Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons miss om SD:s egen budget

<p>"Det har ingen politisk betydelse. Men däremot får jag bjuda Annie Lööf på den poängen, i den kontexten blev det ju en rolig sak", säger Jimmie Åkesson.<br></p>
Foto: Alexandra Karlsson
<p>"Det visar bara en total respektlöshet, och att man i grunden är klimatförnekare", sa Annie Lööf argt i debatten om SD:s klimatavsnitt i budgeten.<br></p>
Foto: Alexandra Karlsson
<p>"Mot bakgrund av detta är Sverigedemokraterna avvaktande till vissa satsningar på "klimatet"", skriver SD under delen "klimatpolitik" i sin budget.<br></p>
Foto: Sverigedemokraterna / SKÄRMDUMP

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hade i tv-debatten inte koll på sin egen budget.

I frågan om klimatet överrumplades han av centerpartiledaren Annie Lööf.

– Jag sysslar inte med att korrekturläsa de budgetar vi skriver, säger Jimmie Åkesson, SD.

Fyra partiledare drabbade samman i debattdueller i TV4 på torsdagskvällen. Jan Björklund, L, och Gustav Fridolin, MP, debatterade skolan, men i centrum hamnade klimatfrågan mellan Annie Lööf, C, och Jimmie Åkesson, SD.

I Sverigedemokraternas budget ägnar partiet en knapp sida av 120 åt klimatpolitiken. Eller "klimatet", som partiet skriver - med citationstecken. Något som Annie Lööf, C, tog upp i debatten.

– Det visar bara en total respektlöshet, och att man i grunden är klimatförnekare, sa Annie Lööf argt i debatten.

Jimmie Åkesson: "Jag har inte sett några citationstecken."

Annie Lööf: "Du kan väl ändå läsa din egen budget."

Jimmie Åkesson: "Klimatförnekare, vad är det? Jag försöker ge en balanserad syn på hur vi ska hantera detta."

Rangordnade ämnen inför debatten

I Sverigedemokraternas budget gör partiet "påpekanden" som enligt dem talar emot att "klimatet" förändras på grund av ökade utsläpp.

Foto: Sverigedemokraterna / SKÄRMDUMP

"Mot bakgrund av detta är Sverigedemokraterna avvaktande till vissa satsningar på "klimatet”",skriver partiet under delen "klimatpolitik".

Inför debatten rangordnade Jimmie Åkesson kvällens debattämnen efter prioritet för Sverigedemokraterna. Klimatet kom då sist, efter integration och EU.

Åkesson: "Jag får bjuda Annie Lööf på den poängen"

Efter debatten utvecklade Jimmie Åkesson synen på klimatdelen i sin budget i Expressen TV. Han hade då ringt ett krissamtal till den ansvariga politikern för den delen av budgeten.

Du blev överraskad av din egen klimatpolitik. Annie Lööf sa att ni hade citationstecken runt "klimatet" i er egen budget, vilket ni också har. Känner du inte till det?

– Nej, jag måste säga att för mig är det inte en stor sak. Jag vet inte vad det handlar om, men det måste vara någon miss i korrekturen. Jag kan inte se något syfte med det överhuvudtaget. Jag har frågat vår ansvariga politiker för det här, som har skrivit den här texten, men han kan inte heller svara på det. För han har fått hjälp av sina tjänstemän. Så vi får reda ut vad det där handlar om. Det har ingen politisk betydelse. Men däremot får jag bjuda Annie Lööf på den poängen, i den kontexten blev det ju en rolig sak. Men det betyder ingenting, säger Jimmie Åkesson.

Ska du inte ha bättre koll på din egen budget?

– Jag sysslar inte med att korrekturläsa de budgetar vi skriver. Det har vi andra som gör. I synnerhet budgetdokumentet är ett väldigt omfattande dokument, det är inte så att jag lusläser det. Jag har i första hand ansvar för de politiska prioriteringar vi gör i budgeten, säger Jimmie Åkesson

Och där kommer klimatet långt ner?

– Det gör det inte. Tittar man i vår politik så gör vi stora satsning på exempelvis vatten och sanitet i utvecklingsländer, och en del annat klimatbistånd som gör större nytta än de klimatförbättrande åtgärder som man vill göra inhemskt i Sverige, säger Jimmie Åkesson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.