Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons nya rekordsiffra: SD lockar var femte svensk

MÄTNINGENS VINNARE. SD-ledaren Jimmie Åkesson har nu stöd av var femte svensk, enligt Demoskops junimätning. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
GÅR FRAMÅT. Vänsterpartiet ökar med 2,3 procentenheter i Demoskops väljarbarometer för juni. Jonas Sjöstedt har stöd av 8,9 procent av väljarna i dag. Foto: NILS PETTER NILSSON
NATTSVART. Det ser fortsatt mörkt ut för KD-ledaren Ebba Busch Thor. Om det vore val i dag skulle partiet åka ur riksdagen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
ÖVERTYGAD. Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman är övertygad om att partiet ska komma in i riksdagen i valet nästa år. Med 2,6 procent är FI nu lika stora som KD. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Var femte svensk skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag, enligt Expressens och Demoskops väljarbarometer för juni. 

– De andra partierna är tvungna att ta oss på allvar och tala med oss som en jämbördig part, säger partisekreteraren Richard Jomshof. 

Samtidigt visar mätningen att Kristdemokraterna och Feministiskt initiativ nu är jämnstora.

För första gången visar nu Expressens och Demoskops väljarbarometer i juni att fler än var femte svensk skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag. Sverigedemokraterna ökar med 2,9 procentenheter och får 20,2 procent. 

Sverigedemokraterna är därmed landets näst största parti. 

Sverigedemokraterna har framför allt ökat i partiets starkaste åldersgrupp, bland de mellan 55-64 år, enligt Demoskop. Partiet har också stärkt ställningen bland grundskoleutbildade. Samtidigt noteras att SD-stödet bland högskoleutbildade numera är större än för ett klassiskt akademikerparti som Liberalerna.

M fortsätter att tappa till SD

Väljarströmmen från Moderaterna till Sverigedemokraterna visar fortsatta tecken på aktivitet, enligt Demoskop.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof säger att partiet legat stabilt runt 20 procent sedan sommaren 2015. 

–  Att vi nu åter ökar i opinionen tror jag är en följd av att allt fler väljare ser oss som det enda trovärdiga partiet när det gäller att hantera problemen kopplade till de senaste årens massinvandring och den pågående nedmonteringen av det svenska välfärdssamhället.

NÖJD. Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof menar att de andra riksdagspartierna nu är tvungna att ta SD på allvar. Foto: SVEN LINDWALL

Jomshof: "De är tvungna att ta oss på allvar"

Enligt Jomshof får SD:s framgångar konsekvenser också för de andra riksdagspartierna.

– De är tvungna att ta oss på allvar och tala med oss som en jämbördig part. Men också att på allvar hantera alla de problem de varit med om att skapa.

Partiledningens uttalade mål är att bli största parti i valet nästa år – och vägen dit innebär en fortsatt professionalisering av partiorganisationen, enligt partisekreteraren. 

– Vi måste också öka trovärdigheten i de frågor där många väljare inte känner partiet. 

MP:s språkrör Isabella Lövin.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna ökar marginellt med 0,2 procentenheter i Demoskops junimätning och skulle om det vore val i dag få 18,2 procent. 

– I det korta perspektivet kan man säga att mätningen visar att Moderaterna får lite andrum nu. Störtdykningen under vårvintern är över och partiet har planat ut – även om det är på en låg nivå. Men ser man i det lite längre perspektivet visar mätningen det dilemma som Moderaterna befinner sig i. De är klämda från flera håll, säger Peter Santesson, Demoskops chef för opinionsanalys, och fortsätter:

– Just nu är tappet till C och osäkra inte lika akut, men sakta tycks det fortfarande sippra väljare till SD. Det problemet hade M hoppats ha löst och vänt om vid det här laget, men än så länge har de inte lyckats.

S backar – V är vinnare 

Socialdemokraterna backar med 1,1 procentenheter och får 26,7 procent. 

ÖKAR. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt leder nu ett parti som är mer än dubbelt så stort som Miljöpartiet. Foto: SVEN LINDWALL

Mätningens stora vinnare vid sidan av Sverigedemokraterna är Vänsterpartiet som ökar med 2,3 procentenheter till 8,9 procent. 

 

LÄS MER: Högsta stödet för Centerpartiet på 27 år i SCB:s mätning

 

Den ökningen innebär att de rödgröna partierna går om alliansen; 39,7 procent mot 36,6 procent. 

– Vänsterpartiets opinionsframgångar handlar om hur väl de lyckas med att vara en fristående vänsteropposition mot regeringen som samtidigt ändå får en del sakpolitiska vinster att visa upp. När det regnar på Miljöpartiet skiner solen på Vänsterpartiet, konstaterar Demoskops Peter Santesson. 

MP nära ramla ur riksdagen

För Miljöpartiet och Kristdemokraterna ser det fortsatt nattsvart ut. 

Miljöpartiet backar 0,5 procentenheter och är farligt nära att ramla ut riksdagen. Om det vore val i dag skulle partiet, enligt Demoskops väljarbarometer, få 4,1 procent. 

– För väljare som varit missnöjda med regeringskompromisserna lockar Vänsterpartiet, men även Fi kan börja locka framöver. Bland MP-väljare som står längre till höger finns C som alternativ. Miljöpartiets pris för regeringsmedverkan kan visa sig vara väldigt högt i slutändan, säger Peter Santesson. 

