Åkessons löfte till Kristdemokraterna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har ett löfte till Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor om KD fäller Decemberöverenskommelsen. Sverigedemokraterna hotar att deklarera misstroende mot finansminister Magdalena Andersson.
Foto: Sven Lindwall
Ebba Busch Thor, partiledare Kristdemokraterna
Foto: Anna-Karin Nilsson
Sverigedemokraterna hotar att deklarera misstroende mot finansminister Magdalena Andersson.
Foto: Lisa Mattisson

Dagen DÖ är här.

I dag röstar Kristdemokraternas ombud på rikstinget i Västerås om Decemberöverenskommelsens vara eller inte vara.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson flörtar samtidigt öppet med Ebba Busch Thor och ger ett löfte:

– Om KD fäller uppgörelsen så lovar vi att deklarera misstroende mot finansministern nästa vecka.

Ett tiotal partidistrikt har inför omröstningen i eftermiddag på Kristdemokraternas riksting deklarerat att de tänker rösta för att riva upp överenskommelsen.

Två ledande partiföreträdare som hoppas att det blir så är ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal och EU-parlamentarikern Lars Adaktusson.

Men de har också sällskap av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som i en intervju för Expressen nu uppmanar Kristdemokraterna att döda uppgörelsen mellan regeringen och allianspartierna.

– Nu har man faktiskt en chans att påverka och att bryta den här odemokratiska uppgörelsen och maktkartellen. Jag tror att KD som parti skulle kunna växa genom att vara det parti inom borgerligheten som agerar, säger han – samma dag som en ny väljarbarometer från Demoskop visar att Kristdemokraterna skulle få 3,5 procent om det vore val i dag.

Sverigedemokraternas partiledning har fattat beslut om hur de ska agera ifall Kristdemokraterna i dag fäller Decemberöverenskommelsen, kan Expressen nu avslöja.

– Då har vi bestämt att under nästa vecka deklarera misstroende gentemot finansministern, säger Jimmie Åkesson.

– Det gör vi på grund av den dåliga koll som man har på utgifterna för invandringen och för att man lagt fram en budget som riskerar att spricka inom bara några veckor.

Är det finansministern som bär ansvar för detta – är det inte statsministern?

– När det handlar om att lägga fram budgeten så är det finansministern som gör det. Det är hon och hennes departement som ska ha koll på siffrorna och lägga fram en budget som är välbalanserad, och det menar jag att man inte har gjort. Det kommer att visa sig under hösten att inte minst invandringskostnaderna leder till att budgeten spricker ganska rejält.

Men det finns inte någon alliansbudget att rösta på – Stefan Löfven samlar ändå det största stödet för sin budget?

– Ja, budgetfrågan är ju en sak, men misstroendefrågan gör att borgerligheten återigen måste bekänna färg. Om inte Decemberöverenskommelsen finns blir det väldigt intressant att se vad som händer. Det skulle ju kunna leda till ett nyval, och då har vi ett väldigt intressant opinionsläge som skulle förändra väldigt mycket sannolikt.

Enligt Jimmie Åkesson har Kristdemokraterna i dag möjlighet att påverka både den parlamentariska situationen och storleken på det egna partiet.

Men kan det inte lika gärna bli så att ett nyval leder till att KD åker ur riksdagen?

– Jag tror att man har väldigt mycket att vinna bland borgerliga väljare om man är det första borgerliga partiet som tar tag i taktpinnen och väljer att göra något annat.

SD-ledaren hävdar samtidigt att KD-ledaren Ebba Busch Thor inte är bunden av Decemberöverenskommelsen.

– Det här var något som tillkom före hennes tid, så hon kan ju gå fri utifrån det. Någonstans är det strategiskt märkligt av det minsta borgerliga partiet att inte göra något för sin egen överlevnad i det här läget.

På en pressträff efter sitt tal på rikstinget i går – i vilket hon inte nämnde Decemberöverenskommelsen – försvarade hon uppgörelsen med regeringen:

– Vi har en plan för flera olika utfall men vi är tydliga med att förslaget är att vi ska ställa oss bakom Decemberöverenskommelsen.

Samtidigt lovade hon att följa rikstingets beslut.

– Faller Decemberöverenskommelsen så är Kristdemokraterna inte längre en del av den.

– Vi har skissat på många olika vägar. Ibland låter det som att det finns ett givet utfall om Decemberöverenskommelsen faller. Så ser inte vi det.

Frågan om nyval avgörs inte av Decemberöverenskommelsen. Ett sådant måste i så fall statsminister Stefan Löfven fatta beslut om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.