Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkessons olika turer för att stötta Kinberg Batra

Jimmie Åkesson meddealade i går att han inte behöver samtala med Anna Kinberg Batra för att stötta henne som statsministerkandidat, utan att han kan sköta samtalen med talmannen. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressen har sökt Oscar Sjöstedt via pressekreteraren som hälsar att Oscar är nöjd med att Jimmie för talan i det häl fallet och att ”han är av samma åsikt” som Jimmie Åkesson. Foto: OLLE SPORRONG
"Självklart måste vi ha någon sorts insyn i vilken regering som bildas, vi måste få något i utbyte av om vi ska stödja en regering", säger Paula Bieler. Foto: SVEN LINDWALL

Turerna har varit många kring Sverigedemokraterna och deras samtal för att stötta Anna Kinberg Batra som statsministerkandidat.

Jimmie Åkesson har gång på gång tidigare sagt att han kräver samtal med moderatledaren för att göra det – men i helgen kom en vändning.

– Det vore märkligt om vi aktivt skulle rösta ja till en kandidat om vi inte har några som helst garantier för att den politik som kommer bedrivas av den regeringen går i vår riktning, säger Paula Bieler, partistyrelseledamot. 

I helgen har sverigedemokrater samlats i Norrköping för valkonferens och det är ett parti med vind i opinionen som har samlats. I den senaste mätningen från SCB som presenterades i veckan hade partiet gått om Moderaterna.

– Vi kan ha en situation där vi blir största parti i vissa kommuner, säger Rickard Jomshof, partisekreterare. 

Samtidigt som de gått framåt sen riksdagsvalet, enligt SCB-mätningen, har det varit många turer kring hur man ska stötta Ann Kinberg Batra som statsministerkandidat.

Bara för två månader sedan var Jimmie Åkesson tydlig. Han krävde inflytande på fyra områden för att stödja henne. 

– Invandringspolitiken, kriminalpolitiken, hälso- och sjukvården och pensionärerna. Där vill vi ha inflytande, sa Jimmie Åkesson till Expressen då.

Men i går kom vändningen när Jimmie Åkesson meddelade att han inte behöver ha samtal med moderatledaren Anna Kinberg Batra för att stötta henne som statsministerkandidat, utan att han kan sköta samtal med talmannen i stället. 

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åkesson står fast vid att de inte behöver samtala med Batra 

Under lördagen stod han fast vid vad han sagt i intervjun med Dagens Nyheter. 

– Om M säger att vi inte tänker förhandla med SD gäller det ju att hitta andra vägar för den politik och regering som vi kan stödja i fyra år. Det kan vi göra genom att vara tydliga i media, i de samtal som kommer ske med talmannen. För mig är det inte viktigt att sitta vid samma bord egentligen även om jag tycker det vore helt naturligt, även om det vore det rimliga så är det inte det avgörande, säger Jimmie Åkesson. 

Uttalandet går helt emot vad partikollegan Oscar Sjöstedt sa till Dagens Industri för två veckor sen då han sa ”man kan inte få igenom sin statsministerkandidat utan att prata med oss”. 

I går kallade Jimmie Åkesson Oscar Sjöstedts uttalande för ett ”spontant korridorsamtal uppe i kammarfoajén” i DN. Men det stämmer inte. I stället gjordes intervjun på riksdagskansliet. 

– Det måste vara något missförstånd. Jag noterade det, men jag vet inte varför, säger Oscar Sjöstedt till DN

Oscar Sjöstedt. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag tonar Jimmie Åkesson ned den spricka som man annars skulle kunna ana: 

– Det har beskrivits som ett utspel från partiledningen. Det har det inte varit, utan det här har inte varit förberett på det sättet. Jag balanserar det lite i dag. Samtidigt när jag talar med Oscar så är vi helt överens. Vi har ingen annan åsikt. Vi bara uttrycker det på lite olika sätt, säger Jimmie Åkesson till Dagens Nyheter.

Expressen har sökt Oscar Sjöstedt via pressekreteraren som hälsar att Oscar är nöjd med att Jimmie för talan i det häl fallet och att ”han är av samma åsikt” som Jimmie Åkesson. 

Paula Bieler:

Men det här är inte de enda turerna. Även Paula Bieler som är partistyrelseledamot har uttryckt sig liknande som Oscar Sjöstedt tidigare har gjort. 

– Om vi inte har någon som helst förhandlingar, någon som helst insyn i vilken slags regering hon tänker bilda då är det orimligt för oss att stödja henne som statsminister, har hon sagt i Agenda. 

Paula Bieler. Foto: SVEN LINDWALL

Nu säger hon att hon inte tycker att Jimmie Åkessons nya uttalande går emot vad de tidigare har sagt. 

– Självklart måste vi ha någon sorts insyn i vilken regering som bildas, vi måste få något i utbyte av om vi ska stödja en regering. Det Jimmie var tydlig med nu är att det inte behöver betyda att vi kräver ministerposter eller personliga möten. Men det vore märkligt om vi aktivt skulle rösta ja till en kandidat om vi inte har några som helst garantier för att den politik som kommer bedrivas med den regering går i vår riktning, säger hon och uttrycker flera gånger att hon inte tycker att det här är någon ny linje utan att det handlar om en definitionsfråga.