Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons nya toppsiffror – högst förtroende av alla

Statsministern tappar 6 procentenheter i ny Novusmätning.
SD-ledaren Jimmie Åkesson toppar SVT/Novus nya förtroendemätning. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förtroendet för Stefan Löfven rasar. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson fortsätter att prestera starkt i opinionsmätningarna, rapporterar SVT

I opinionsinstitutet Novus senaste mätning av väljarnas förtroende för partiledarna får Åkesson rekordsiffror – medan Stefan Löfven halkar neråt. 

I undersökningen har väljarna fått ta ställning till hur stort förtroende de har för respektive partiledare. 31 procent av väljarna har svarat att de känner ”ganska stort eller mycket stort förtroende” för Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson – hans bästa resultat någonsin i en Novus-mätning, hävdar SVT

Åkesson går framåt 

Förra mätningen utfördes i september, och då låg Åkesson på 29 procent i samma kategori. För statsminister Stefan Löfven har månaderna som gått sedan september tagit hårt på förtroendet. Han har tappat sex procentenheter och ligger nu på 23 procent. Det är hans lägsta notering på flera år. 

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor har likt Åkesson 31 procent inom spektrat ”ganska stort och mycket stort förtroende”. Hon och Åkesson toppar rankningen. 

Löfven inte förvånad

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har 28 procent, en ökning på två procentenheter sedan september. Han är trea på listan, följd av Ulf Kristersson (M) och Löfven.  

Löfven säger till SVT att han inte är förvånad över sitt svaga resultat i mätningen.

– Det är inte så märkligt med den situation vi har haft under hösten med alldeles för många för skjutningar och för många sprängningar. Det finns en oro och det finns en ilska. Jag är lika arg på den organiserade kriminaliteten, gängen som tar sig de här rättigheterna. Då är det inte märkligt att det är det parti som sitter i regeringen som den ilskan riktas mot, säger han. 

De sämst presterande partiledarna i mätningen tillhör Löfvens samarbetspartners i det så kallade januariavtalet: MP-språkröret Isabella Lövin (12 procent), Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (10 procent) och Miljöpartiets andra språkrör Per Bolund (9 procent).

När Sifo gjorde en mätning på uppdrag från Expressen i november toppade Busch Thor, som 35 procent av väljarna sa sig ha förtroende för. På andra plats låg Löfven med 32 procent. Åkesson hamnade trea.

LÄS MER: Här är politikernas resultat på högskoleprovet (PREMIUM)

SÅ GICK UNDERSÖKNINGEN TILL

Frågan som ställdes var: ”Vilket förtroende har du för följande partiledare?”

Jimmie Åkesson (SD): 31 procent (+2)

Ebba Busch Thor (KD): 31 procent (-4)

Jonas Sjöstedt (V): 28 procent (+2)

Ulf Kristersson (M): 25 procent (-4)

Stefan Löfven (S): 23 procent (-6)   

Annie Lööf (C): 22 procent (-1)

Isabella Lövin (MP): 12 procent (+1)

Nyamko Sabuni (L): 10 procent (+/-0)

Per Bolund (MP): 9 procent (+1)

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 100 intervjuer på ett riksrepresentativt urval av personer mellan 18-79 år, den 5-11 december 2019.

Källa: SVT

V-ledaren trea på listan – ökar två procentenheter.
Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD) toppar SVT:s Novusmätning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.