkesson: 

– Sen tycker jag att det... Jag vet inte om man får lov att säga det här i SVT, men då får man väl ta avstånd sen. Men en stor del av den här brottsligheten vi pratar om här: gängkriminalitet och i synnerhet sexualbrotten, våldtäkterna. Det är importerad brottlighet. Därför övergår det mitt förstånd att så få utländska våldtäktsmän utvisas. Det är en helt avgörande fråga skulle jag vilja påstå. 

”Ägnade sig åt valpåverkan”

Efteråt säger SD-ledaren till Expressen:

– SVT har fortfarande inte erkänt att man gjorde fel och ägnade sig åt valpåverkan två dagar före valet. Det är en jättestor skandal som inte är utredd än. Jag kände att det var viktigt att markera i dag.