Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons nya bok retar socialdemokrater

Blandar med egna ord. Förordet till SD-partiledaren Jimmie Åkessons nya bok är en blandning av egna ord och citat från Per Albin Hansson. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Förordet till Jimmie Åkessons nya bok är en mix av S-ikonen Per Albin Hanssons ord och partiledarens egna.

Tilltaget får flera tunga S-toppar att svara med ilska mot SD-ledaren.

- Det visar hur borta han är. Det är förfärligt, säger förre LO-ordföranden Stig Malm.

Folkhemsfadern

Per Albin Hansson föddes 1885 i Kulladal i Malmö. Han var partiledare för Socialdemokraterna mellan 1925-1946 och statsminister åren 1932-1936 och 1936-1946.

Hansson brukar beskrivas som fadern till den svenska folkhemstanken.

Kortfattat innebär det att hemmet skapar en gemensamhet och samkänsla. En tanke som han menade skulle tillämpas på landet i stort.

I ett tal i riksdagen 1928 uttryckte Hansson det så här:

"Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i priviligerade och tillbakasatta, i härskande och beroende, i rika och fattiga, besuttna och utarmade, plundrare och utplundrade."

Per Albin Hansson dog 1946 i Stockholm knappt 61 år gammal.

Socialdemokraters ilska: "Det är dålig stil"

"Jag reagerar oerhört negativt naturligtvis"

Thage G Peterson, före detta justitieminister och försvarsminister bland mycket annat:

- Han kan ta sig till lite vad som helst och vill väl bygga en framgångsrik valrörelse genom att anlita socialdemokratiska ledare från det förflutna. Jag reagerar oerhört negativt naturligtvis kring vad han håller på med, samtidigt betraktar jag det också som stollighet. Det är en väldig tidsskillnad från Per Albin Hanssons 30- och 40-tal och Jimmie Åkessons verksamhet i dag. Jag har svårt att förstå den kopplingen.

- Nationalismen då fanns av naturliga skäl, det fanns en ambition att göra det bra för landets invånare och man visste inte så mycket om världen utanför Sverige. Den tiden kan man inte blanda ihop med dagens universella samhälle.

"Kan han överhuvudtaget någonting om honom?"

Anita Gradin, socialdemokratiskt statsråd mellan 1982-1991 och ledamot av Europeiska kommissionen 1995-1999:

- Det verkar knepigt. Varför just Per Albin? Om man ska ha honom som någon slags förebild så måste man kunna förklara vad det är hos Per Albin som man vill sätta i centrum. Kan han överhuvudtaget någonting om honom? Per Albin var en mycket speciell person.

"Det här är väldigt dålig stil"

Stig Malm, LO-ordförande åren 1983-1993. I dag lokalpolitiker i Solna:

- Vad Per Albin sade på sin tid det har han inte en susning om, han var inte ens född då. Och sedan håller han på att skriva om och skriva till, det är väldigt dåligt. Han vet att Per Albin Hansson är känd och därför använder han honom. Nästa bok blir det väl Tage Erlander. Det här är väldigt dålig stil.

- Han har kanske andekontakt med Per Albin Hansson, säger Stig Malm skämtsamt.

Mona Sahlin, före detta partiordförande för Socialdemokraterna, valde att svara på Åkessons utspel genom att skriva en text - riktad åt Per Albin Hansson.

Käre Per Albin!

Du som började bygga folkhemmet. Du som inte ville att någon skulle behandlas sämre än den andre. Folkhemmet som bara kände barn. Och inte kände skillnad. Tänk att du nu används av ett parti som gör skillnad på folk och folk. Och barn och barn. Ett parti som har djupa rasistiska och högerextrema rötter. Ett parti så långt bort från ditt folkhem.

Det är ynkligt, tycker jag Per Albin! Men de har ju inga egna företrädare som de vill kännas vid i offentligheten.

Men de flesta känner igen en främlingsfientlig partiledare, även om han har kostym. Det skulle du också göra om du levde i dag.

Med respekt från en av dina efterträdare.

Mona

I går var det Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons tur att ställas inför Expressens grillning av landets partiledare i "Stora partiledarutfrågningen".

En bit in i intervjun berättade SD-ledaren om förordet till sin kommande bok. Enligt Åkesson har det skrivits av ingen mindre än den för många socialdemokrater ikoniske S-ledaren Per Albin Hansson.

- På något sätt har han faktiskt lyckats skriva ett förord där han ger sin syn på hur det svenska samhället har utvecklats. Jag tycker det är väldigt intressant och jag är väldigt glad och tacksam också för att han har gjort det, säger Åkesson till Expressens Karl-Johan Karlsson och Elisabeth Marmorstein.

Död sedan 1946

Att just Hansson skulle skriva ett förord till Åkessons bok är förstås omöjligt då han har varit död sedan 1946. Men det har inte hindrat Åkesson. Enligt honom själv har han blandat citat från Per Albin Hansson med sina egna. Tilltaget retar flera tunga socialdemokrater som Expressen har talat med.

- Vad Per Albin sade på sin tid det har han inte en susning om, han var inte ens född då. Och sedan håller han på att skriver om och skriver till, det är väldigt dåligt, säger förre LO-basen Stig Malm.

Ser det som ett PR-trick

Thage G Peterson, före detta talman, försvarsminister och justitieminister, är inne på samma spår. Han tycker dock att det ligger i linje med Jimmie Åkessons retorik och tar därför kapandet av Per Albin Hanssons ord med ro.

- Det är lite upprörande att han drar in en av socialdemokratins stora ledare som inte hade något med Jimmie Åkesson att göra. Men det verkar vara ett påhitt. Jag tar det mer som en löjlig debatt om vad han håller på med, säger Thage G Peterson.

Desto allvarligare ser Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin på Åkessons tilltag. Hon ser det som ett PR-trick.

- Detta är ett på gränsen desperat sätt att få uppmärksamhet för en bok. Jag tror att det är väldigt få som tror att Per Albin Hansson ville ha ett samhälle som delade in svenskar och människor i vi och dem beroende på var ifrån man kommer. Ett sådant samhälle skulle han inte velat ha haft.

I Hanssons retorik fanns inslag av nationalism och han talade om folkhemmet, vilket även SD gör. Kan det finnas vissa likheter mellan dem ändå?

- Jag menar inte det, Per Albin Hansson var socialdemokrat och socialdemokratin har alltid stått för allas lika värde. Just "alla" har alltid varit odelbart för oss, säger Jämtin.

"Ytterligt provocerande"

Enligt Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund vill SD-ledaren inte ge fler kommentarer kring sin bok i nuläget. Som svar på de socialdemokratiska reaktionerna säger Bylund:

- Däremot kan jag säga att det är ytterligt provocerande att det finns socialdemokrater som är medlemmar i det socialdemokratiska partiet, som anser sig överhuvudtaget förvalta något arv från Per Albin Hansson.

Och det skulle SD göra på ett bättre sätt, menar du?

- Absolut, tveklöst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.