KD-KRISEN. Partiledaren Ebba Busch Thor har onekligen en del att fundera över. Den nya väljarbarometern visar att KD nu är jämnstort med Feministiskt initiativ. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna backar samtidigt 1,1 procentenheter och får 2,6 procent – samma siffra som Feministiskt initiativ. 

För Liberalernas partiledare Jan Björklund, som nyligen utmanades av Birgitta Ohlsson, är junimätningen också en mardröm. Partiet backar 0,7 procentenheter och får 4,8 procent. 

Efter den senaste tidens dramatiska uppgång för Centerpartiet kommer nu en rekyl. Partiet backar med 1,8 procentenheter och får i junimätningen 11 procent – en historiskt hög siffra för Annie Lööf. 

Så kommenterar partitopparna:

Lena Rådström Baastad (S), partisekreterare: 

– Vårt opinionsläge är relativt stabilt. Vi har stått upp för den svenska modellen, prioriterat resurser för fler lärare och sjuksköterskor i skolan och sjukvården och tagit ansvar för migrationspolitiken. Det gör att vi har ett bra läge inför slutet av mandatperioden. Men vi nöjer oss inte – och behöver göra mer för att vinna valet. Vi är det parti som förenar en stark välfärd och mer jämlikhet med satsningar på ökad trygghet på våra gator och ordning och reda i migrationspolitiken. Där finns också en stor majoritet av svenska folket.

Amanda Lind (MP), partisekreterare:

– Vi har mycket energi i partiet nu efter vår kongress. Klimatförändringen måste hejdas, vi behövs nu mer än någonsin. Vi ska visa väljarna att vi gör skillnad. Vi ska vara tydliga med vår vision och hur vi vill ställa om till ett hållbart samhälle. Vi är det självklara alternativet för den som vill ha den bästa miljöpolitiken. Vi jobbar stenhårt i regeringen och överallt i landet med skarpa förslag för haven, för luften, för skogen och för klimatet. 

Aron Etzler (V), partisekreterare:

– Det är kul om det är sant! Jag tycker man ska vara ärlig och då har det pekat åt olika håll i mätningar på sistone. Men den här är i linje med den senaste mätningen, så det kan vara en trend. Jag är just nu i London och ser den inspirerande vänsterkampanj som Jeremy Corbyn för. Enormt mycket folk, sådan glädje och med en äkta socialist som kandidat. En sån kampanj vill jag föra, och det är bara Vänsterpartiet som kan göra det i Sverige.

Per Nilsson (M), analys- och opinionschef: 

– Vi är inte nöjda och kommer jobba hårt varenda dag fram till valet för att förtjäna högre förtroende. Sverige har tre huvudutmaningar som Moderaterna nu måste prioritera att lösa. Jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda är oacceptabelt hög, vi måste stärka jobbskapande med fler växande företag som anställer och tryggheten måste stärkas i hela landet.

Maria Arnholm (L), partisekreterare: 

– Vi lever i en orolig tid där extremistiska krafter hotar och prövar våra grundläggande värderingar. Min fasta övertygelse är att det är med liberala lösningar vi möter dessa krafter och det visar på behovet av ett starkare liberalt parti.

Michael Arthursson (C), partisekreterare: 

– Vi är glada över att så många stöder vår politik. En viss rekyl efter Centerpartiets långvariga uppgång är inget konstigt. Mycket kan hända fram till valet. Vi fortsätter driva på för att Sverige inte ska klyvas. Alla jobb behövs. Tryggheten behöver öka i hela landet.

Acko Ankarberg (KD), partisekreterare:

– Dåligt läge för oss. Vi håller i strategin att vara bästa partiet när det gäller äldres villkor och trygghetsfrågorna. Pensionärsskatten ska bort och vi behöver 30 000 poliser.

Richard Jomshof (SD), partisekreterare: 

– Vår uppgång är mycket glädjande. Dels för att den befäster Sverigedemokraternas andraplats och dels för att vi når den högsta noteringen någonsin i en Demoskopmätning. Vi kommer fortsätta med att utveckla partiet på alla plan så att vi står väl rustade inför nästa års val. 

Gudrun Schyman (FI), partiledare: 

– Jag tror att de förflyttningar som varit, är en spegel av att det är allt fler som vänder sig bort från politiken när den, framför allt i medierna, alltmer handlar om maktspel. Vem ska vara med vem och hur ska det gå till? Ska alliansen ta hjälp av SD eller inte, kan S regera med något parti i mitten, och så vidare i all oändlighet. Sällan står de politiska sakfrågorna på dagordningen. När allt fler känner sig allt mindre representerade så gynnar det SD som surfar på en antietablissemangsvåg, precis som nationalistiska partier i många andra  länder. Också V har gynnats av att inte vara alltför intimt förknippade med regeringsspekulationerna. F! gynnas inte när politiken reduceras till maktspel. Vår styrka är den konkreta politiken mot attackerna på mänskliga rättigheter. Det faktum att KD och F! är lika stora visar nog på två helt olika rörelser – ett parti är på väg in och ett parti är på väg ut!

 

Fakta/Undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

 

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

 

Undersökningsperiod: 30 maj – 7 juni 2017.

 

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

 

Antal genomförda intervjuer: 1 251.

 

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

 

Beställare: Expressen.

 

Mätinstitut: Demoskop.

 

Statistisk säkerhet: V:s ökning är statiskt säkerställd

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.