Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkessons nya känga mot Löfven: ”Hittar på”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: AMIR NABIZADEH / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson anser att statsminister Stefan Löfven ljuger när han säger att SD har Ungern som största förebild.

Han menar att socialdemokraterna vinner på att piska upp dåligt debattklimat.

– De vinner på att skrämmas och på det tonläge vi har i dag, säger han till TV4.

Sedan statsminister Stefan Löfven i SVT:s ”30 minuter” sade att ett maktskifte i Sverige utgör ett hot mot demokratin har de politiska partierna befunnit sig i ett verbalt skyttegravs krig.

– Kristersson ska inte tro att SD lägger sig och säger: ”Gör du som du vill”. Det kommer SD inte att göra och då är det fara å färde för vårt land, säger Löfven i intervjun.

Åkesson: Löfven hittar på

På fredagen kommenterade Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson åter Löfvens utsaga. Han menar att Stefan Löfven försöker sätta en bild om SD som inte stämmer, i synnerhet i fråga om deras fäbless för Ungerns statskick.

– Det här är ett rent påhitt, det är Stefan Löfven som försöker att klistra på oss det här, säger han till TV4 ”Nyhetsmorgon”.

Åkessons menar vidare att Löfvens uttalande är en del i ett större politiskt spel, där socialdemokratin tjänar på ett dåligt debattläge.

– Jag vill inte föra debatt på den här nivån, säger han.

”Sveriges Trump”

I går under en partiledardebatt kallade Åkesson Löfven för ”Sveriges svar på Trump”. Åkesson har också tidigare sagt att han föredrar Trump som president i USA, men förnekar med bestämdhet att det inte handlar om en hyllning till Löfven.

– Han använder samma retorik som Trump, han skarvar och hittar på, det är ingen hyllning, säger Åkesson.

Åkesson menar att Löfvens enligt honom ”höga tonläge” handlar om att socialdemokraterna håller på att tappa greppet om sakpolitiken och att de vinner på ett försämrat debattklimat. TV4 frågar dock Åkesson om det inte är så att även SD vinner på polariseringen.

– Jag tror att det land och det samhälle vi har förlorar på ett dåligt debattklimat om sådant som berör vanliga människor i vardagen, säger Åkesson. 

Kritiken mot Löfven: ”Sveriges svar på Donald Trump”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.