Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons dubbla lycka – SD rusar

Det går bra i opinionsmätningarna för Jimmie Åkesson och SD.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Sämre går det för Stefan Löfven och S.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Jimmie Åkesson.Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraternas succé i opinionsmätningarna visar inga tecken på att mattas.

Partiet är bara 0,2 procent bakom Socialdemokraterna enligt Svensk Väljaropinion, en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

Och enligt Aftonbladet/Demoskop ökar förtroendet för partiet i flera frågor. 

Sverigedemokraterna fortsätter utmana Socialdemokraterna om positionen som Sveriges största parti. 

– Det är väl inte helt ovanligt att det går dåligt i början av en mandatperiod, vi hade nog kunnat räkna med det. Vi är också i ett samarbete där vi har ett januariavtal där delar inte har varit så populära, samtidigt som det som helhet är bra för Sverige. Om vi dessutom adderar de oroligheter med både skjutningar och sprängningar som varit under året tror jag det också har påverkat våra opinionssiffror, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till Ekot.

Socialdemokraterna får 24,4 procent i Svensk Väljaropinion för december månad, den lägsta siffran sedan januari 2016. Det är en lägre siffra än när Håkan Juholt avgick som partiledare 2012.

Sverigedemokraterna når en ny toppnotering

Sverigedemokraterna å sin sida fortsätter klättra och når en ny toppnotering på 24,2 procent, bara 0,2 procent bakom Socialdemokraterna.

– Å ena sidan upplever människor en mer påtaglig brottslighet och att välfärden inte har ekonomiska resurser till det som var tänkt. Samtidigt har vi som parti länge påtalat och varnat för den utveckling vi ser. Vi har också påtalat lösningar på kommande och aktuella problem, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson till Ekot.

Moderaterna backar till 17,2 procent och Kristdemokraterna till 6,1 procent. 

Vänsterpartiet går däremot framåt till 9,8 procent. 

Centerpartiet och Miljöpartiet har oförändrade siffror 8,1 respektive 4,8 procent.

Liberalerna lever farligt nära riksdagsspärren med 4,1 procent.

Topp tre i alla frågor

Samtidigt visar Aftonbladet/Demoskops mätning att Sverigedemokraterna är på topp tre i alla nio stora politiska frågor när väljarna får välja vilket parti som har bäst politik på ämnet. I två av frågorna är partiet nummer ett: Lag och ordning (31 procent, och när det kommer till flyktingar och invandring (43 procent).

När samma mätning gjordes i september låg Sverigedemokraterna topp tre i endast fem av samma nio politiska frågor.

I tre av frågorna har Socialdemokraterna bäst politik, enligt väljarna: sjukvård (22 procent), skola och utbildning (19 procent) och äldreomsorg (22 procent). Moderaterna har högst förtroende när det kommer till jobb och sysselsättning (28 procent), Sveriges ekonomi (33 procent) och försvaret (27 procent).

När det kommer till miljö och klimat ligger Miljöpartiet i topp med 17 procent av väljarnas förtroende. 

Sex av tio väljare: Rätt att samarbeta med Sverigedemokraterna

Ny Sifo-mätning • ”Stor förändring och helt entydig”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.