Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkessons ord om Frick: ”Känner inget ansvar”

Efter demonstrationen: "Flera dödshot"
Chang Frick.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix TT NYHETSBYRÅN
Rasmus Paludan under demonstrationen utanför Turkiets ambassad med tal och bränning av Koranen.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

SD-ledaren Jimmie Åkesson avfärdar kopplingarna som gjorts mellan hans parti och Chang Frick efter dennes inblandning i Rasmus Paludans koranbänning. 

Åkesson ”känner inget ansvar” för vad Frick gör och betalar för, säger han till Svenska Dagbladet. 

– Att han förknippas med oss är ett politiskt spinn från vänstersidan som jag tycker är väldigt skakigt.

Efter koranbränningen har det ställts krav på att Sverigedemokraterna ska ta avstånd från Chang Frick. 

Men Åkesson anser inte att det finns något som binder Frick till partiet, rapporterar SvD.

– Man kan säkert göra en sådan koppling om man vill, om man vill vara ohederlig, men vill man vara hederlig så hittar man inte den kopplingen, säger SD-ledaren till tidningen.

Åkesson understryker att Frick – utöver rollen som programledare på SD:s youtubekanal Riks – även medverkat som paneldeltagare i SVT.

– Jag tycker inte att det är konstigt och jag känner inte att han har en koppling till oss. 

Erixon: ”Lägger oss inte i”

Chang Frick, som äger nyhetssajten Nyheter Idag, betalade för högerextrema koranbrännaren Rasmus Paludans demonstrationstillstånd.

Enligt honom gällde diskussionen inte någon koranbränning.

– Jag var väldigt tydlig med att det jag ger mitt stöd till är en protestaktion mot Turkiet, inte att hetsa mot muslimer, har Chang Frick tidigare sagt.

Den ansvariga utgivaren på Riks, Dick Erixon, har inga problem med att en av deras medarbetare betalade för demonstrationstillstånd, skriver Dagens Nyheter

– Vi anlitar folk på konsultbasis för att vara med och göra program och han är en sådan. Jag tar ansvar för vad som sägs och görs i de programmen, säger Erixon till tidningen och fortsätter: 

– Vad de personerna gör på sin fritid, han är konsult och har ingen anställning hos oss, lägger vi oss inte i, säger Erixon till Dagens Nyheter. 

Paludan: ”Inte min idé”

Frick har själv sagt till flera medier att han inte uppmuntrade att Rasmus Paludan att bränna Koranen och att han drog sig ur när han förstod att det var det han planerade. 

Huvudpersonen, dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan, hävdar att det inte var hans idé att bränna Koranen – utan att den kom från antingen Chang Frick eller från ”en reporter” från den högerextrema sajten Exakt24. 

Svenska institutet: Riskerar skada bilden av Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.